رابین ، اسحاق ( 1922 - 1995 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


الف - زندگینامه :

اسحاق رابین در اول مارس 1922 در یک خانواده سوسیالیست در بیت المقدس به دنیا آمد . از همان ابتدای نوجوانی به فعالیت های نظامی پرداخت به طوری که هنوز محصل دبیرستان بود که به عضویت گروه ضربتی " پالماخ " به رهبری موشه دایان درآمد و نوزده ساله بود که به عضویت گروه " هاگاناه " درآمد و پس از مدتی درشمار فرماندهان آن قرار گرفت . رابین بخشی از تحصیلاتش را در دانشکده کشاورزی و بخشی را در دانشکده ستاد رژیم صهیونیستی به انجام رساند .

اسحاق رابین در سال 1941 در جریان جنگ جهانی دوم به همراه موشه دایان به نیروهای متفقین پیوست و پس از آن در عملیات مختلفی بر ضد حکومت انگلیس شرکت کرد . در سال 1947 به جانشینی فرماندهی نیروی پالماخ برگزیده شد و در سال 1984 فرماندهی تیپ هاریل را به عهده گرفت . تیپ هاریل در اولین جنگی که بین اعراب و اسرائیل در گرفت حضور داشت .

رابین همچنین در عملیات تصرف بیت المقدس در رمله شرکت داشت و در سال 1954 بعد از بازگشت از انگلیس سرپرستی وزارت آموزش اسرائیل را به عهده گرفت .

در سال 59 - 1956 فرماندهی قسمت شمال اسرائیل به او واگذار شد . در سال 1963 به ریاست ستاد مشترک ارتش برگزیده شد . او جنگ 5 ژوئن 1967 اعراب و اسرائیل را طراحی و رهبری کرد . این جنگ سقوط قدس شرقی ، کرانه باختری ، غزه ، جولان و صحرای سینا شد - به خاطر این پیروزی بزرگ شهرت زیادی پیدا کرد و از این طریق زمینه برای به دست آوردن پست نخست وزیری او آماده شد .

رابین در سال 1968 از ارتش کناره گیری کرد و تا سال1973 سفیر اسرائیل در ایالات متحده بود . در آن سال به هنگام بروز جنگ اکتبر ، برای همکاری با ژنرالهای دیگر مجددا به کار دعوت شد . بیشتر کسانی که در جنگ 1973 شرکت داشتند به علت شکست اسرائیل دچار تنزل موقعیت سیاسی شدند اما رابین جزء معدود کسانی بود که به موقعیتش لطمه ای وارد نشد به همین دلیل در سال 1974 به ریاست حزب " کار " ( حزب حاکم بر اسرائیل ) انتخاب شد . در سال 1977 به علت رسوائی مالی همسرش از ریاست حزب کار کناره گیری کرد و مدت 7 سال به فعالیت های فرعی پرداخت . در سال 1984 به صحنه سیاست بازگشت و وزیر جنگ کابینه ملی شد . در سال 1992 مجددا رهبری حزب کار را در دست گرفت و در تابستان همان سال به نخست وزیری و وزارت دفاع رژیم صهیونیستی رسید . او کابینه ای را تشکیل داد و ناچار شد شیمون پرز رقیب سرسخت خود را به سمت وزارت خارجه بگمارد . رابین در همان سال طرح " صلح با عربها و رهبری اسرائیل در دنیای بدون انزوا " را مطرح کرد . در 13 سپتامبر 1993 رابین ، پرز و عرفات اعلامیه " اصول کلی " را در واشنگتن امضا کردند و در 24 ژوئیه 1994 ملک حسین در واشنگتن به رابین پیوست و اعلامیه پایان جنگ میان اردن و اسرائیل را امضا کرد .

ب - مواضع سیاسی :

  1. صلح خاورمیانه و مذاکرات اعراب و اسرائیل :

در بین سران رژیم صهیونیستی رابین به عنوان فردی میانه رو و صلح طلب مطرح بود همین صلح طلبی وی سبب شد راست گرایان افراطی به تبلیغات زیادی بر علیه او دست بزنند و به نوشته روزنامه " السفیر " وقتی از رابین سؤال شد که چرا مذاکرات صلح را آغاز کردید گفت : " افراد کمی در بین ما در سال 1977 فکری کردند که ما روزی شاهد صلح باشیم . صلح با سادات رئیس جمهوری مصر آغاز شد . نمی گویم که رئیس جمهور مصر با دیگران ( رهبران عرب ) که ما با آنان وارد مذاکره شدیم یک شبه به حقانیت جنبش صهیونیزم پی بردند ، بلکه فهمیدند که از راه خشونت و زور نمی توانند به اهداف خود برسند پس بهتر دیدند که وارد مذاکرات صلح شوند " .

اگر دلیل رابین ، انگیزه ای برای پذیرش مذاکرات صلح از طرف سران ارتجاع عرب تلقی شود ارتباطی به پیشنهاد صلح و حتی دادن خودمختاری داخلی در منطقه غزه - اریحا از طرف رابین ندارد . رابین فرد جنایتکاری بود که نزدیک به پنجاه سال از عمرش را در خدمت ارتش گذراند و در تمام جنگهای بزرگ رژیم صهیونیستی از افراد مؤثر بود و شاید بتوان گفت بعد از مناخیم بگین کمتر رهبر اسرائیلی مانند او دستش به خون مسلمانان بی گناه آلوده است . مسأله دیگر این که رابین از طرفداران سرکوب بدون قید و شرط انتفاضه اسلامی فلسطینیبوده و برای شکستهای خود در مقابل عملیات شهادت طلبانه قهرمانان انتفاضه به اردوگاه پناهندگان فلسطین در لبنان و فلسطینی حمله می کرد و آنها را به خاک و خون می کشیده علاوه بر خودش همسرش " لئیارابین " نیز یک نظامی بود که در سال 1948 زیر نظر رابین اقدام به کشتار مسلمانان کرده بود و اساسا این دو در همان کشتارگاههای فلسطینیان با یکدیگر آشنا شدند ، مردی با این پیشینه که دستی طولانی در ریختن خون بی گناهان داشت چگونه به یکباره برگ زیتون صلح به دست می گیرد و خود را صلح طلب معرفی می کند و فریاد می زند که " خون ریزی دیگر کافی است نگذارید در سرزمین شیر و عسل فلسطین بیشتر از این خون ریخته شود " .

این ندای صلح آمیز که رابین سرداد انگیزه ای به جز تغییر جهت دادن نوک پیکان مبارزه قهرمانان فلسطینی نداشت . رابین با نزدیک شدن به برخی از سران عرب و پیش کشیدن مذاکرات صلح و دادن خودمختاری به منطقه غزه - اریحا اولاً می خواست مسئولیت مبارزه با ناراضیان و مخالفان فلسطینی را به عهده دولت خودگردان بگذارد و در حقیقت مبارزه را از حالت " فلسطینی در برابر اسرائیلی " به " فلسطینی علیه فلسطین " تغییر دهد و ثانیا خود را به دولتهای منطقه و همسایه صلح طلب معرفی کند و زشتی برقراری ارتباط بین رژیم اشغالگر و دولتهای عرب را از بین ببرد ، البته رابین بعدا به موفقیتهائی دست پیدا کرد . اما از آنجائی که انتفاضه مردم فلسطین برخاسته از متن توده های مردم مسلمان است ، سازش و مذاکرات با سران عرب هیچ تأثیری در روز مبارزه ضد صهیونیستی مردم مسلمان نگذاشت و از این طریق رابین نتوانست در عمل موفقیتی برای خود کسب کند .

دلیل دیگر رابین برای روی آوردن به صلح دروغین این بود که تا قبل از فروپاشی شوروی سابق عملیات مهاجرت و اسکان یهودیان اروپا و آمریکا در مناطق اشغالی با مشکلات فراوانی روبه رو بود . بعد از فروپاشی شوروی سیل یهودیان این کشور به سوی مناطق اشغالی سرازیر شد و این بار عملیات شهادت طلبانه قهرمانان انتفاضه آرامش را از چشم سران صهیونیزم و میهمانانشان می گرفت . به همین منظور رابین ناچار شد برای ایجاد یک زندگی آرام و بدون دردسر برای صدها هزار مهاجر یهودی دم از صلح با همسایگان عرب بزند . مسأله دیگری که رابین را وادار کرد تا شعارهای صلح طلبانه سردهد راه یافتن و استفاده از بازار پررونق خاورمیانه و بهره گیری از دلارهای نفتی بود .

  1. اسلام گرایی

رابین در آخرین مصاحبه اش با مجله آمریکائی " تایم " درباره بنیادگرائی اسلامی گفته بود :

" بنیادگرائی اسلامی تنها منبع تروریسم در جهان است " .

  1. مقاومت فلسطین و مسأله تروریسم :

اسحاق رابین در مصاحبه با روزنامه " السفیر " گفته بود : اگر از من بپرسید چه مانعی در راه تحقق صلح وجود دارد می گویم " تروریسم " و اشاره کرده بود که بعضی از سازمانهای فلسطینی به تروریسم خود پایان داده اند ولی برخی دیگر هم چنان به اقدامات تروریستی دست می زنند و هدف آنها بی ثبات کردن روند صلح است . در همین مصاحبه درباره حقوق اسرائیلیهای غیر یهود گفته بود : " از نظر من نکته مهم کشور یهود است که 80% ساکنان آن یهودی باشند . اما غیر یهودی اعم از فلسطینی ، مسلمان ، مسیحی باید از حقوق کامل برخوردار باشند زیرا نژادپرستی و صهیونیزم در اساس با یکدیگر تناقض دارند . "

ج - ترور اسحاق رابین :

اسحاق رابین نخست وزیر رژیم صهیونیستی در 14 نوامبر 1995 بعد از ایراد سخنرانی در اجتماع حمایت از صلح در تل آویو ( بیت المقدس ) مورد اصابت چند گلوله یک جوان یهودی قرار گرفت و به هلاکت رسید .

منابع خبری اعلام کردند اسحاق رابین در اجتماع " حمایت از صلح " که در میدان پادشاهان اسرائیل برگزار شد شرکت کرد . بعد از ایراد سخنرانی از پشت تریبون پائین آمد و به هنگام سوار شدن به اتومبیل هدف چند گلوله جوان یهودی به نام " ایگال امیر " قرار گرفت . این در حالی بود که کمتر از دوماه از تهدید راستگرایان افراطی به قتل وی می گذشت . رابین را در حالی که بیهوش بود به بیمارستان بردند و پس از چند دقیقه پزشکان خبر مرگ او را اعلام کردند .

" ایتان هابر " رئیس دفتر نخست وزیر اعلام کرد : دولت بلافاصله به ریاست شمعون پرز وزیرخارجه و کفیل نخست وزیری در تل آویو تشکیل جلسه داد .

" رادیو اسرائیل " مشخصات قاتل رابین را این گونه اعلام کرد : " او فردی است 27 ساله به نام " ایگال امیر " . وی دانشجوی سال سوم رشته حقوق در دانشگاه بارئیلان در تل آویو باشد . این رادیو همچنین جزئیات قتل را اعلام کرد . " قاتل در کنار اتومبیل رابین ایستاده و هنگامی که وی نیمی از بدنش را داخل اتومبیل بوده از فاصله یک متری به او تیراندازی می کند . در جریان حادثه محافظ شماره یک رابین نیز مورد اصابت گلوله قرار می گیرد اما او پس از عمل جراحی بهبود می یابد . نیروهای امنیتی ضارب را بلافاصله روی زمین انداخته و اسلحه را از دستش خارج می کنند . "

مقامات بلندپایه امنیتی بلافاصله شخصا تحقیقات از ایگال امیر را شروع کردند . قاتل با خونسردی کامل در تحقیقات گفت که این قتل را از مدتی پیش طرح ریزی کرده بوده و ابدا از آن متأسف نیست . هنگامی که در جریان تحقیقات خبر رسید که رابین به هنگام عمل جراحی مرده است قاتل با خونسردیاظهار رضایت کرد . نتایج تحقیقات مشخص کرد که قاتل تمایلات شدید دست راستی داشته و در دانشگاه بارئیلان جزء فعالان افراطی دست راستی بوده است و چندبار اقدام به برپائی تظاهرات خشونت آمیز علیه صلح کرده است .

به گفته رادیو رژیم صهیونیستی ایگال امیر اعتراف کرد طی دو ماه و نیم اخیر دوبار در صدد قتل رابین برآمده اما هربار به علتی نتوانسته این کار را انجام دهد . تحقیقات نشان می دهد ایگال امیر با تمایلات به شدت افراطی به احتمال زیاد عضو یک باند مسلحانه بسیار کوچک ولی بسیار افراطی و بنیادگرای یهودی است .

" عساف هیفتز " رئیس رژیم پلیس صهیونیستی نیز اعلام کرد دو گلوله به قسمت بالائی بدن رابین اصابت کرده است . وی افزود رابین بلافاصله به بیمارستان " ایملوف " در تل آویو منتقل شده شاهدان عینی گفتند رابین در حالی روی برانکارد قرارداشت که چشمانش بسته بود و روی سینه اش خون زیادی دیده می شده بلافاصله به بیمارستان منتقل شد . پزشکان حال وی را وخیم دانستند و چند دقیقه بعد اعلام کردند که وی مرده است .

" افرائیم سینه " وزیر بهداشت رژیم صهیونیستی گفت : این نتیجه تبلیغات راستگرایان است و آنها بهای سنگینی را برای آنچه اتفاق افتاده خواهند پرداخت . از زمان تأسیس دولت رژیم صهیونیستی رابین اولین نخست وزیری است که ترور می شود . این ترور در واقع دستگاه امنیتی اسرائیل را زیر سؤال برد که چرا رابین مسائل امنیتی فردی را رعایت نکرده و قاتل چگونه توانسته از فاصله یک متری او را هدف بگیرد و چرا هفتصد پلیس و محافظ شخصی رابین نتوانستند کاری کنند . روشن است که دستگاه امنیتی اسرائیل از نظر روانی آمادگی چنین کاری را نداشت و همیشه فکر می کرد یک عرب دست به این کار بزند نه یک یهودی به همین دلیل نتوانسته هیچ اقدام بازدارنده ای انجام بدهد .

در همین رابطه " موشه شحل " وزیر پلیس اسرائیل دیروز خواست که طرز عمل " شین بت " سازمان امنیت اسرائیل به طور جدی و دقیق مورد بررسی قرار گیرد تا روشن شود آیا کوتاهی در حفاظت از جان نخست وزیر روی داده یا نه ؟

وزیر پلیس اسرائیل گفت : ایگال امیر قصد ترور شمعون پرز را نیز داشته است . وی همچنین اضافه کرد قاتل از گلوله هائی که آسیب بیشتری می رساند استفاده کرده ، کاربرد این نوع گلوله در کنوانسیونهای بین المللی ممنوع است . سه تا از این گلوله ها به طهال ، سینه و ستون فقرات رابین برخورد کرده است .

قاتل در بازجوئیهای اولیه انگیزه قتل را این طور بیان کرد که : هیچ کس به این موضوع توجه ندارد که رابین عملا یک کشور فلسطینی ایجاد کرده در حالی که طبق قانون هرکس بخشی از سرزمینهای اسرائیل را به خارجی واگذار کند بهشدیدترین مجازاتها محکوم می شود .

سازمان یهودی ناشناسی به نام " منتقم " قبل از اعلام خبر مرگ رابین در تماس با تلویزیون اسرائیل مسئولیت ترور را به عهده گرفت . فرد ناشناسی نیز با رادیو اسرائیل تماس گرفت که ترور رابین به دست دو سازمان افراطی به نامهای " زوار تزینو " این کشوماست و " کاهانا زنده است " صورت گرفت .

جزئیات حادثه از زبان راننده رابین :

" مناخیم دماطی " راننده اسحاق رابین در مصاحبه با رادیو ارتش ، جزئیات ترور را توضیح داد : " من دیدم رابین در پایان گردهم آئی از تریبون پائین آمد در حالی که همسرش در سه متری او بود . ماشین را روشن کرده بودم ، از آن پیاده شدم و در را باز کردم . ناگهان مردی جلو آمد که یکی از دستانش را بالا برده بود و با دست دیگر به سمت رابین شلیک می کرد و می گفت این گلوله ها مشقی است ، واقعی نیست . رابین را به طرف بیمارستان بردم و نمی دانستم که وضع وی خطرناک است . حدود 300 متر که راه رفتیم از او پرسیدم آیا تیر خورده است جواب داد بله . او درد می کشید با سرعت سرسام آوری رانندگی کردم هنگامی که به بیمارستان رسیدیم هیچ کس منتظر ما نبود . یکی از افراد امنیتی را دیدم و گفتم فورا برانکارد را بیاورید . با یکدیگر نخست وزیر را روی آن قرار دادیم و به طرف اتاق اورژانس رفتیم . پزشکان فورا به معالجه وی پرداختند . مدیر بیمارستان در این رابطه گفت از زمان شلیک گلوله تا لحظه شروع عملیات پزشکی تنها 9 دقیقه طول کشیده است . "

د - بازتاب ترور رابین در فلسطین اشغالی و کشورهای منطقه و جهان :

به دنبال ترور اسحاق رابین اظهار نظرهای مختلفی از سوی طرفداران و مخالفات وی صورت گرفت . طرفداران وی در حزب کار این عمل را به شدت محکوم کردند و خواستار بررسی دقیق عملکرد سازمان امنیت اسرائیل و همچنین محدود کردن فعالیت های گروههای دست راستی شدند . جناح راست به نوعی از ترور رابین حمایت کرد و او را " خائن " و " یارتروریسم " نامید . بنجامین نتانیاهو رهبر جناح راست افراطی و مخالف اصلی حزب حاکم در تل آویو ترور رقیب خود را محکوم کرد . او در حالی که گریه می کرد از تلویزیون دولتی اسرائیل اظهار کرد " نمی توانم مرگ او را باور کنم " .

در شهرک کریات اربع که محل زندگی یهودیان دست راستی افراطی و تندروست ، مخالفین مرگ رابین را جشن گرفتند .

مردم و گروههای فلسطینی هر یک به نوبه خود از قتل رابین اظهار خوشحالی کردند . رمضان عبدا... دبیرکل جهاد اسلامی در این رابطه گفت : من از مرگ رئیس اول تروریسم در جهان متأسف نیستم . او افزود رابین مدافع پر حرارت تروریسمبود و اعتقاد داشت رژیم صهیونیستی باید در راه پیشبرد اهداف خود اصول بین المللی را نادیده بگیرد . مسئول روابط خارجی جنبش به خبرگزاری فرانسه گفت : اگر تمام مسئولان اسرائیلی نیز کشته شوند ما تا آزادی تمام اراضی فلسطین آرام نمی شویم . چندتن از اعضاء این جنبش یک آدمک پارچه ای رابین را در میدان اصلی اردوگاه پناهندگان عین الحلوه به آتش کشیدند و سپس با شعار ا... اکبر متفرق شدند .

" حسین موسوی " رئیس جنبش امل اسلامی لبنان ترور رابین را طبیعی خواند و گفت : رابین یک قاتل خون آشام بود و قاتلان باید در انتظار چنین روزی باشند . وی تأکید کرد جنگ ما با اشغالگران صهیونیست حتی بعد از مرگ رابین نیز ادامه یافته و تا اشغالگری باقی است رزم مسلمانان مبارز بی امان ادامه می یابد .

در این میان یاسرعرفات رهبر ساف گفت : از مرگ رابین یکه خورده است و آن را یک تراژدی برای روند به اصطلاح به صلح توصیف کرد .

در میان کشورهای منطقه ، مقامات رسمی و حزبی لبنان قتل رابین را نتیجه تفکر تروریستی صهیونیستها بیان کردند . سوریه اظهار نظر صریحی در این باره نکرد . و فقط به اعلام خبر هلاکت رابین از خبرگزاری رسمی ( سانا ) بسنده کرد . در مصر مقامات دولتی از قتل رابین اظهار تأسف کردند .

کشورهای غربی که در رأس آنان ایالات متحده قرارداشت مراتب تأسف خود را از مرگ رابین اظهار کردند . بیل کلینتون رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد که با مرگ رابین جهان یکی از بزرگترین مردان خود را از دست داد . هنری کیسینجر با القابی مانند کبوتر صلح ، مرد کم حرف ، شهید صلح از وی یاد کرد .

نخست وزیران کانادا ، اسپانیا و آلمان از مرگ رابین اظهار تأسف کردند . صدراعظم آلمان او را از شخصیتهای بزرگ قرن خواند و نخست وزیر فرانسه از وی به عنوان مبارز راه صلح یاد کرد . نمایندگان مجلس فرانسه در این رابط یک دقیقه سکوت کردند . در نروژ پرچمها به حالت نیمه افراشته درآمد . در مجمع عمومی سازمان ملل ، نمایندگان دو دقیقه سکوت ایستاده کردند . بیوه اسحاق رابین به نتانیاهو رهبر جناح لیکود اعتراض کرد و او را مسئول ایجاد فضای مناسب برای ترور رابین خواند . او گفت زمانی که چنین اقداماتی تشویق شود کسی هم پیدا شود که آن را انجام دهد . نتانیاهو این اتهامات را رد کرد و گفت کسی که مصیبت زده است هر حرفی می زند .

بازتاب قتل رابین در فلسطین اشغالی دو دستگی و تشدید اختلاف میان گروههای چپ و راست را به دنبال داشت آگاهان می گویند مرگ رابین گرچه موقتا موجب اتحاد این کشور شده ولی در واقع یهودیان به طور خطرناکی دچار دودستگی و جدائی شده اند . وزیر کشور اسرائیل گفت : دولت باید تمام گروههای افراطی راست را که ممکن است دست به ترور بزنندغیر قانونی کند .

اما قتل رابین در میان مردم منطقه و مسلمانان مبارز به گونه دیگری رخ نمود . واکنش مردم مسلمان نیز در این مورد کاملاً با عکس العمل دولتهای آنها متفاوت و متناقض بود . در حالی که سران ارتجاع عرب در ماتم از دست دادن پدر تروریسم به سوگ نشسته و با اتخاذ موضع ذلت بار به تعظیم و کرنش در مقابل رژیم صهیونیستی پرداختند ، مسلمانان مظلوم و مبارز در فلسطین اشغالی و جنوب لبنان و سایر نقاط جهان اظهار خوشحالی و شادمانی کرده و قتل رابین را عکس العمل طبیعی اعمال خشونت آمیزی دانستند . " خالدفاهوم " رئیس جبهه نجات ملی فلسطین گفت مردم فلسطین از به هلاکت رسیدن یک تروریست که قاتل شهید شقاقی و صدها انسان آزادی خواه بود بسیار شاد شدند .

بنا به گزارش خبر گزاریها در نقاط مختلف لبنان صدای تیراندازی به گوش می رسید و در حومه جنوبی بیروت اتومبیلها با چراغهای روشن دیده می شدند . در بقاع و و بعلپک نیز صدای تیراندازی و بوق اتومبیلها شنیده می شد .

واشنگتن پست درباره تناقض میان واکنش مسلمانان و سران ارتجاع نوشت : احساسات مردم عرب با واکنش سران این کشورها کاملاً متفاوت است . حسنی مبارک برای اولین بار به اسرائیل سفر می کند درحالی که مردم مصر نه تنها از مرگ رابین ناراحت نیستند بلکه خوشحال هم می باشند . به گزارش این روزنامه احساسات ضد صهیونیستی مردم مصر تنها محدود به ترور رابین نیست . در یک نظر سنجی که مدتها قبل به وسیله هفته نامه الاهرام انجام گرفت بیش از 50% از مردم با سفر اسرائیلیها به مصر مخالفند علاوه بر این 70% از مردم از خریدن کالاهای اسرائیلی دوری می کنند و 60% معتقدند روند سازش حقوق ضایع شده مردم فلسطین را تأمین نکرده است .

در لبنان به محض انتشار خبر مرگ اسحاق رابین ، مردم به جشن و سرور پرداختند . " محسن دلول " وزیر دفاع لبنان ، جناح چپ و راستگرای رژیم صهیونیستی را دوروی یک سکه خواند و گفت : اسحاق رابین که قربانی خشونت تندروها شد خود یکی از تروریستهای تندرو بود که بسیاری از جنایات در حق اعراب و فلسطینیان را شخصا هدایت کرد . وی افزود رابین که چهره صلح طلب به خود گرفته بود از طراحان جنگ 1967 علیه اعراب و مهندس ترورهای بسیاری بود .

" میشل اده " وزیر فرهنگ لبنان در این باره گفت : اسحاق رابین بهای تردید و دوگانگی خود را در جریان مذاکرات صلح پرادخت کرد . زیرا اگر افکارش با گفته هایش یکی بود از مدتها قبل روند صلح را به پایان می رساند ولی او سعی داشت با حفظ ماهیت عقاب گونه خود نقش کبوتر را بازی کند .

" علامه سید محمدحسین فضل ا... " روحانی برجسته لبنان در رابطه با ترور رابین گفت : ابراز خرسندی نسبت به ترور رابین در واقع شادی در خروج یک تروریست حرفه ای از صحنه جهان است که سعی داشت با قتل و کشتار اعراب آنان را به ذلت و خواری وادار نماید . حسین شاه اردن در این باره گفت : شخصا دوست شفیقی را از دست داده و جهان نیز یک قهرمان واقعی صلح را از کف داده است . این درحالی است که افکار عمومی اردن کاملاً برخلاف موضع گیریهای شاه حسین است . شیخ عبدالرحمن روحانی برجسته مصری که در زندان آمریکا به سر می برد در مصاحبه ای که در زندان انجام داد ترور رابین را به مسخره گرفت و گفت " دوستار صلح " به دست فردی یهودی کشته شد که خدا او را فرستاده است .

رهبر معنوی جماعت اسلامی مصر گفت : مسلمانان به علت تدابیر امنیتی نتوانستند رابین را بکشند ولی خدا فردی یهودی را فرستاد تا این کار را بکند . خاک کفش فتحی شقاقی هزاران بار بیشتر از کسانی مثل رابین ارزش دارد . حزب جبهه اسلامی اردن نیز طی بیانیه ای از قتل رابین اظهار خوشحالی کرد و افزود رابین قاتل بود و هرگز نمی توانست صلح طلب باشد . در کویت بازتاب قتل رابین متفاوت بود . برخی نشریات لیبرال کشته شدن رابین را تهدیدی برای صلح دانستند ، ولی " خالد لعدوه " نماینده اسلام گرای مجلس کویت در مطلبی تحت عنوان " تروریست با سابقه مرد " نوشت : رابین به سزای عمل خود رسید . این در حالی است که دولت کویت در این باره سکوت کرده است . اما برخی منابع اعلام کردند کویت بعد از سعودی به قافله محکوم کنندگان ترور رابین پیوست . دولت هند ترور رابین را محکوم کرد و به این مناسبت یک روز عزای عمومی اعلام کرد . ولی تعداد زیادی از مسلمانان هند از به هلاکت رسیدن رابین ابراز خوشحالی کردند و اعلام کردند رابین خود زمینه هلاکتش را فراهم ساخت . در همین رابطه " سیداحمد بخاری " نایب امام مسجد جامع دهلی اعلام کرد : خوشحالم که رژیم صهیونیستی طعم تلخ زهر تولیدی خود را چشید .

رئیس جمهور ایران هلاکت رابین را انتقام الهی قلمداد کرد . سخنگوی وزارت امور خارجه کره شمالی گفت : ترور رابین امری محتوم در دولتی مانند اسرائیل است که از تروریسم حمایت می کند .

دولت بنگلادش ، کوبا ، اتحادیه عرب ، سودان و برخی دولتهای دیگر نیز ترور رابین را محکوم کردند . دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی نیز ترور رابین را محکوم کرد و اظهار امیدواری نمود که روند سازش در خاورمیانه ادامه یابد . دبیرکل سازمان ملل نیز ترور رابین را به عنوان یک اقدام تروریستی محکوم کرد .

در یمن یهودیان به شیوه خاص خودشان ترور رابین راجشن گرفتند و از ایگال امیر که یک یهودی یمنی تبار است تمجید کردند . " اسحاق عزرا " خاخام یهودیان منطقه رایده یمن گفت : حکم قتل رابین در تورات آمده : زیرا هرکی که به سرزمین لطمه بزند ملعون است . رابین نیز به معتقدات اصلی یهود خدشه وارد کرده است .

مطبوعات کشورهای اسلامی ضمن ارائه نقطه نظرات مردم و انعکاس بازتاب قتل رابین در میان مردم ، خود نیز به اظهار نظر در این باره پرداختند . سردبیر روزنامه " الشعب " مصر گفت : هلاکت رابین انتقام خداوند به خاطر دستور قتل شهید شقاقی بوده است . وی اضافه کرد تعجب می کنم که اندوه ناراحتی غرب و آمریکا در مورد تروریسم تنها زمانی است که هدف یک اسرائیلی باشد کسی هم بیاید برای ما و رهبران ما بگرید . " هانی شکرا... " یکی از دبیران روزنامه الشعب نوشت : به نظر من اکثریت مردم مصر رابین را دشمن خود می پندارند و... فکر نمی کنم بتوان احساس مردم مصر را نسبت به رابین تغییر داد . وی افزود ، رابین همان فردی است که در اواخر دهه هشتاد هنگامی که وزیر دفاع بود دستور شکستن استخوان جوانانی را داد که علیه اشغالگران فلسطینی تظاهرات می کردند . وی اضافه کرد مردم مصر نمی توانند این واقعیت را فراموش کنند . روزنامه لبنانی " الدیار " در سرمقاله خود زیر عنوان " قاتل از هم فکران رابین است " نوشت قاتل اسحاق رابین از شاگردان مدرسه تروریسم بود که رابین خود معلم وی بود . روزنامه مسلم چاپ اسلام آباد نیز نوشت : رابین یک صهیونیست ثابت قدم بود و هدف روشن و اصلی زندگی او نابودی مردم فلسطین بود . مسلم در ادامه یادآور شد که رابین در تحریف حقایق توانا بود و برخلاف بعضی تبلیغات اصلاً نمی توان گفت که وی طرفدار قانون بود . همچنین روزنامه " السفیر " در سرمقاله خود تحت عنوان " صلح ناقص قهرمانان خود را می کشد " نوشت : طبیعت وحشیانه صلح تحمیلی چنین است و حتی حمایت تمام عیار آمریکا نمی تواند خلاء موجود در آن را جبران کند . السفیر افزود : دیروز انورسادات رئیس جمهور مصر پس از امضای سازشنامه کمپ دیوید به کام مرگ فرستاده شد و امروز رابین در اوج شادی از پیروزیهای به دست آمده در صلح تحمیلی به هلاکت رسید .

ه - مراسم تشییع جنازه رابین :

مراسم تشییع جنازه و خاکسپاری اسحاق رابین نخست وزیر رژیم صهیونیستی با حضور عده ای از سران استکبار جهانی و ارتجاع منطقه در میان تدابیر شدید امنیتی انجام گرفت ، خبرگزاریها گفتند 51 از کل جمعیت فلسطین یعنی یک میلیون نفر در مراسم تدفین شرکت داشتند . امنیت مراسم به وسیله ده هزار سرباز و نیروی امنیتی کنترل می شد . بنا به گزارشهای رسیده کلینتون رئیس جمهوری آمریکا ، ژاک شیراکرئیس جمهور فرانسه ، حسنی مبارک رئیس جمهور مصر ، حسین شاه اردن ، وزیر خارجه عمان ، وزیر تبلیغات قطر ، یک مقام دولتی از چین ، پطرس غالی دبیرکل سازمان ملل متحد و... در بزرگترین مراسم تدفین نظامی تاریخ اسرائیل شرکت کردند . همچنین 6 وزیر از فلسطین در این مراسم شرکت کرد ولی عرفات علی رغم خوش خدمتیهایش به رژیم صهیونیستی عنصر نامطلوب شناخته شد و به او اجازه داده نشد در مراسم شرکت کنند . طبق گزارشهای رسیده جسد رابین در یک گورستان در حومه شهر بر بالای تپه های بیت المقدس که بیشتر شخصیتهای صهیونیستی در آن مدفون هستند به خاک سپرده شد ، نکته قابل توجه این که بیشتر سران شرکت کننده در مراسم از جمله بیل کلینتون کلاه مخصوص یهودیان را به سرگذاشته بودند . به هنگام گذاشتن جسد در تابوت ، کلینتون و شاه حسین به کسانی که این کار را می کردند کمک کردند . هم زمان با خاکسپاری رابین عده ای از یهودیان افراطی در شهرک کریات اربع مرگ رابین را جشن گرفتند . یکی از تظاهر کنندگان به خبرنگار گفت : من مانند هر یهودی دیگری احساس شادی می کنم ، خدا را شکر که او به سزای عملش رسید . رادیو رژیم صهیونیستی اعلام کرد کلیه پروازهای عادی به فرودگاه بن گورین قطع شده است . به گفته این رادیو همچنین رفت و آمد در کلیه خیابانهای شهر ممنوع شده و ده هزار پلیس و نیروی امنیتی مسئولیت حفظ جان مقامات شرکت کننده در مراسم را به عهده داشتند . در مراسم همچنین تعدادی از سران شرکت کننده و ایزر وایزمن رئیس جمهور صهیونیستی سخنرانی کردند .

کلینتون رئیس جمهوری آمریکا طی سخنرانی خود ، رابین را دوست و شریک خود خواند و با مقامات صهیونیسم ابراز همدردی کرد و آنان را به ادامه روند سازش دعوت نمود و قول داد که کشورش از آنها دست نخواهید کشید . بعد از او حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر به ایراد سخنرانی پرداخت . قابل ذکر است که حسنی مبارک برای اولین بار بعد از احراز مقام مادام العمری ریاست جمهوری مصر به فلسطین اشغالی سفر کرده است . به گفته بعضی منابع خبری حسنی مبارک به دعوت کلینتون به این مراسم رفته بود و قرار شده بود تا قبل از رفتن مبارک به فلسطین این خبر پخش نگردد . حسین شاه اردن دومین سخنران بعد از ایزروایزمن بود . او در سخنان خود به تقدیر از شخصیت رابین پرداخت و ضمن ابراز مراتب همدردی خود با صهیونیستها گفت که رابین برای من مانند یک برادر ، همکار و دوست بود . او هم چنین تأکید کرد ادامه دهنده راه رابین در راه تحقق صلح خواهد بود . وی در ادامه سخنانش گفت که تحکیم روابط با اسرائیل باید بدون خجالت و رودربایستی انجام گیرد . حسین در بخش دیگری از سخنانش گفت رابین نیز مانند پدر من در راه صلح کشته شد . پس از پایانمراسم میان طرفداران و مخالفان رابین درگیری به وجود آمد . مخالفان فریاد می زدند . پرز هم باید کشته شود . سپس مقامات امنیتی در آرامگاه را بر روی مردم باز کردند و مردم وارد آنجا شدند و ناگهان فردی از میان آنان فریاد زد ایگال امیر پرز را هم باید می کشت . یک نطرسنجی در اسرائیل نشان داده است سه چهارم مردم با ممنوعیت فعالیت احزاب راستگری تندرو موافقند .

و - تأثیر قتل رابین در فرایند صلح خاورمیانه :

به دنبال هلاکت رسیدن اسحاق رابین رهبر حزب کارگر و حاکم بر اسرائیل ، اظهار نظرهای مختلفی از سوی شخصیتهای سیاسی عرب و غیر مسلمان و هم چنین مطبوعات ، درباره روند صلح خاورمیانه صورت گرفت . برخی از این شخصیتها گفتند مرگ رابین هیچ تأثیری در گفت وگوهای صلح و مسائل منطقه نداردز علامه سیدمحمدحسین فضل ا... روحانی برجسته لبنانی در این باره گفت : مرگ رابین هیچ تأثیری در مسائل منطقه و تصمیم نیروهای مقاومت برای ادامه مبارزات خود ندارد . زیرا کلیه سردمداران رژیم صهیونیستی تفکری مشابه رابین دارند و هر نیروهای مبارز لبنانی تا آزادسازی سرزمین خود به مبارزات ادامه می دهند . اما برخی دیگر مانند مسئولان اردن به خاطر مرگ رابین از آینده صلح ابراز نگرانی کردند . اتحادیه عرب نیز ضمن محکوم کردن ترور رابین مرگ وی را شکستی در راه صلح خاورمیانه تلقی کرد . مطبوعات مخالف و موافق ترور رابین نیز نظرات مشخصی در این رابطه ارائه دادند . مطبوعات لیبرال در کویت نوشتند " ترور رابین زنگ خطری برای صلح است " . اما آنچه مسلم است طرح پیشنهادی صلح رابین ( زمین در برابر صلح ) برای توده های مسلمان فلسطین و قهرمانان انتفاضه قابل قبول نبوده و نیست و در این میان تنها احزاب و گروههای وابسته و سران ارتجاع بودند که از طرح پیشنهادی رابین استقبال کردند . طرح صلح رابین در داخل رژیم صهیونیستی نیز با مخالفتهای سخت و جدی روبه رو شد . این مخالفتها به آنجا رسیده که گروههای افراطی تندرو تصمیم به از میان برداشتن رابین کردند و در یک فرصت مناسب این کار را عملی ساختند . ترور رابین نشان داد که تعداد زیادی از صهیونیستهای افراطی با صلح حتی از نوع رابینی آن نیز مخالفند چه رسد به صلحی پایدار و مبتنی بر حقوق از دست رفته مسلمانان مظلوم فلسطینی .

این حقیقت را نمی شود انکار کرد که نظام آموزشی حاکم بر اسرائیل و شستشوی مغزی خاخام های متعصب و طرفدار اسرائیل بزرگ ( که حتی بعضی از آنها به ترور رابین فتوی داده بودند ) که فرزندان یهودیان متولد شده در سرزمینهای اشغالی را هم چنان در رؤیای اسرائیل بزرگ تربیت می کند و از سوئی روحیه سازش ناپذیری و حق طلبی فرزندان قهرمان فلسطین هرگز نمی گذارد صلحی میان سران صهیونیسم و ملت عرببرقرار شود .

مآخذ :

  1. علیزاده ، ه : فرهنگ سیاسی لبنان - رابین ، اسحاق ، نشر سفیر ، 1368 .
  2. مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه : گزارش هفتگی ، شماره 112 - 113 .
  3. روزنامه اطلاعات : آخرین گزارشها از بازتاب قتل نخست وزیر رژیم صهیونیستی در جهان ، 14/8/1374 .
  4. روزنامه کیهان : رابین ، طراح جنگ " 67 " و مهندس تروریسم ، 24/8/1374 .
  5. روزنامه اطلاعات : تشدید اختلافات میان جناحهای صهیونیستی در پی قتل رابین ، 16/8/1374 .
  6. روزنامه جمهوری اسلامی : ماتم سران استکبار و ارتجاع در مرگ رابین ، 16/8/1374 .
  7. روزنامه اطلاعات : ایگال امیر رؤیای اسرائیل بزرگ ، 17/8/1374 .
  8. روزنامه کیهان : واکنش دوگانه مردم و سران عرب در قبال هلاکت رابین ، 16/8/1374 .
  9. روزنامه جمهوری اسلامی : مواضع ذلت بار سران مرتجع منطقه در قبال هلاکت رابین ، 17/8/1374 .
  10. روزنامه ابرار : رابین مغضوب مسلمانان و مغلوب رقیبان ، 17/8/1374 .