لابی یهود و گروههای فشار صهیونیستی

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۵ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


اصطلاح لابی یهود و صهیونیست به مجموعه گسترده از سازمانهای یهودی گفته می شود که خود را در خدمت به منافع اسرائیل و تأمین حمایت از آمریکا می دانند . لابی و گروههای فشار یهودی در آمریکا ، پدیده ویژه ای در جامعه آمریکا به شمار می آیند که اعضای آن درباره منافع مشترک خاصی و یا هدفهای مشترک به توافق می رسند که " گروههای منافع اقتصادی " و یا " شهروندان " (Citizens groups) و یا " گروههای قضایا " (Cause goroups)نامیده می شوند . " لی اوبرلین " در کتاب خود " سازمانهای یهودی آمریکایی " می گوید :

" لابی عبارت است از یک گروه دارای منافع ویژه که برای دستیابی به سیاستهای فعالیت می کند که به سود آن و همسو با منافع آن می باشد . فعالیت لابی در زمینه تأثیرگذاری سیاسی ممکن است بر چند گونه باشد ، از جمله تحمیل دیدگاههای خاصی بر رهبران کنگره ، تهیه پژوهشها و مطالعات و نیز سخنرانی های اعضای کنگره و شخصیت ها سیاسی و همچنین تهیه لوایح قانونی برای ارائه به کنگره و تصویب آن . "

بدین لحاظ می توان گفت که نفوذ و سلطه پنهانی صهیونیسم بر آمریکا فقط از طریق رسانه های جمعی این کشور نیست بلکه در کنار آن عامل و شاخص مؤثر دیگری توانسته این سیطره نامرئی را کامل گرداند . شاخصی که از آن به عنوان " لابی یهود " ( اسرائیل ) یا گروههای فشار یهودی ( صهیونیستی ) نام برده می شود .

" پیدایش این گروههای فشار ( لابی ها ) نتیجه احتکار کنگره به وسیله دو حزب دموکرات و جمهوریخواه می باشد که بر اثر آن دیگر گروههای سیاسی که دارای دیدگاعهای مخالف هستند از عضویت در کنگره محروم مانده اند . در نتیجه ، این گروهها به دنبال دستیابی به روشهایی برای هدایت این دو حزب به سوی هدفهای خود می باشند .

یکی از برجسته ترین این تشکلها ، " گروههای منافع اقتصادی " ، " انجمن ملی تولیدکنندگان " نام دارد که نمایندگی بیش از 16500 مؤسسه اقتصادی و اتاق بازرگانی را دارست و بیش از پنج میلیون عضو دارد که به چهار هزار انجمن و 140 هزار مؤسسه اقتصادی وابستگی دارند . این تشکل یکی از برجسته ترین و قدرتمندترین گروههای کارگری در آمریکا به شمار می آید و نمایانگر سیستم اریستوکراسی در جامعه کارگری آمریکاست که یکی از هدفهای اعلام شده آن از بین بردن تبعیض نژادی است .

به طور کلی می توان گروههای فشار آمریکا را از 1500 تا 2000 سازمان برآورد کرد . به عقیده تحلیل گران اعمال فشار و غرض ورزی های این گروهها در آمریکا بدانجا رسیده است که در کنار مجلس نمایندگان وسنا ، به نام مجلس سوم موسوم شده است . " این گروهها ، هدف اصلی خود را تأثیرگذاری بر سیاست آمریکا در قبال خاورمیانه در جهت تأمین منافع رژیم اشغالگر قدس قرار داده اند . " دلایل و بهانه هایی که لابی صهیونیستی برای حمایت آمریکا از اسرائیل می آورند بر اساس چندین مورد است . آنها دلایل خود را فقط برای ملت آمریکا ، دولت و اعضای کنگره و یهودیان در آمریکا می آورند .

لابی صهیونیستی با این بهانه ها و دلایل تلاش می کنند تا احساس همدردی ملت آمریکا را جلب کرده و دولت آمریکا را وادار سازد تا در تمام زمینه ها از رژیم صهیونیستی حمایت کند .

همچنین لابی صهیونیستی سعی دارد تا یهودیان مقیم آمریکا را به ایستادن در کنار اسرائیل وادار سازد و این نگرانی را در آنها ایجاد کند که احتمال تکرار حوادث اتفاق افتاده در اروپا طی قرون نوزدهم و بیستم از ظلم و

ستم و مشکلات وجود دارد .

در مقدمه این دلایل که لابی صهیونیست در صحنه آمریکا تلاش می کرد رواج دهد که این ادعا مطرح بود که اسرائیل یک دولت ضعیف و محاصره شده از هر سو در میان دشمن است ، از این رو اسرائیل نیاز به حمایت آمریکا و ایستادن گروههای طرفدار صلح در جهان و حمایت از درخواست های سیاسی این رژیم دارد ، اما هنگامی که از منظر تاریخی به این دلایل و بهانه ها نگریسته می شود ، درمی یابیم که اسرائیل یک دولت قدرتمند در منطقه خاورمیانه است که نیروی نظامی اش بیش از نیروهای نظامی و تجهیزات در سایر کشورهای جهان است .

ضمن اینکه اسرائیل تنها رژیم در منطقه خاورمیانه است که سلاح هسته ای و کشتار جمعی در اختیار دارد و در استفاده کردن از سلاح ممنوعه جهانی علیه ملت بی دفاع فلسطین و لبنان ابایی ندارد لذا این رژیم بیشترین اقدامات تجاوزگرانه را در جهان امروز مرتکب شده است .

اگر آمریکا این حق را برای خود محفوظ می دارد که در روابط عربی و اسرائیلی طرف ضعیف و ستمدیده را مورد حمایت قرار دهد ، پس باید واشنگتن از فلسطینیان حمایت کند که به زور از کشورشان بیرون رانده شدند و آزادی آنان سلب و مجبور به زندگی در اشغال توسط صهیونیستها شدند .

دلیل دوم ، این ادعا است که اسرائیل تنها دولت دموکراتیک در خاورمیانه است بدین خاطر این دولت اصول و ارزشهای دموکراتیک خود را از آمریکا دریافت می کند ، اما واقعیت سیاسی چیز دیگری را نشان می دهد ، اینکه از زمان تشکیل دولت اسرائیل ، این رژیم حتی یک روز هم دولت دموکراتیک نبوده است چون از روز اول شکل گیری این رژیم غیرقانونی و غیر دموکراتیک و بر اسا قوانین نژادپرستانه علیه فلسطینیان به وجود آمد . آنها در مناطقی ادامه حیات دادند که باندهای صهیونیستی در سال 1948 آن را به اشغال خود درآوردند و دولت اسرائیل را تشکیل دادند .

کمااینکه دولت اسرائیل اکثر زمینهای فلسطینیان را مصادره کرد و مالکان حقیقی را از حق کشاورزی و استفاده از میوه ها و حتی تشکیل دولت محروم کرد .

نباید فراموش کرد که اسرائیل کرانه باختری و نوار غزه و بلندیهای جولان را به اشغال خود درآورد و شهرکهای صهیونیست نشین را در آنجا ساخت و با سرباز زدن از اجرای قطعنامه های بین المللی ، به ملت فلسطین حق تعیین سرنوشت خود بر اساس اصل عدالت و دموکراتیک را نداد .

اما دلیل دوم در بین دلایل مهم لابی صهیونیست این است که گفته می شود اسرائیل یک دولت یهودی است که بسیاری از آنها از تبعیض نژادی و ظلم و ستم در اروپا رنج بردند از این رو این حق آنهاست که یک رژیم حامی داشته باشند که برای آنها امنیت و اطمینان بیاورد اما این منطق نمی تواند مورد قبول واقع شود که مظلوم به ظالم تبدیل شود و حق داشته باشد که از جهان متمدن بخواهد که بهیاری از این مسأله ظالمانه برخیزد ، چرا که اجدادو نیاکان آنها در گذشته مورد ظلمو ستم واقع شده اند .

اما توهین آمیزترین دلایل به فکر و ذکاوت انسان این ادعا است که اسرائیل یک دولت الگو است و شیوه و منش این رژیم از تمام کشورهای منطقه بهتر است اما با نگاهی به شیوه و رفتار دولت اسرائیل به راحتی در می یابیم که کارنامه جنایت هایی را که اسرائیل مرتکب شده است از زمان آلمان نازی سیاه تر و زشت تر است .

رژیم اسرائیل در سال 1948 با کشتار افراد بی گناه ، سرزمینهای فلسطینی را به تصرف خود درآورد و رهبران تروریستی یهود و در راس آنها اسحاق شامیر و مناخیم بگین و دیویدبن گورین و دیگران به این کشتار اعتراف کردند .

همچنین کارنامه اسرائیل حاکی از آن است که نیروهای این رژیم هزاران اسیر مصری را در جنگهای 1956 ، 1967 و 1973 قتل عام کردند در حالی که این اقدام برخلاف معاهدات بین المللی و معاهده ژنو در مورد رفتار اسیران جنگی می باشد .

در فاصله سالهای 1987 - 1989 و انتفاضه اول ، رژیم صهیونیستی دستها و پاهای حدود 24 الی 29 هزار کودک فلسطینی را شکست به علاوه هزاران زن و کودک و مرد فلسطینی را در طول سالهای انتفاضه اول و دوم شهید کرد .

برخی معتقدند که آمار کلی تعداد سازمانها و محافل یهودی فعال در آمریکا بیش از 2000 سازمان می باشد . " روزنامه " روزنامه ژون افریک " در این باره نوشته است که

281 سازمان یهودی و 250 اتحادیه منطقه ای در این کشور وجود دارد . این در حالی است که روزنامه صهیونیستی " جرو زالیم پست " خبر از وجود 900 جمعیت یهودی در ایالات متحده آمریکا داده است . "

" در سال 1970 به منظور هماهنگی میان این جمعیتها و سازمانها ( حدود 16 سازمان ) تأسیس شد و در سال 1975 " اتحادیه جهانی یهودیان اصلاح طلب world unoifor progressive judaism " به اتحادیه پیوست و دیگر گروههای غیر صهیونیستی نیز فعالیتهای خود را با اتحادیه مزبور هماهنگ کردند ؛ از جمله " کمیته آمریکایی یهودی " و " کنفرانس آمریکایی یهودی " و " سازمان ب نای بی ریث " ( نک : ب نای بی ریث )

" تنها چیزی که برای این گروههای فشار اهمیت دارد فقط و فقط اسرائیل است . آنها در همان حال که درباره مسائل مختلف جهان از حقوق بشر گرفته تا فقر و تنگدستی در گوشه و کنار جهان سخن می گویند ، جمع آوری و توزیع کمک مالی به رژیم صهیونیستی را به عهده دارند . این واقعیتی است که از همان آغاز ظهور و فعالیت آنها در دهه پنجاه به چشم می خوردبهترین دلیل بر اثبات این مدعا صحبت " دیوید استینر " ( David Steiner ) رئیس " آیپاک " یکی از گروههای فشار صهیونیستی است . وی در سال 1992 اظهار داشت :

" من به وفاداری سیاسی اعتقاد دارم ، اگر کسی برای اسرائیل مفید باشد ، هرکسی که می خواهد باشد ، حتی اگر برادر من با آنها برخورد کند چون آنها دوست اسرائیل هستند من شخصا از آنان حمایت خواهم کرد . "

" پل فیندلی " سناتور اسبق آمریکا که به دلیل که به دلیل مواضع مستقل خود ، از سوی صهیونیستها تحت فشار قرار گرفت و از راه یافتن به کنگره این کشور بازماند . گروههای فشار صهیونیستی در این باره می گوید :

" نفوذ اسرائیل بر دولت ایالات متحده ، اساساً به علت آن چیزی که گروه فشار اسرائیلی نامیده می شود ، به صورت افسانه ای درآمده است . علی رغم برخی بیانیه ها که متواضعانه از عدم قدرت و کارایی این گروه سخن می گویند تمام سیاستمداران ، روزنامه نگاران و کسانی که تجربه مستقیمی با ( لابی اسرائیل ) دارند به نفوذ شدید هواداران اسرائیل در کنگره و در تنظیم سیاست خارجی ایالات متحده گواهی می دهند . "

این نفوذ تا حدی در آمریکا ریشه دوانیده است که ریچارد نیکسون رئیس جمهور پیشین آمریکا در این خصوص می گوید :

" مشکل آمریکا با اسرائیلی ها در حل بحران خاورمیانه ( در داخل اسرائیل ) کمتر از مشکل آمریکا با یهودیان ( در داخل آمریکا ) بود . "

لابی صهیونیست به دو نوع استراتژی بسیار گسترده چشم دوخته است : اول از تأثیرگذاری خودش در واشنگتن همراه با فشار بر کنگره و قوه مجریه استفاده کند و بر هر رأی و نقطه نظری در مورد طرح و یا تصمیم گیران تأثیرگذار باشد .

مضافا بر اینکه لابی صهیونیست همیشه تلاش می کند تا حمایت از اسرائیل گزینه برتر باشد . دوم لابی صهیونیست تمام تلاش خود را برای تضمین مثبت نشاندادن همیشگی اظهارات علنی اسرائیل به کار گرفته است و آن از طریق تکرار خرافات در مورد تأسیس اسرائیل و ترویج دیدگاهها و نقطه نظرات خود در مناقشات و گفت وگوهای سیاسی است . هدف از آن تنها جلوگیری از هر گونه انتقادهایی است که گوشهایی برای شنیدن آن در صحنه سیاسی وجود دارد .

مهمترین گروههای فشار صهیونیستی در آمریکا عبارتند از :

1 - آیپاک :

از میان گروههای فراوان طرفدار اسرائیل هیچ یک سازمان یافته تر ، فعال تر و قدرتمند از " کمیته امور عمومی اسارئیل آمریکا " =آیپاک (American, Israel Piblic Affairs Committee) نمی باشد . از سال 1951 به بعد از این کمیته مهمترین گروه فشار حامی اسرائیل در ایالات متحده است . مرکز آن در " کاپتال استریت " واشنگتن است . " لی اوبرین " می گوید با وجود آنکه این کمیته در سال 1951 تشکیل شد اما تا سال 1959 از نامگذاری آن بدین نام خوداری گردید . این کمیته در سال 1954 به طور رسمی در کنگره آمریکا به ثبت رسید .

در اساسنامه آن آمده است : " وظیفه آن دفاع از منافع یهودیان است " پل فیندلی عضو سابق کنگره آمیکا اعتقاد دارد که آیپک عمده ترین لابی هوادار اسرائیل در

واشنگتن به شمار می آید .

نفوذ این لابی در کنگره آنچنان است که اسرائیل برای بیش از دو دهه از کمکهای فوق العاده مالی و مزایای خاص برخوردار شد و تمام این کمکهابدون مطرح شدن حتی یک کلمه بحث جدی اعطاء گردیده است . در عین حال آیپاک به خاطر دسترسی آسان به عالی ترین سطوح دولتی ، مورد رشک و حسادت سایر گروههای فشار قرار دارد . " این لابی سازمان مادر تمامی گروههای فشار یهودی و بزرگترین آنها به شمار می رود .

این سازمان یهودی بیش از 50 هزار عضو دارد و بودجه سالیانه آن 15 میلیارد دلار است . "

آیپاک علاوه بر اداره مرکزی در واشنگتن در هشت شهر عمده دیگر ایالات متحده نیز دفاتری دائر کرده است .

تأیید این کمیته از یک کاندیدای سیاسی معمولاً سرازیر شدن سیل اعانات و کمکها را از سوی بیش از یک صد کمیته کاری طرفدار اسرائیل در گوشه و کنار کشور در پی خواهد داشت . در حقیقت این سازمان مسئول هماهنگی و برنامه ریزی برای فعالیت تمامی سازمانهای یهودی آمریکا و مسئول اصلی جمع آوری کمک و اعانه برای اسرائیل است . این سازمان به طور مستمر و شبانه روزی در کار ایجاد کانالهای جدید برای نفوذ رژیم صهیونیستی فعال است .

نفوذ آیپاک نه تنها در کنگره ، بلکه در کاخ سفید ، پنتاگون ، وزارت خارجه ، خزانه داری و تمام سازمانها و ادارات بین آنها به خوبی احساس می شود .

این نفوذ بر اساس یک همکاری دوستانه در اداره امور شکل نگرفته است بلکه غالبا برعکس می باشد . این گروه فشار صهیونیستی به قدری در تار و پود هیأت حاکمه آمریکا و سیاست گزاریهای آن نفوذ کرده که حتی باعث اعتراف روزنامه های آمریکایی شده است . روزنامه نیویورک تامیز در سال 1987 در این باره چنین گزارشی داد :

" آیپاک به یک نیروی عمده در شکل دادن به سیاست خاورمیانه ای ایالات متحده تبدیل شده است... تشکیلات مزبور این قدرت را کسب کرده است که در برگزیدن کارکنان ستادی ریاست جمهوری اعمال نفوذ می کند عملاً هرگونه معامله تسلیحاتی با کشورهای عربی را متوقف می سازد و روابط صمیمانه بین پنتاگون و ارتش اسرائیل را تسریع می نماید . مقامات مسئول این تشکیلات به طور دائم طرف مشورت سیاست پردازان کاخ سفید ، وزارت خارجه ، سناتورها و ژنرال های عالی رتبه قرار می گیرند . "

آیپاک سعی دارد همواره بر کمکهای اقتصادی آمریکا به اسرائیل بیافزاید .

" آشیا کانن " نویسنده اسرائیلی نیز در کتاب خود می نویسد :

" اسرائیل به کمکهای اقتصادی آمریکا نیاز دارد تا بتواند مهاجران یهودی بیشتری را بپذیرد . در آغاز وزارت خارجه آمریکا از بیم به خشم آمدن اعراب و گرایش آنان به سوی شوروی ، با این روش مخالفت می کرد ، اما بالأخره با دخالت کنگره ، این کمکها به تصویب رسید . " ( ن . ر : آیپاک )

2 - کنگره سران :

یکی از سازمانهایی است که 52 سازمان منطقه ای زیر مجموعه آن قرار دارند ریاست این سازمان به عهدهدکتر " ناحوم گلدمن " است ، این سازمان مسئول روابط آمریکایی ، صهیونیستی و یهودی است .

3 - کنگره رؤسای سازمانهای بزرگ یهودی آمریکا :

در سال 1959 تأسیس گردید و مرکز آن در ایالت نیویورک است . روزنامه " میدل ایست میمو " ارگان آن می باشد . 37 سازمان در آن عضویت دارند . این کنگره با عنوان بازوی دیپلماتیک AIPAC شناخته شده است . برجسته ترین وظایف آن عبارتست از : ابلاغ موضع گیری های یهودیان آمریکا به دولت این کشور و مقامات برجسته و تصمیم گیرنده و همچنین ابلاغ دیدگاههای واشنگتن به تل آویو . برجسته ترین موضع گیری های این کنگره ، هواداری از ریگان در انتخابات ریاست جمهوری 1981 بود .

4 - سازمان جهانی صهیونیسم :

این سازمان در سال 1891 در نیویورک تأسیس یافت . ( نک : صهیونیسم جهانی ، سازمان )

5 - سازمان صهیونیستی آمریکا :

این سازمان در سال 1897 در نیویورک تأسیس گردید . یک هفته نامه با نام The zienist information news serves منتشر می کند . این سازمان بر فعالیتهای کنگره آمریکا و کاخ سفید و ادارات دولتی در واشنگتن نظارم می کند . ( ن . ر : سازمان صهیونیستی آمریکا )

6 - کمیسیون یهودی آمریکایی :

در سال 1906 در نیویورک تأسیس یافت و هدف اعلام شده آن دفاع از حقوق مدنی و مذهبی یهودیان در آمریکا و خارج این کشور بود . یک هفته نامه خبری منتشر می کند که با لهجه عبری اسرائیلی است . به همین لحاظ خوانندگان کمی دارد . ( ن . ر : کمیسیون یهودی آمریکایی )

7 - شورای اتحادیه یهودی - فدراسیون یهود :

در سال 1932 تأسیس و تمامی اتحادیه های یهودی آمریکا و کانادا را تحت پوشش خویش قرار داد . وظیفه اصلی این سازمان ایجاد هماهنگی فکری و برنامه ریزی بین اتحادیه ها و تأمین بودجه 275 اتحادیه یهودیان در آمریکای شمالی است .

8 - ناکراک :

سازمانی منطقه ای است که از چند شورای یهودی تشکیل شده و در بخش ایجاد روابط بین اقلیت های یهودی ، اقامت و توزیع آنها در مناطق از پیش طراح شده در راستای منافع خاص صهیونیستی فعالیت می کند .

9 - جنبش صهیونیستی آمریکا :

سازمانی جدیدالتأسیس است که تاریخ شکل گیری اش به سال 1993 باز می گردد و هدف اصلی از تأسیس خود را وحدت بخشیدن به تمامی سازمانهای صهیونیستی آمریکا و مبدل ساختن آنها به یک صدای واحد اعلام کرده است . این سازمان هم اکنون بیش از بیست سازمان کوچک صهیونیستی را در زیر مجموعه خویش قرار داده است .

10 - شورای جهانی یهودی :

تشکیل دهنده سازمانهای مرکزی یهودی جهان است و تنها منحصر به سازمانهای موجود در ایالات متحده نیست . این سازمان که در سال 1936 تأسیس گردیده مسئولیت هماهنگی و ارتباط با سازمانهای یهودی در 70 کشور جهان را عهده دار است

11 - کمیته یهودی آمریکا :

از سازمانهای بسیار قدیمی آمریکای شمالی است . این سازمان در سال 1906 توسط یهودیان آلمانی تباری که به آمریکا مهاجرت نموده بودند تأسیس شد . هم اکنون نیز بر روند اسکان و فعالیت مهاجران تازه یهودی به ایالات متحده نظارت می کند . کمیته مذکور دارای دفاتر و روابط مختلفی با تعدادی از کشورهای دارای جمعیت یهودی است .

12 - گروه مبارزه با کوچک شمردن :

این سازمان در سال 1913 تأسیس و مدعی مبارزه با پدیده های ضد سامی شد ، سازمان مذکور همچنین بر کار تهیه و انتشار گزارش سالانه سازمانهای یهودی آمریکا نظارت دارد .

13 - دیگر سازمانها :

سازمانهای یهودی بسیار زیادی وجود دارند کهپرداختن به آنها وقت و مجال بسیار وسیعتری از آنچه اینجا به آن اختصاص یافته را می طلبند از آن جمله سازمانهای مهمی که تنها به ذکر نام آن اکتفا می شود می توان به : شورای یهودیان آمریکا ، صندوق جوانان صهیونیستی آمریکا ، سازمان آمریکاییان مدافع امنیت اسرائیل ، سازمان آمریکاییان مدافع صلح ( هم اکنون صلح ) و سازمانهای اتحادیه صهیونیستهای اصلاح طلب آمریکا اشاره نمود .

در مجموع رسانه های جمعی آمریکا و گروههای فشار صهیونیستی توانسته اند سلطه و سیطره مرئی و نامرئی خود را در ابعاد و حوزه های فکری ، سیاسی و اقتصادی به حد اعلی برسانند .

مآخذ :

  1. خبرگزاری قدس ، " رسانه های آمریکایی در اختیار سازمانهای صهیونیستی " ، 21/4/1384 .
  2. اسماعیل بیگی ، افشین : " نقش آمریکا و سازمانهای یهودی در تحقق اهداف سیاسی اسرائیل " ، دیدگاهها و

'''''

#تحلیل ها ، دفتر مطالعات سیاسی بین المللی ، شماره 91 ، ص 27 .

  1. مجله نداء القدس ، " لابی صهیونیست و توجیهات حمایت از اسرائیل " سال هفتم ، شماره 93 ، 1/5/1385 ، صص 45 - 46 .
  2. نشریه نداء القدس ، صص 32 - 34 .
  3. این سازمان در سال 1843 تأسیس شد و حکم جمعیت خیریه ای را داشت که برای کمک به بهبود وضع یهودیان ایجاد شده و قصد مقابله با سامی ستیزی را دارد . ( به تقل از : علیزاده ، علی : گروههای فشار ( لابی ) یهود در آمریکا ، نشریه پژوهش یار ، ویژه اسرائیل ، پاییز 1978 ، ص 90 )
  4. فیندلی ، پل : فریبهای عمدی ، حقایقی درباره روابط آمریکا و اسرائیل ، مرکز چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه ، چاپ اول ، 1378 ، ص 100 .
  5. نظام شرابی ، آمریکا و اعراب ، ترجمه عباسی عرب ، انتشارات وزارت ارشاد ، جلد دوم ، 1375 .
  6. مجله نداء القدس ، " لابی صهیونیست واقعیت ها و اسناد " ، سال هفتم ، شماره 93 ، 1/5/1385 ، ص 44 .
  7. لنچافسکی ، جورج : رؤسای جمهور آمریکا و خاورمیانه ، عبدالرضا هوشنگ مهدوی ، البرز تهران ، 1373 ، ص 235 .
  8. برای آگاهی بیشتر نگاه کنید به : اوبرین ، لی : سازمانهای یهودیان آمریکا و اسرائیل ، ع . ناصری ، مؤسسه تحقیقاتی و انتشاراتی نور ، چاپ اول ، 1369 .
  9. Tvanscrip of David Steiner's Remarks, 22 Octobr 1992, available through the American-Arab Anti-Discrimination Committee ( Washington,D.C )
  10. Eric Alterman, " pumping Iran " , Regardie's March 1988.
  11. David k.Shipler, New york Times, 6 july 1987.