دارالشیخ ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 390 ]]

روستایی است عربی که در فاصله 22 کیلومتری بخش غربی جنوب غرب شهر قدس قرار دارد و به دلیل عبور جاده و راه آهن قدس - یافا از شمال آن دارای موقعیت مهمی است . جاده هایی فرعی آنرا به روستاهای عقور ، دیرالهوی ، سفلا ، بیت عطاب و رأس ابوعمار متصل می کند همچنین یکی از ایستگاههای راه آهن قدس - یافا در آن قرار دارد . و گاهی نیز " دیرالشیخ " نامیده می شود .

دارالشیخ برفراز کوهپایه های شمالی کوه شیخ سلطان بدر بنا گردیده که خود یکی از کوههای قدس می باشد و بر دره اسماعیل که مجرای فوقانی دره صرار است . و جاده و راه آهن قدس - یافا از آن می گذرد مشرف است . ارتفاع آن از سطح دریا 450 الی 500 متر است . دره نمر در اراضی بخش شرقی آن امتداد دارد و یکی از آبریزهای دره اسماعیل است . اکثر خانه های دارالشیخ سنگی است و شکل روستا به صورت مستطیل می باشد به طوری که ساختمانها به صورت خطی طویل بسوی شمال و جنوب گسترش یافته و علاوه بر آن بعضی از بناها به موازات جاده فرعی متصل به جاده قدس - یافا ساخته شده است .

دارالشیخ دارای یک مسجد و تعدادی دکان کوچک است ، همچنین مقبره شیخ سلطان بدر در آن قرار دارد .

اهالی روستا آب آشامیدنی خود را از چاهی واقع در غرب روستا تأمین می کنند . آبادیهای تاریخی طنطوره و بنهان در نزدیکی روستا قرار دارند . علی رغم امتداد روستا توسعه عمرانی آن به کندی صورت گرفته است ، به طوری که مساحت آن ( تا سال 1945 ) از 8 جریب تجاوز نکرده بود .

مساحت اراضی دارالشیخ 781/6 جریب است که 141 جریب آن به جاده ها و دره ها اختصاص دارد و صهیونیستها مالک هیچ بخشی از آن نیستند . کشت محصولات کشاورزی مانند ، حبوبات و بعضی از انواع سبزیجات و درختان میوه صورت گرفته و درختان زیتون و میوه در بخش شرقی ، جنوبی و غربی روستا مساحت نسبتا وسیعی را اشغال کرده اند ، و بخشی از این اراضی برای چریدن چهارپایان اختصاص یافته است . آب مورد نیاز کشاورزی ، همچنین رشد گیاهان طبیعی در این روستا از باران تأمین می گردد .

در سال 1922 جمعیت دارالشیخ 99 نفر بود که تعداد آنان در سال 1931 به 147 نفر رسید که در 26 خانه سکونت داشتند . در سال 1945 جمعیت روستا حدود 220 نفر برآورد گردید . صهیونیستها در سال 1948 دارالشیخ را مورد تجاوز قرار داده و به دلیل اهمیتش آنرا اشغال کردند ، سپس ساکنین عرب را بیرون رانده و خانه هایشان را ویران ساختند پس از آن مهاجرنشین " نس هارییم " را در اراضی جنوبی اش در حد فاصل این روستا و روستای بیت عطاب بنا نهادند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو قدس .