بیت عطاب ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


این روستا در 23 کیلومتری جنوب غربی شهر " بیت المقدس " واقع است . راههای وسیع آسفالته ، روستا را به شهر بیت‌المقدس متصل می‌سازد . و راه اصلی آسفالته بیت جبرین - بیت‌المقدس از 3 کیلومتری جنوب این روستا می‌گذرد و راههای هموار فرعی آن را به راههای اصلی مرتبط می‌سازد و همچنین راههای فرعی دیگری این روستا را به روستاهای سفلی ، علار ، کفر سوم ، رأس ابوعمار ، دیرأبان ، دیر ( دار ) الشیخ و دیر الهوا ، پیوند می‌دهد .

روستای بیت عطاب بر روی یکی از کوههای قدس بنا شده و در دوره‌ی میانه هم با نام کنونی‌اش معروف بوده است . 650 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و ارتفاع زمین تا سمت شرق بالا میرود و به بیش از 700 متر بالاتر از سطح دریا می‌رسد . این زمین‌ها به سمت غرب شیب تدریجی دارد تا اینکه مجرای " المغاره " از آنجا به سمت غرب جاری می‌شود تا به دره‌ی صلیح بریزد . این روستا دارای چشمه‌هایی است که مردم جهت آشامیدن و آبیاری مزارعشان از آن استفاده می‌کنند . آب چشمه‌ها در آبگیرهای کوچکی جمع می‌شود که سبب افزایش حشرات و سرایت بعضی از بیماری‌ها است .

بیشتر خانه‌های روستا از سنگ و خشت ( آجر ) ساخته شده و بخش قدیمی آن شکل دایره به خود گرفته است ولیکن رشد آبادانی روستا به سمت جنوب غربی به موازات راهی که به روستای " سفلی " می‌رسد ، شکل نقشه را به صورت کمان در آورده است . در سال 1945 مساحت آن به 14 جریب رسید . روستای بیت عطاب فاقد هرگونه امکانات و خدمات عمومی بود . مکان آن دارای موقعیت باستانی است که شامل بقایای دژهای قدیمی می‌باشد . این روستا از آب سرچشمه‌های عین المأجور و عین الخنازیر و عین البرکة سیراب می‌شود .

مساحت اراضی بیت عطاب 8757 جریب می‌باشد . صهیونیست‌ها هیچ قسمتی از آن را تحت تملک خود ندارند . اهالی بیت عطاب علاوه بر مالکیت زمین‌های روستایشان ، مالک زمین‌های وسیعی در منطقه‌ی دشت ساحلی بودند که از آن برای کشت غلات استفاده می‌کردند . علاوه بر کشت غلات و درخت زیتون و انگور و میوه‌های دیگر ، به پرورش دام نیز اشتغال داشتند . بیشه زارهای وسیع روستا متعلق به دولت می‌باشد . کشاورزی در این منطقه به وسیله آبهای باران و چشمه صورت می‌گیرد .

در سال 1922 تعداد ساکنان بیت عطاب در حدود504 نفر بود و در سال 1931 به 606 تن افزایش یافت که در منطقه‌ای به وسعت 187 جریب سکونت داشتند . در سال 1945 صهیونیست‌ها به بیت عطاب استیلا یافتند ، اهالی عرب آن رابیرون راندند و خانه‌ها را خراب کرده و مستعمره‌ی مهاجرنشین " برجیورا " را در قسمت شرقی روستا و مستعمره‌ی " نس هاریم " را در قسمت شمالی آن بنا کردند .

مآخذ :

  1. دباغ مصطفی مراد ، بلادنا فلسطین ، ج 8 ، ق2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه‌ی فلسطین : مقیاس ، نقشه‌ی قدس .