سعسع ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی است عربی که در 15 کیلومتری شمال صفد و در میانه راه روستاهای کفر برعم و طیطبا واقع شده است . در منطقه ای به ارتفاع 825 متر از سطح دریا ساخته شده است . این محل مرتفع محافظت و دفاع از روستا را فراهم ساخته است که نشانه اهمیت این محل و فراوانی آثار باستانی در آن است .

تاریخ آثار آن به دوران باستان باز می گردد . روستای عربی سعسع بر روی شهرک باستانی ساخته شده و آثار مربوط به دوران برنز ، همچنین دیوارها ، طاق نماها ، گورهای سنگی ، آب انبارها و دستگاههای روغن گیری و آب انگور قدیمی در آن پیدا شده است .

آب روستای سعسع از چشمه سارهای مجاور تأمین می شود . باران به اندازه کافی بر این روستا می بارد . مساحت زمینهای حومه سعسع بیش از 14796 جریب بود که صهیونیستها چیزی از آنها را در اختیار نداشتند . درختان جنگلی و بیشه ها مساحت زیادی از زمینهای کوهستانی سعسع را به خود اختصاص داده بود ولی ساکنان روستا ، بخشی از این جنگلها را قطع کردند که شامل درختان وحشی مانند : صنوبر ، بلوط و امثال آنها بود و به جای آنها درختان باردار مانند زیتون و سیب و آلو و انگور کشت کردند ، همچنین این روستا در پرورش زنبور عسل نیز تا حدودی پیشرفت کرده است .

ساختمانهای روستا به هم فشرده و از سنگ و خشت ساخته شده بود و کوچه های تنگ و مارپیچی این ساختمانها را از یکدیگر جدا می ساخت ، یک بازار کوچک شامل چندین مغازه و یک مسجد و دو مدرسه پسرانه و دخترانه در مرکز روستا قرار داشت . سعسع طی دوران قیمومیت بریتانیا شاهد رشد عمرانی بود و در مساحتی بیش از 50 جریب توسعه پیدا کرد .

تعداد جمعیت روستای سعسع در سال 1922 از 643 به 113 تن در سال 1945 افزایش یافت و تعداد خانه هایش از 154 خانه در سال 1931 به 200 خانه در سال 1945 افزایش یافت . مقامات قیمومیت بریتانیا به خاطر قرار گرفتن این روستا در منطقه شمال با لبنان و سوریه در آن چندین پاسگاه احداث کردند و اطراف آن را سیم های خارداری کشیدند تا ارتباط ساکنان این روستا با برادران عرب خود در خارج فلسطین را قطع کنند و فعالیت انقلابیون عرب فلسطینی در آن منطقه را زیر نظر داشته باشند .

صهیونیستها این روستا را در سال 1948 اشغال کردند و ساکنانش را بیرون راندند و آن را ویران ساختند سپس مهاجرنشین " ساسا " را بر ویرانه های این روستا احداث کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تصویر صفد .
  3. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ( 1948 - 1967 ) ، بیروت 1968 .