کشتار صهیونیستی

از دانشنامه فلسطین


محتویات

الف - کشتارهای صهیونیستی ( 1948 - 1947 ) :

کشتار دیریاسین از برجسته ترین و سازمان یافته ترین کشتارهای صهیونیسم به شمار می رود . با وجود این ، دیریاسین ، تنها بخشی از یک روش کلی بود : " کشتارهای نابودسازانه محدود که به گونه ای وحشت آفرین اعلام می شد تا اعراب فلسطینی ترسیده و پا به فرار بگذارند " .

بدین ترتیب ، عملیات پاکسازی نژادی انجام می پذیرد و فلسطین ، سرزمین بدون ملت می شود . همچنین گروههای تروریستی ، دست به برخی کشتارها می زدند تا انتقام بگیرند و به اعراب فلسطینی بیاموزند که مقاومت بی فایده است . از برجسته ترین کشتارهای صهیونیسم ، پیش از سال 1948 عبارتند از :

کشتار روستاهای الشیخ و حداسه ( در 31 دسامبر 1947 ) : بمبی در خارج از ساختمان شرکت پالایش نفت در حیفا منفجر شد و شماری از کارگران عرب پالایشگاه کشته و زخمی شدند . در پی آن ، کارگران عرب شرکت به خشم آمده و با کلنگ ، تیر و آهن به کارکنان صهیونیست پالایشگاه یورش بردند و شصت صهیونیست را کشته وزخمی کردند . بسیاری از کارگران عرب این پالایشگاه ، در روستاهای الشیخ و حواسه که در جنوب خاوری حیفا واقع بود - سکونت داشتند . بنابراین ، صهیونیستها برنامه ریزی کردند تا با حمله به این دو روستا ، انتقام بگیرند .

در شب آغاز سال میلادی 1948 ، صهیونیستها پس از نیمه شب ، حمله خود را آغاز کردند و شمار مهاجمان ، میان 150 تا 200 صهیونیست بود . تمرکز حمله آنها به اطراف دو روستا بود . اعراب ، سلاح کاری نداشتند و تنها چند نگهبان محلی در خیابان ها بودند .

صهیونیستها با پرتاب بمبهای دستی به خانه های دور افتاده در اطراف این دو روستا یورش برده و در حالی که ساکنان خانه ها خواب بودند ، وارد خانه ها شدند و آنها را به رگبار بستند . این یورش ، یک ساعت طول کشید و صهیونیستها در ساعت دو صبح ، پس از حمله به حدود ده خانه ، عقب نشستند . این یورش ، حدود 30 کشته و زخمی بر جای گذاشت که بیشترشان زنان و کودکان بودند و صحنه هایی از خون و اسلحه بر جای گذاشتند تا نشان دهند که با مقامات خشنی روبه رو بوده اند . ( ن . ر : شیخ ، کشتار )

کشتار روستای سعسع ( 14 تا 15 فوریه 1948 ) : گردان سوم پالماخ ، به روستای سعسع حمله کرد و 20 خانه

را روی سر ساکنان آن ویران نمود . در این حمله ، 60 عرب کشته شدند که بیشترشان از زنان و کودکان بودند . این عملیات ، " ایده آل و نمونه " توصیف شد . ( ن . ر : سعسع ، کشتار )

کشتار رحوفوت ( 27 فوریه 1948 ) : در شهر حیفا و در نزدیکی رحوفوت ، رخ داد و طی آن ، قطار قنطره منهدم شد که به شهادت بیست و هفت عرب و زخمی شدن سی و سه تن دیگر انجامید . ( ن . ر : رحوفوت ، کشتار )

کشتار کفر حسینیة ( 13 مارس 1948 ) : اعضای هاگاناه به این روستا حمله کرده و آن را ویران کردند که در نتیجه این کشتار سی عرب شهید شدند .

کشتار بنیامینا ( 27 مارس 1948 ) : در اینجا دو کشتار صورت گرفت و دو قطار ، منهدم شدند . نخستین آنها در 27 مارس منهدم شد که به شهادت 24 عرب فلسطینی و زخمی شدن بیش از 61 تن دیگر انجامید و عملیات انهدام دوم در 31 همان ماه صورت گرفت که بیش از 40 عرب شهید و 60 تن دیگر ، زخمی شدند .

کشتار دیریاسین ( 19 آوریل 1948 ) : ( نک : دیریاسین ، کشتار )

کشتار ناصرالدین ( 14 آوریل ) : ستیز در شهر طبریه میان اعراب و صهیونیستها شدت یافته بود . از آغاز ، برتری در تعداد نیرو و تجهیزات ، از آن صهیونیستها بود . تلاش شد تا به رزمندگان طبریة از شهر الناصرة و اطراف آن کمک شود و خبر اعزام نیروهای کمکی به اهالی شهر رسید و از آنها خواسته شد که مواظب باشند و اشتباها به روی نیروهای کمکی شلیک نکنند . اما این اخبار ، به دشمن صهیونیست درز کرد و ورودی های شهر طبریه را بست و در آن شب ، افراد سازمانهای لحی و ارگون ، در حالی که لباس های عربی بر تن داشتند به روستای ناصرالدین رفتند . اهالی نیز گمان کردند که اینها همان نیروهای کمکی هستند که به طبریة می آیند و به گرمی به پیشواز آنان رفتند .

هنگامی که صهیونیستها وارد روستا شدند به روی استقبال کنندگان خود ، آتش گشودند و تنها چهل عرب توانستند از این کشتار رهایی یافته و به روستای همسایه بگریزند . صهیونیستها پس از این حادثه ، همه خانه های ناصرالدین را ویران کردند . ( ن . ر : ناصرالدین ، کشتار )

کشتار تپه لتوینسکی ( 16 آوریل 1948 ) : یک دسته یهودی ، به یک اردوگاه ارتش انگلیس که اعراب در آن به سر می بردند یورش برد که در پی آن ، 90 عرب به شهادت رسیدند .

کشتار حیفا ( 22 آوریل 1948 ) : مهاجران صهیونیست در نیمه شب به شهر حیفا حمله و آن را اشغال کردند و شمار زیادی از ساکنان آن را به قتل رساندند . در این حال ، اعراب فلسطینی باقی مانده که بی دفاع بودند به سوی بندر شهر شتافتند تا از راه بندر بگریزند ؛ یهودیان آنها را دنبال کرده و به روی آنها آتش گشودند . در نتیجه این کشتار ، بیش از 150 نفر کشته و 40 نفر زخمی شدند . ( ن . ر : حیفا ، کشتار )

کشتار بیت داراس ( 21 مه 1948 ) : تروریستهای صهیونیست ، روستای بیت داراس را - - که در شمال خاوری شهر غزه قرار دارد - - محاصره کردند و از شهروندان فلسطینی خواستند که با آرامش ، روستا را از طرف جنوبی ترک کنند . بی درنگ ، آتش تروریستها ساکنان بی دفاع روستا را - که در میانشان زنان و کودکان و سالخوردگان بودند - درو کرد . این در حالی بود که آنها - براساس دستور نیروی محاصره گر - در حال ترک روستا بودند . همینروستا در ماههای مارس و آوریل سال 1948 چندین بار شاهد هجوم صهیونیستها بود . پس از آنکه تروریستهای صهیونیست ، خانه های روستا را ویران کرده و کشتزارهای آن را به آتش کشیدند ، به جای آن دو شهرک ساختند . ( ن . ر : بیت داراس ، کشتار )

کشتار لد ( اوایل ژوئیه 1948 ) : پس از اعلام برپایی دولت صهیونیستی ( ن . ر : لد ، کشتار )

ب - کشتارهای صهیونیستی - اسرائیلی ( 1967 - 1948 ) :

از برجسته ترین کشتارهایی که مهاجران صهیونیست ، میان سالهای 1948 تا 1967 مرتکب شدند از این قرار است :

1 - کشتار دوایمة ( 29 اکتبر 1948 ) :

گردان 89 تابع سازمان لحی ، به فرماندهی موشه دایان ، به روستای دوایمه در غرب شهر الخلیل حمله بردند .

در نیمه شب ، زرهی های صهیونیستی روستا را از هر سو به جز از سوی شرق ، محاصره کردند تا ساکنان آن را به ترک روستا سوق دهند . اما روستاییان با آن که می دانستند در صورت مقاومت اوضاع خطرناک تر خواهد شد ، در روستا ماندند .

مهاجران صهیونیست ، خانه ها را یک به یک بازرسی کردند و هر کس را از مرد و زن و کودک در آن یافتند به قتل رساندند و خانه کدخدای روستا را ویران کردند . اما فجیع ترین رویداد ، کشتار 75 پیرمرد سالخورده بود که صبح زود بعد از حمله به مسجد روستا پناه برده بودند و نابودسازی 35 خانواده فلسطینی که در یکی از غارها پناه گرفته بودند و با رگبار توپخانه درو شدند . در حالی که برخی از اهالی ، پنهانی به خانه خود بازگشته بودند تا مواد غذایی و لباس بیاورند ، غافلگیر و نابود شدند و شماری از خانه ها بر سر افراد ویران شدند .

صهیونیستها به دقت ، اجساد را جمع آوری کرده و در چاه روستا انداختند تا زشتی این قتل عام را پنهان کنند . جزئیات رویدادهای آن ، تنها با چاپ تحقیق روزنامه اسرائیلی حداشوت آشکار شد . قابل ملاحظه است که صهیونیستها در زمین این روستای نابود شده ، شهرک آماتزیا را ساختند . ( ن . ر : دوایمه ، کشتار )

2 - کشتار یازور ( دسامبر 1948 ) :

نک : یازور ( کشتار - )

3 - کشتار شرفات ( 7 فوریه 1951 ) :

در ساعت 3 بامداد 7 فوریه سال 1951 ، سه خودرو از بخش اشغالی قدس به نقطه ای در سه کیلومتر و نیمی راه آهن جنوب غربی شهر رفتند . در آنجا 30 سرباز از آنها پیاده شدند و از خط آتش بس گذشته و از بلندیهای مشرف به روستای شرفات بالا رفتند . این روستا در کرانه باختری واقع است و با فاصله حدود پنج کیلومتر ، بر قدس ، مشرف است .

این سربازان ، سیم های خاردار پیرامون شهر را بریدند و خانه کدخدای روستا را محاصره کردند و در دیوارهای خانه او و همسایه اش مواد منفجره کار گذاشتند . این دو خانه را بر سر ساکنان آن منهدم کردند و با پشتیبانی آتش دیگر سربازان - - که به طور انبوه بر سر روستا و اهالی آن می ریخت - - بازگشتند . این کشتار ، به مرگ دو سالخورده ، سه زن و پنج کودک و به زخمی شدن هشت تن انجامید که همه ، زن و کودک بودند . ( ن . ر : شرفات ، کشتار )

4 - کشتار بیت لحم ( 26 ژانویه 1952 ) :

در شب یادبود میلاد مسیح علیه السلام در 26 ژانویه 1952 ، یک گشتی اسرائیلی خانه ای را در نزدیکی بیت جالا در دو کیلومتری شهر بیت لحم منهدم کرد که به مرگ صاحبخانه و همسرش انجامید .

در همان حال ، واحد گشتی دیگر ، به خانه ای دیگر در یک کیلومتری شمال بیت لحم ، در نزدیکی دیر ارتدوکس رومی در مارالیاس ، نزدیک شد و بر آن خانه آتش گشود و در آن بمب انداخت که در پی آن ، صاحبخانه ، همسرش و دو کودک از کودکانشان کشته شده و دو کودک دیگر ، زخمی شدند .

در همان شب ، گشتی سوم ، به منطقه عاری از سلاح در نوار لطرون رفت و پس از طی سه کیلومتر از فاصله پانصد متری روستای عمواس را هدف قرار داد و باران آتش را بر روستا فرود آورد . ( ن . ر : بیت لحم ، کشتار )

5 - کشتار روستای فلمة ( 29 ژانویه 1953 ) :

یک گروهان مجهز متشکل از 120 تا 130 سرباز ، به روستای عربی فلمه ، واقع در کرانه باختری یورش برد و روستا را با توپ و خمپاره زیر آتش گرفت و برخی از خانه های آن را ویران کرد و نه شهید عرب و بیش از بیست زخمی بر جای گذاشت .

کشتار اردوگاه بریج ( 28 اوت 1953 ) : نیروهای ارتش اسرائیل به اردوگاه فلسطینی بریج در نوار غزه یورش بردند و 20 تن را شهید و 62 تن را زخمی کردند . ( ن . ر فلمه ، تجاوز اسرائیل بر - )

6 - کشتار قلقیلیه ( 10 اکتبر 1953 ) :

( نک : قلقیلیه ، کشتار )

7 - کشتار قبیه ( 15 اکتبر 1953 ) :

( نک : قبیه ، کشتار )

8 - کشتار نحالین ( 29 مارس 1954 ) :

نیرویی متشکل از 300 سرباز ارتش اسرائیل ، از خط آتش بس گذشتند و چهار کیلومتر در زمین های کرانه باختری پیش رفتند تا به روستای نحالین در نزدیکی بیت لحم رسیدند و در آنجا چندین بمب را در کانون های تجمع کار گذاشته و در خانه های روستا و در مسجد جامع ، مین گذاشتند . این کشتار ، به شهادت یازده عرب و زخمی شدن چهارده تن دیگر انجامید . ( ن . ر : نحالین ، کشتار )

9 - کشتار دیر ایوب ( 2 نوامبر 1954 ) :

در ساعت ده بامداد این روز ، سه کودک 8 تا 12 ساله از روستای یالوی غربی برای جمع آوری هیزم ، بیرون رفتند . به هنگامی که آنها به نقطه ای در نزدیکی دیر ایوب ، در حدود چهارصد متری خط آتش بس رسیدند به ناگهان با سربازان اسرائیلی برخورد کردند که یک کودک پا به فرار گذاشت و سربازان به روی او آتش گشودند و تیر به ران او برخورد کرد اما وی همچنان به راه خود به سوی روستا ادامه داد و خانواده خود را با خبر کرد .

خانواده های دو کودک باقیمانده به سوی مکان یاد شده شتافتند و حدود دوازده سرباز اسرائیلی را دیدند که دو کودک را در جلوی خود به سوی بطن الوادی در جنوب می برند سپس آن دو را در آنجا نگه داشتند و روی آنها آتش گشودند و در پس خط آتش بس پنهان شدند . یکی از کودکان ، بی درنگ جان سپرد و کودک دیگر ، بامداد روز بعد ، در بیمارستان درگذشت . ( ن . ر : دیرایوب ، کشتار )

10 - نخستین کشتار غزه ( 2 فوریه 1955 ) :

( نک : غزه ، کشتار ) .

11 - دومین کشتار غزه ( 4 و 5 آوریل 1956 ) :

توپخانه های ارتش اسرائیل ، شهر غزه را بمباران کردند و 56 عرب ، کشته و 103 نفر زخمی شدند . ( ن . ر : غزه ، کشتارهای )

12 - نخستین کشتار خان یونس ( 30 مه 1955 ) و دومین ( 1 سپتامبر 1955 ) :

در یک سال ، در این شهر ، دو کشتار صورت گرفت و صهیونیستها دو بار به آن حمله کردند که نخستین آن در روز 30 ماه مه و دومین آن در ساعت دو نیمه شب لیله الفاتح در سپتامبر سال 1955 بود . در تجاوز نخست ، بیست تن کشته و بیست تن دیگر ، زخمی شدند . در تجاوز دوم ، مجموعه ای از جنگ افزارها به کار گرفته شد که شامل توپخانه ، تانک ها ، خودروهای استتار شده زرهی و یگان های پیاده و مهندسی بود . در نتیجه این کشتار دوم ، 46 عرب کشته و 50 نفر زخمی شدند .

13 - کشتار رهوة ( 11 - 12 سپتامبر 1956 ) :

نیروهای اشغالگر صهیونیست در طی دو روز ، به مرکز پلیس و یک مدرسه در روستای رهوة حمله بردند و پانزده عرب به شهادت رسیدند و مدرسه ویران شد .

14 - کشتار کفرقاسم ( 29 اکتبر 1956 ) :

( نک : کفرقاسم ، کشتار )

15 - سومین کشتار خان یونس ( 3 نوامبر 1956 ) :

این کشتار به هنگام اشغال روستای خان یونس توسط ارتش صهیونیستی صورت گرفت که بر اهالی روستا و بر اردوگاه آوارگان کنار آن ، آتش گشوده شد و روی هم2758 تن از روستا و اردوگاه ، به شهادت رسیدند . ( ن . ر : خان یونس ، کشتار )

16 - کشتار سموع ( 13 نوامبر 1966 ) :

نیروهای چترباز اسرائیلی به روستای سموع در منطقه کوه های الخلیل حمله بردند . رافائل ایتان ، این عملیات را طراحی کرد و تیپ زرهی و تیپ پیاده با پشتیبانی توپخانه و نیروی هوایی اسرائیل ، آن را به اجرا درآوردند .

پس از بمباران روستا - - که در حاکمیت اردن بود - - نیروهای اسرائیلی به آن رخنه کرده و با وجود پایداری

قهرمانانه ساکنان روستا و اردوگاه کم جمعیت اردنی ، 125 خانه و ساختمان از جمله مدرسه ، درمانگاه و مسجد را ویران کردند .

شورای امنیت سازمان ملل با قطعنامه شماره 288 در دسامبر همان سال ، این کشتار اسرائیل را محکوم کرد و بهانه اسرائیل در این حمله را - - که انفجار دو مین در اکتبر 1966 در جنوب الخلیل را برای توجیه این تجاوز عنوان کرده بود - - رد کرد .

این کشتار به قتل 18 تن و زخمی شدن 130 تن انجامید که همه آنها از غیرنظامیان بودند و در میانشان زن و کودک و پیر وجود داشت . این کشتار ، نمونه ای از تروریسم نهادینه و سازمان یافته ای به شمار می رود که کشور صهیونیستی آن را اعمال می کند . ( ن . ر : سموع ، کشتار )

ج - کشتارهای صهیونیستی/اسرائیلی ( 2009 - 1967 ) :

برجسته ترین کشتارهایی که دولت صهیونیستی پس از سال 1967 مرتکب آن شد ، به شرح زیر است :

1 - کشتار کارخانه ابوزعبل ( 12 فوریه 1970 ) :

در حالی که جنگ فرسایشی میان مصر و اسرائیل محدود به مواضع نظامی در جبهه جنگ بود ، هواپیماهای بمب افکن اسرائیلی به کارخانه ابوزعبل حمله کردند . این کارخانه از آن شرکت ملی صنایع فلزی بود . حمله در بامداد روز 12 فوریه سال 1970 و در زمانی صورت گرفت که 1300 کارگر در کارخانه مشغول کار بودند . در پی این حمله ، هفتاد کارگر به شهادت رسیده و 69 کارگر زخمی شدند و کارخانه در آتش سوخت .

2 - کشتار بحرالبقر ( 8 آوریل 1970 ) :

این کشتار نیز بر اثر جنگ فرسایشی رخ داد و هواپیماهای بمب افکن اسرائیلی در 8 آوریل 1970 به مدرسه ای کوچک در روستای بحرالبقر که در حومه شرقی استان قرار دارد ، حمله کردند و بیش از ده دقیقه پی درپی ، آن را بمباران کردند که در اثر آن 9 کودک بی گناه کشته و بیش از شصت تن دیگر ، زخمی شدند . گفتنی است که هیچ گونه هدف نظامی در روستا وجود نداشت .

3 - کشتار صیدا ( 16 ژوئن ) 1982 ) :

که به هنگام تهاجم اسرائیل به لبنان ، صورت گرفت و نیروهای اشغالگر اسرائیلی ، عملیات کشتار جمعی بیش از 80 غیرنظامی را - که در برخی از پناهگاه های شهر ، پنهان شده بودند - به اجرا درآوردند .

4 - کشتار صبرا و شتیلا ( 16 - 18 سپتامبر 1982 ) :

( نک : صبرا و شتیلا ، کشتار )

5 - کشتار عین الحلوة ( 16 مه 1984 ) :

شبی که انتظار می رفت اسرائیل از شهر صیدا در جنوب لبنان عقب نشینی کند ، اسرائیل به یکی از دست نشاندگان خود به نام حسین عکر ، دستور داد که به درون اردوگاه فلسطینی عین الحلوة در نزدیکی صیدا رخنه کند . سپس نیروهای ارتش اسرائیل ، با 1500 سرباز و 150 جنگ افزار ، در پشت سر او حمله کردند . مهاجمان ، در زیر روشنایی خمپاره منور در آسمان اردوگاه ، به ویرانی و کشتار در اردوگاه ، پرداختند . کشتار و ویرانی ، از نیمه شب تا روز بعد ، ادامه یافت و نیروهای اسرائیلی ، با تظاهرات اعتراض آمیز اهالی اردوگاه در بامداد ، برخورد کردند . آنها همچنین ، اردوگاه را محاصره کرده و آمد و شد به آن را ، حتی برای آمبولانس ها - - تا ساعات دیر وقت همان روز - - ممنوع کردند .

این کشتار ، به کشته و زخمی شدن 15 فلسطینی پیر ، جوان ، کودک و زن انجامید و 140 خانه ، ویران شده و 150 تن ، از جمله زنان و کودکان و سالخوردگان ، بازداشت شدند .

6 - کشتار سحمر ( 20 سپتامبر 1984 ) :

نیروهای اترش اسرائیل دست نشانده آن " آنطوان لحد " ( ارتش جنوب لبنان ) به روستای سحمر ، واقع در جنوب لبنان ، حمله بردند . سربازان ، ساکنان روستا را در میدان اصلی جمع کردند تا از آنها درباره قتل چهار تن از

عناصر دست نشانده لحد ، در نزدیکی روستا ، توسط مقاومت میهنی لبنان ، بازجویی کنند . سربازان اسرائیلی و پیروان " لحد " ساکنان بی دفاع روستا را به دستور افسر اسرائیلی و خود لحد ، به رگبار بستند . در میدان روستا ، 13 تن در دم کشته و چهل تن زخمی شدند .

اسرائیل کوشید تا همان گونه که در مورد صبرا و شتیلا عمل کرده بود ، از پیامدهای این جنایت خود شانه خالی کند ؛ لذا ادعا کرد که نیروهای لحد ، مسئول این کشتار هستند . اما بسیاری از رهایی یافتگان از این کشتار ، تأکید کردند که بسیاری از مجریان این کشتار ، با همدیگر به عبری سخن می گفتند و عربی را خوب نمی دانستند . آن چه که در سحمر رخ داد ، نمونه ای از رویدادهای روزانه ای بود که لبنان و جنوب آن ، در طی تجاوز و اشغالگری نیروهای اسرائیلی از ژوئن 1982 شاهد آن بودند .

7 - کشتار حمامات الشط ( 11 اکتبر 1985 ) :

حدود سه سال پس از خروج سازمان آزادی بخش فلسطین از بیروت ، هواپیماهای اسرائیلی ، دفاتر و رهبری آن سازمان را که به تونس منتقل شده بود ، مورد حمله قرار دادند . این هواپیماها در 11 اکتبر 1985 ، به منطقه حمامات الشط در جنوب پایتخت تونس ، حمله کردند که در پی آن ، 50 تن شهید و 100 تن زخمی شدند . باران بمب و موشک بر این محله پر از ساکنان غیرنظامی که خانواده های فلسطینی در آن ، با خانواده های تونسی درآمیخته بودند فرود آمد .

تل آویو ، در راستای تداوم تروریسم صهیونیستی اسرائیلی ابایی از آن نداشت که مسئولیت خود را در این حمله به طور رسمی اعلام کند و به توان نیروی هوایی اش در زدن اهداف مغرب عربی افتخار کند .

8 - کشتار حرم ابراهیمی ( 25 فوریه 1994 - جمعه آخر رمضان ) :

( نک : حرم ابراهیمی ، کشتار )

9 - کشتار اول قانا ( 18 آوریل 1996 ) :

( نک : قانا ، کشتار )

10 - کشتار دوم قانا - تابستان 2006 :

( نک : قانا ، کشتار - 2006 )

11 - کشتار غزه ( 2009 - 2008 )

نک : غزه ( جنگ 22 روزه )

مأخذ :

  1. المسیری ، عبدالوهاب : دایره المعارف یهود ، یهودیت و صهیونیسم ، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه ، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین ، جلد هفتم ، چاپ اول ، 1383 .