گندم

از دانشنامه فلسطین


یکی از مهمترین انواع حبوبات و محصولات مهم کشاورزی در فلسطین گندم می باشد که 30% از مجموع زمینهای حاصلخیز کشاورزی را به خود اختصاص داده است و از انواع گندم حوراتی منسوب به حوران و نورسی که در دشت بیسان به عمل می آید و نعیمی و هینی - که در بیشتر مناطق فلسطین است - می باشد .

فلسطین به لحاظ زراعت گندم مشهور شد . دشت مرج ابن عامر و دشت فحنه ( حواره ) از بارزترین مناطق

کشت این محصول می باشند و خاک سنگین که در دشت های ساحلی و داخلی و دره ها و سطح تپه ها برای کشاورزی گندم اختصاص یافته است . همچنین در بخشهایی از خاک بالای دامنه های تپه ها و سراشیبی کوهها گندم کاشت می شود .

تفاوت تولید گندم در فلسطین از یک سال به سال دیگر در حدود 5/2 جریب به طور سالانه می باشد علی رغم ثبات مساحت زمینهای زراعتی که علت این تفاوت تغییر مقدار بارانهای سالانه و عدم منظم بودن آنها است . سال 1933 سال خشکسالی بود و تولید گندم از 44 تن گندم بیشتر نشد و فلسطین مجبور به وارد کردن 96 هزارتن گندم شد که این معادل 70% از احتیاجش به گندم در آن سال بود . سال 1937 سال پربارانی بود که تولید گندم به 127 هزارتن رسید و علی رغم آن فلسطین 73 هزارتن گندم وارد کرد . این یعنی اینکه فلسطین به هرحال از نظر تولید گندم خودکفا نیست . از این مسأله در اواخر دهه 70 رنج می برده و مشکل ساز بوده است .

تولید گندم در سال 1948 حدود 90 هزارتن به طور سالانه و در اواخر دهه هفتاد به نزدیکی 350 هزارتن به طور سالانه رسید . البته در تمامی مناطق فلسطین اشغالی ولی به علت رشد جمعیت و تقاضای گندم با توجه افزایش تولید این مشکل باز هم افزایش می یابد .

متوسط تولید جریب واحد از گندم در دوره سلطه بریتانیا در حدود 56 کیلوگرم بود که این متوسط نسبت به هر منطقه مختلف می باشد . برمبنای موقعیت جغرافیایی و درجات گرما و مقدار بارانها و متوسط در منطقه رمله 77 کیلوگرم در غزه 90 کیلوگرم در بیرالسبع 13 کیلوگرم در بیسان 90 کیلوگرم در طولکرم 94 کیلوگرم و متوسط تولید در اواخر هفتاد 200 کیلوگرم و در دشت مرج بن عامر به 250 کیلوگرم و در نقب 50 کیلوگرم می رسد .

==مآخذ : ==#

  1. گزارش هیأت جمعیت کشاورزی پادشاهی به فلسطین ، قاهره 1944 . #
  2. Hobman j B : The economic future of pelestine, London 1940#
  3. Nuttonson M. Y. Agroclimatoluogy of elestine, jeursalem 1947.