رأس ابوعمار ( روستای - )
[[ پرونده : | ج 2 ، ص 445 ]]
[[ پرونده : | چپ ]]
روستای عربی واقع در 9 کیلومتری جنوب غرب شهر قدس که به وسیله راه شوسه فرعی به طول 3 کیلومتر با راه آسفالته اصلی بیت جبرین - قدس واقع در سمت جنوب آن مرتبط می شود و به فاصله کمتر از یک کیلومتری جنوب خط راه آهن قدس یافا است و به وسیله راههای شوسه با روستاهای عقور ، دارالشیخ ، بیت عطاب ، علا ، قبو و وادی فوکین متصل می شود .
روستای رأس ابوعمار در یک گلوگاه کوهستانی بین کوه شیخ مرزوق ( 722 متر ) و کوه ابوعدمن ( 750 متر ) از مجموعه کوههای قدس ساخته شده و از آنجا که بر دره اسماعیل ( نام یکی از آبراهه های رود صرار ) که در یک کیلومتری از سمت شمال آن جریان دارد مشرف است ، خط راه آهن قدس یافا در امتداد این دره قرار دارد ، دو دره دیگر یکی بنام دره حسن که ریزابه های دره اسماعیل را تشکیل می دهند از غرب رأس ابوعمار می گذرند .
روستای رأس ابوعمار مشتمل بر خانه های ساخته شده از سنگ است و به طور منظم و طولانی است که یک خیابان اصلی از شمال غرب به طرف جنوب شرق ، روستا را به دو قسمت تقسیم می کند . ساختمانهای روستا در دوران قیمومیت بریتانیا در امتداد راههای منتهی شده به روستاهای قبو و عقور در سمت شرق و شمال و در امتداد راه بیت جبرین - قدس در سمت جنوب قرار داشت . مساحت روستا در سال 1945 به 40 جریب می رسید رأس ابوعمار چندین مغازه کوچک که دروسط خود در برداشت . ساکنان خانه هایشان را به گونه طاق چشمه ای ساختند و از آب چشمه های فراوان موجود در روستا که چشمه وحش از معروف ترین آنهاست برای آشامیدن استفاده می کردند . خدمات و اماکن عمومی در این روستا اندک بود .
مساحت زمینهای ابوعمار بالغ بر 8342 جریب است که 29 جریب آن متعلق به راهها و دره ها است ، صهیونیستها چیزی ازو این زمینها را در اختیار نداشتند .
زمینهای روستا برای کشاورزی و چرای دام مورد بهره برداری قرار می گرفت . حبوبات ، سبزیجات و درختان باردار از مهمترین فرآورده های این زمینها به شمار می رفت . درختان زیتون و انگور بیشترین مساحت این زمینها را به خود اختصاص داده بود . کشاورزی علاوه بر وابستگی به بارندگی بر آب چشمه سارهایی که از کوهستان سرچشمه می گرفتند و در برکه های جمع می شدند نیز متکی بود ، همچنین آب این برکه ها برای آبیاری سبزه زارها و باغهای میوه به کشتزارهای روستا تقسیم می شد ( نک : چشمه های آب ) .
شمار جمعیت رأس ابوعمار در سال 1922 در حدود 339 تن بود که این رقم در سال 1931 به 488 تن افزایش یافت و در 106 باب خانه بسر می بردند . شمار جمعیت روستا در سال 1945 در حدود 620 تن برآورد شده است . صهیونیستها این روستا را در طی جنگ 1948 ویران کردند و ساکنانش را آواره ساختند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تابلو قدس .