بازداشتگاهها در انتفاضه

از دانشنامه فلسطین


در پی قیام مردم فلسطین در سرزمینهای اشغالی ، رژیم صهیونیستی در چهارچوب یک تلاش چندجانبه برای سرکوبی انتفاضه ، در طول دوران این قیام همگانی ، دست به بازداشتهای دسته جمعی زد به طوری که با گسترش مقاومت مسلمانان در شهرها و اردوگاههای فلسطینی ، هر سال این بازداشتها بیشتر شد و زنان و کودکان و پیرمردها و جوانان بسیاری دستگیر و روانه بازداشتگاههای مختلف در سرزمینهای اشغالی فلسطین شدند . از جمله این بازداشتگاهها می توان به زندانهای زیر اشاره کرد :

زندان انصار - 3 :

تعداد بازداشت شدگان فلسطینی که به خاطر قیام علیه رژیم صهیونیستی ، زمانهای مختلفی را در زندانهای اسرائیل گذرانده بودند ، طی چند سال اول انتفاضه بیش از 26000 تن بود که در تعدادی از زندانها ( بازداشتگاهها ) که برای عناصر فعال فلسطینی تدارک دیده شده بود ، تقسیم شده بودند . از مهم ترین این زندانها ، بازداشتگاه انصار 3 بود که در صحرای النقب در منطقه مرزی با مصر قرار دارد و شامل یک پایگاه نظامی است مشتمل بر چند اردوگاه ( کمپ ) چادر است که در وسط صحرا بنا شده است و درجه حرارت آن ، روزها بسیار گرم و شبها بسیار سرد است .

وجه تسمیه این بازداشتگاه از این جهت توسط مسئولان رژیم صهیونیستی انتخاب شد تا مجددا یاد بازداشتگاه مشهور و مخوف نیروهای اسرائیلی در جنوب لبنان در شهر انصار را که هزاران بازداشتی فلسطینی و لبنانی در آن به سر می بردند و در بدترین وضعیت روحی و جسمی قرار داشتند ، در خاطره ها و اذهان انقلابیون مسلمان فلسطینی زنده گردد .

[[ پرونده : | الثوره الشعبیه فی فلسطین ص 99 تصویر بالا ]]

بازداشتگاه به 2 قسمت تقسیم می شود که از هم جدا و مسافت بین آنها 4 کیلومتر است و مساحت هر قسمت به 5 کیلومتر مربع می رسد و هر قسمت با سیمهای برق فشارقوی احاطه شده است . یکی از دو قسمت ، به بازداشت شدگان نوارغزه و قسمت دیگر به بازداشت شدگان کرانه غربی اشغالی اختصاص دارد . در بازداشتگاه انصار 3 به طور متوسط بیش از 3000 زندانی وجود دارد که سن آنها بین 75 - 15 سال است و در هر چادر که مساحت آن تقریبا 50 متر مربع است ، حدود 30 - 28 زندانی جای داده شده اند . به هر زندانی یک تشک اسفنجی کوچک و 5 پتو داده می شود که برای سرمای سوزناک صحرا در شب کافی نیست . در اردوگاه تعدادی بشکه آب وجود دارد که برای استحمام زندانیان و شتشوی ظرفها و آشامیدن تمام افراد زندانی اردوگاه اختصاص داده شده است . اگر آب مصرفی زندانیان تمام شود باید تا روز دیگر صبر کنند تا مجددا برای بازداشتگاه آب آورده شود و تنها یک دستشویی در محوطه بازداشتگاه در خارج از چادرها وجود دارد که فقط در روز مورد استفاده زندانیان قرار می گیرد و در شب زندانیان مجبورند برای قضای حاجت از سطلهای اختصاصی ، در داخل چادر استفاده نمایند .

میزان غذا بسیار کم است و برای تغذیه عادی زندانیان کافی نیست و علاوه بر این غذاها بعضا فاسد است . وعده های غذای روزانه زندانیان به شکل زیر است :

صبحانه : پنج دانه زیتون ، یک قاشق مربا ، یک سوم قرص نان و یک چهارم لیوان چای برای هر بازداشتی :

ناهار : بشقاب کوچکی از نخود آب پز شده یا برنج و یک پرتقال یا یک دانه موز .

شام : یک قطعه کوچک کره با یک قاشق مربا و پنج دانهزیتون و یک چهارم لیوان چای برای هر بازداشتی .

در طول روز غذاها چون در محوطه باز تقسیم و توزیع می شود و باد می وزد ، با خاک آلوده می گردد و به دلیل سوءتغذیه ، بیشتر بازداشتیها از امراض گوناگون رنج می برند که زندگی آنها را تهدید می کند . طی یک سرشماری فقط در ماه آوریل سال 1988 تعداد 300 مورد مسمومیت در بین زندانیان فلسطینی وجود داشت که به دلیل خوردن غذای فاسد یا کنسروهایی که مدت استفاده آنها گذشته و فاسد شده بود ، مسموم شده بودند . بارها از زندانیان انصار - 3 نقل شده است که مدیریت زندانها نان فاسد و کپک زده را در اختیار بازداشت شدگان قرار می دادند و موجب مسمومیت آنها می شدند .

دیگر بازداشتگاهها :

علاوه بر بازداشتگاه انصار - 3 رژیم صهیونیستی بازداشتگاههای دیگری را در مناطق گوناگون برای زندانی کردن مبارزان مسلمان فلسطینی کرانه غربی و نوار غزه به شکل زیر ایجاد کرد :

  • زندان الظاهریه : این زندان در منطقه الخلیل واقع شده و دارای 650 زندانی است و مبارزان مسلمان فلسطینی بازداشتی در آن به دلیل سوءتغذیه از شرایط دشوار زندگی رنج می برند . علاوه بر این هوای بازداشتگاه خوب نیست و بازداشتیها از شرایط بد و نامناسب فضای بازداشتگاه رنج می برند .
  • بازداشتگاه طولکرم : تعداد بازداشتیهای آن 100است .
  • مرکز الفارعة : این بازداشتگاه از بدترین بازداشتگاههای رژیم صهیونیستی پس از انصار - 3 می باشد و حدودا شش هزار بازداشتی در آن وجود دارد .
  • بازداشتگاه الخلیل 2 ، دارای 200 زندانی است .
  • بازداشتگاه بیتونیا ، دارای 180 زندانی است .
  • بازداشتگاه انصار - 2 در غزه ، دارای 80 زندانی است .
  • بازداشتگاه عنایت در نزدیکی حیفا ، دارای 70 زندانی است .

علاوه براین بازداشتگاهها که در آنها شدیدترین شکنجه ها علیه زندانیان اعمال می شود و زندانیان تحت بازجوئیهای سخت قرار می گیرند ، مراکز توقیف دیگری در ساختمانهای حکومت نظامی اسرائیل در شهرهای مختلف فلسطین وجود دارد .

نحوه دستگیری و انتقال انقلابیون به بازداشتگاهها :

نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی معمولاً شبانه وارد خانه های فلسطینیها می شوند و هر جوانی را که می بینند بازداشت می کنند . گاهی نیز دستگیری مسلمانان فلسطینی در طول حکومت نظامی یا در خلال تظاهرات فلسطینیها و برخورد آنها با نیروهای صهیونیستی در شهرها و اردوگاههای فلسطینی صورت می گیرد .

بلافاصله پس از دستگیری انقلابیون مسلمان فلسطینی ، نیروهای رژیم صهیونیستی فرد بازداشت شده را عمدا مورد ضرب و شتم قرار می دهند و دستهای او را در پشت کمر با دستبند پلاستیکی می بندند ، سپس چشمهای او را بسته و وارد اتوبوس می کنند تا به بازداشتگاه انتقال دهند .

در طول عملیات انتقال ، زندانی در معرض ضرب و شتم نگهبانان قرار می گیرد و مجبور می شود با سر به زیر افکنده بنشیند و این جو ترس ، تا انتقال او به زندان جدید ادامه دارد . معمولاً در اسرائیل سه نوع دستگیری وجود دارد که عبارتند از : دستگیری احتیاطی که قبل از مناسبت معین یا دیدار مسئولان سیاسی آمریکایی از فلسطین اشغالی صورت می گیرد . دستگیری قبل و پس از محاکمه به دلیل مسائل امنیتی و دستگیری اداری به مدت 6ماه بدون محاکمه و این دستگیری بر ضد رهبران فعال انتفاضه و مقاومت بر ضد رژیم صهیونیستی صورت می گیرد .

در این سه حالت ، بازداشت شدگان زیر انواع شکنجه های جسمی و روحی قرار می گیرند و مدتهای طولانی از دیدار خانواده های خود منع می شوند که این شیوه جزیی از مجازات دسته جمعی بازداشت شدگان به شمار می رود و در بسیاری از موارد مقامات رژیم صهیونیستی از روی عمد بازداشت شدگان برجسته و یا کسانی را که می خواهند بازداشتگاه را به صورت دژ و پایگاهی برای انتفاضه تبدیل کنند ، از بین می برند .

رفتار نادرست با زندانیان در داخل فلسطین اشغالی تاکنون اعتراضات گسترده ای را برانگیخته است ولی مقامات اسرائیلی در برابر این گونه اعتراضات هیچ واکنش مثبتی نشان نداده اند و همواره به سیاست سرکوب بازداشت شدگان فلسطینی ادامهمی دهند .

بازداشتگاههای اسرائیل ، مدارس انتفاضه فلسطین :

جو رعب و وحشتی که مقامات رژیم صهیونیستی در سطح وسیع برضد بازداشت شدگان فلسطینی ایجاد کرده اند نه تنها از عزم راسخ انقلابیون مسلمان فلسطینی در ادامه انتفاضه نکاسته بلکه بازداشتگاهها را به مدارس حقیقی که انقلابیون پایبند به انتفاضه از آن بیرون می آیند ، تبدیل کرده است .

اسلام گرایان فلسطینی که رژیم صهیونیستی صدها نفرشان را دستگیر و زندانی کرده است ، روحیه مبارزاتی و ستیزه جویی بین دیگر بازداشتیها را تقویت و گرایش و بینش اسلامی آنها را احیا می کنند به طوری که این حالت باعث شده تا بسیاری از بازداشت شدگان به اسلام گرایش پیدا کنند .

تنها صدای مشترک بین زندانیان ، شعار " الله اکبر " است که به عنوان رمز رویارویی و مبارزه با دشمن و همبستگی بر ضد سیاست سرکوب رژیم صهیونیستی در داخل بازداشتگاهها سر داده می شود . یکی از روزنامه نگاران ایتالیایی از قول یکی از زندانیان آزاد شده نقل می کند که چگونه قرآن ، به صورت رمز انقلاب و اعتراض به دشمن درآمده و از زبان او نقل می کند که مدت زیادی را در بازداشتگاه انصار - 3 به سر برده است که : " پیش از یک روز مانده به رمضان ، زندانیان فلسطینی شعارها و سرودهای اسلامی مناسب با این ایام را می خواندند و نیروهای اشغالگر آنان را از این کار باز می داشتند ولی بازداشتیها که تعدادشان به دو هزار تن می رسید ، آیات قرآن کریم را با صدای بلند می خواندند و نیروهای اسرائیلی برای خاموش کردن صدای قرآن ، راهی جز حمله به زندانیها نداشتند ، پس بر روی آنها آتش و گاز اشک آور گشودند که در نتیجه ، تعدادی از آنها خفه شدند " .

در یک روز دیگر نیروهای اشغالگر اسرائیلی 51 تن را دستگیر کردند تا آنها را " تنبیه کنند " که چرا قرآن خوانده اند . آنها زندانیان را به سه گروه 17 نفری تقسیم کردند و چشمهایشان را بسته و دستهایشان را نیز به پشت می بستند و آنها را وارد اتاقی می کردند که مساحت آن حدود دو متر مربع بود ، سپس با قنداق تفنگ شروع به کتک زدن و ضرب و جرح آنها می کردند و بقیه زندانیان را نیز در زیر آفتاب سوزان صحرا نگه می داشتند و این روش بعضی روزها برای مدت زمانی از نیمه ظهر تا غروب ادامه داشت .

این نوع برخورد صهیونیستها در داخل بازداشتگاهها و کلاً سیاست سرکوب انقلابیون فلسطین توسط رژیم صهیونیستی نمونه ای است از زندگی روزانه فلسطینیها در بازداشتگاههای اسرائیل غاصب ، اما زندانیان مسلمان با روشهای گوناگون با این زندگی جهادی جدید کنار آمده و مصمم و قاطع و با ایمان بهانتفاضه فلسطین روزگار خود را در زیر فشار رژیم صهیونیستی می گذرانند و توانسته اند در داخل بازداشتگاهها ، تشکیلاتی به وجود آورند که دارای امور سیاسی و دینی است و برنامه های روزانه زندانیان را اداره می کند . علاوه بر آن زندانیان مسلمان توانسته اند دیگر عناصر انقلابی زندانی را به پایبندی و التزام به اصول و خط اصیل اسلامی دعوت و آنها را دور خود جمع کنند تا این که بازداشتگاهها به صورت مساجد بزرگی درآمده که زندانیان ضمن فراگیری مسائل اعتقادی اسلام ، در مسیر جهاد و اسلام قرار می گیرند و پس از آزادی از زندان برای بازی کردن نقش خود در فلسطین وارد عمل می شوند و به مبارزات خود در چارچوب انتفاضه اسلامی مردم فلسطین ادامه می دهند .