طه ، واصل: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۰
واصل طه یکی از چند شخصیت برجسته و فعال سیاسی عرب در اراضی اشغالی 1948 به شمار می رود که فعالیتهای سیاسی او در چارچوب حزب متبوع وی ( بالاد ) یا حزب اتحاد دموکراتیک ملی قابل تبیین است . به عبارت بهتر می توان گفت که طه در چارچوب حزبی به دفاع از حقوق اعراب فلسطینی می پردازد .
الف - پیشینه شخصی و علمی :
واصل طه در آوریل سال 1952 یعنی چهار سال پس از شکل گیری رژیم صهیونیستی ، در شهر کفرکنا در منطقه الجلیل ( از مناطق اشغالی 48 ) متولد شد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در این شهر سپری کرد . او پس از پایان دوران دبیرستان در کفرکنا ، در سال 1970 وارد دانشگاه شد و در سال 1974 با اخذ مدرک کارشناسی در رشته مطالعات خاورمیانه از دانشگاه حیفا فارغ التحصیل گردید .
وی پس از اخذ مدرک ، به مطالعه و تحقیق پیرامون مسائل و موضوعات مختلف منطقه خاورمیانه - - به ویژه مسأله فلسطین - - پرداخت و مقالات متعددی را در این زمینه در نشریات تخصصی داخل و خارج اسرائیل به چاپ رساند .
طه در دوران جوانی ، همزمان با کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی در تعدادی از سازمانهای غیردولتی فلسطینی فعال در زمینه حقوق بشر در اراضی اشغالی 1948 نیز فعالیت می کرد . وی طی دوران فعالیت خود در سازمانهای مذکور ، اقدامات عمده ای را در راستای دفاع از حقوق اعراب 48 انجام داده است .
وی با همسر و چهار فرزندش در شهرک کفرکنا ( واقع در شمال شرقی شهر ناصره ) سکونت داشته و به سه زبان عبری ، انگلیسی و عربی نیز تسلط کامل دارد .
ب - سوابق سیاسی - حزبی :
بخشی از اعراب ساکن اراضی اشغالی 1948 که ناکامی های نظامی اعراب ، آنها را از دستیابی به اهدافشان از طریق نظامی گری نومید ساخت ، کم کم وارد فرایند مبارزات سیاسی شده و کوشیدند تا در چارچوب تشکلهای سیاسی و حزبی ، حقوق حقه خویش را پس گرفته و یا دست کم بخشی از آن را تحصیل نمایند .
واصل طه را نیز باید از جمله این اعراب دانست که فعالیتهای سیاسی خود را با ورود به حزب اتحاد دموکراتیک ملی ( بالاد ) در سال 1999 آغاز کرد . وی علی رغم ورود به فرایند بازی های سیاسی و کسب موقعیت از این طریق ، گرایشهای عربی خود را به نفع همزیستی در جامعه ای عربی - یهودی کنار نگذاشته و حتی بر این خاستگاه ( عربی ) و تلاش برای حفظ آن با اظهارنظرهای
خود تأکید می گذارد .
در همین راستا وی در واکنش به تخریب خانه های اعراب فلسطینی در منطقه نقب آن را سیاستی وحشیانه از سوی رژیم صهیونیستی علیه اعراب 48 خوانده و خواستار اتحاد اعراب برای مبارزه با این سیاست دولت می شود . به عبارت دیگر ، نگاهی به واکنشهای متفرقه طه در قبال سیاستهای رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان حاکی از گرایشهای عربی نسبتا قوی وی می باشد .
از اقدامات دیگر واصل طه که برآمده از گرایشهای عربی اوست می توان به موضع گیری تند و صریح وی و دیگر نمایندگان عرب کنست در قبال ساخت دیوار حائل در کرانه باختری اشاره کرد .
وی طی اظهاراتی در این باره ، ضمن نژادپرستانه خواندن این اقدام رژیم صهیونیستی ، آن را مانع بزرگی در قبال روند سازش میان طرفین اسرائیلی و فلسطینی و همچنین موجب جدایی خانواده های فلسطینی از یکدیگر می داند .
طه با این موضع گیری نشان داد که ادعایش مبنی براینکه ملی گرای اسرائیلی نیست ، بلکه یک عرب فلسطینی می باشد ، درست است .
در این راستا ، وی همچنین به همراه دیگر نمایندگان حزب بالاد در کنست ( عزمی بشاره و جمال زحالقه ) در مخالفت با تداوم ساخت دیوار حائل توسط رژیم صهیونیستی ، اقدام به ارائه دادخواستی علیه این رژیم ، به دادگاه بین المللی لاهه نمودند .
محکومیت رژیم صهیونیستی در تجاوز به پایگاه الصاحب در غرب دمشق - - که این رژیم آن را یک پایگاه تروریستی وابسته به گروه جهاد اسلامی می دانست - - نیز در همین رابطه درخور توجه است . طه در جریان انتخابات کنست شانزدهم در ژانویه سال 2003 توانست برای اولین بار از سوی حزب بالاد به پارلمان راه یافته و به عضویت کمیسیون امور داخلی و محیط زیست و همچنین کمیسیون بهبود وضعیت زنان درآید .
وی علاوه بر نمایندگی اعراب 48 در کنست ، ریاست شورای محلی کفرکنا را نیز برعهده داشته است .
از فعالیتهای عمده سیاسی واصل طه در کنست می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- ارائه طرح تخصیص بودجه برای رفاه اجتماعی شهروندان عرب 48 در کنست و موافقت تمامی
فراکسیونهای پارلمان با طرح مذکور
- مخالفت صریح و آشکار با اصلاحیه قانون شهروندی و تلاش در جهت لغو این اصلاحیه
- برپایی تظاهرات علیه ساخت دیوار حائل و ترغیب فلسطینیان 48 به مقابله شدید با ساخت این دیوار
- حضور در کنفرانس قاهره به همراه شماری از مقامات و رهبران سیاسی عرب 48 و نمایندگان احزاب عربی حاضر در کنست از جمله طلب الصانع از حزب لیست متحده عرب ، جمال زحالقه رئیس فراکسیون حزب بالد در کنست ، محمد برکه رهبر حزب عربی - یهودی حداش و احمد طیبی رهبر جنبش عربی برای تغییر ( تعال ) ، که با عنوان " پیوند استراتژیک جهان عرب با اعراب 48 " در آوریل سال 2004 در مقر اتحادیه عرب برگزار گردید
- دیدار با مقامات بلندپایه تشکیلات خودگردان فلسطین و شخص یاسر عرفات رئیس این تشکیلات
- مخالفت شدید وی و دیگر نمایندگان عرب کنست با طرح جدید ارتش رژیم صهیونیستی مبنی بر جایگزینی " خدمت ملی " به جای خدمت سربازی که اقلیتهای عرب فلسطینی مقیم اسرائیل - - به استثنای اعراب دروزی - - ملزم به آن نبودند . براساس این طرح ، هر شهروند اسرائیلی که از انجام خدمت تمرد کند ، از دریافت حق اولاد ، وام مسکن و دیگر حقوق و مزایایی که در صورت انجام خدمت سربازی به افراد تعلق می گیرد ، محروم می شود .
طه در مخالفت با طرح مذکور ، اعلام کرد ، در صورتی که اسرائیل توانست مساوات کامل را در حق اعراب رعایت کند ، آن وقت می تواند ادعا کند که اعراب نیز باید به خدمت سربازی بروند
- اعتصاب غذا در کنار بشاره ( رهبر حزب بالاد ) در اعتراض به تداوم ساخت دیوار حائل
- دیدار از اسرای فلسطینی در بند در زندانهای اسرائیل و ارائه گزارشی از وضعیت وخیم و اسفبار آنها به کمیسیون امور داخلی پارلمان رژیم صهیونیستی را می توان از دیگر فعالیتهای طه در جهت حمایت از حقوق فلسطینیان قلمداد نمود .
مآخذ :
#نشریه رویداد و گزارش فلسطین ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، 7/6/1382 ، شماره 3 - 226
- WWW.altawasul.net/mfm/arab/document.as
- WWW. pnic.gov.ps/arabic/palestine/ke-c.html
- WWW.knesset.gov. il/mk/eng/mk-print-eng.asp
- WWW. minfo.gov. ps/wall/03- 02-04.htm