مرکز عربی - یهودی " اجیک "

از دانشنامه فلسطین


تشکل غیردولتی " اجیک " از جمله سازمانهایی است که با همکاری مشترک گروهی از کارشناسان و متخصصان

علوم سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی عرب و یهودی به فعالیت در زمینه امور رفاهی و اقتصادی شهروندان یهودی و عرب - - به ویژه اعراب بدوی نقب - - در اراضی اشغالی 1948 می پردازد .

الف - تاریخچه مرکز :

اجیک ( مرکزی برای برابری ، توانمندسازی و همکاری عربی - - یهودی ) AJEEC (Arab - jewish Center for Equality . Empowermint andCooperation)در سال 1999 توسط NISPED ( مؤسسه نقب برای استراتژیهای صلح و توسعه ) ، به منظور توسعه ارزشهای اجتماعی و همچنین دستیابی به برابری میان شهروندان یهودی و عرب 48 در زمینه های مختلف اقتصادی ، اجتماعی ، آموزشی و بهداشتی در جامعه اسرائیل بنیان نهاده شد . مرکز عربی - - یهودی " اجیک " به عنوان یکی از سازمانهای تابعه NISPEDدر راستای بهبود و ارتقاء وضعیت سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی اقلیت عرب فلسطینی ساکن در اراضی اشغالی 48 - با حفظ هویت ملی و فرهنگی آنها به عنوان یک گروه اقلیت - - فعالیت می کند .

بنابر ادعای مؤسسه نقب برای استراتژیهای صلح و توسعه این مرکز در جهت ایفاء ، حقوق برابر اجتماعی برای فلسطینیان 48 - - به عنوان آسیب پذیرترین قشر جامعه اسرائیل - - فعالیت می کند . گفتنی است که اجیک برای دستیابی به اهدافش از ابزارهای مختلفی استفاده می کند که از جمله این ابزارها می توان به جلب حمایت پارلمان اسرائیل ( کنست ) و همچنین وزارتخانه های مختلف ، ارائه تحلیلهای سیاسی و اقتصادی و برگزاری گردهمایی و نشستها با هدف تبادل اطلاعات عمومی ، اشاره کرد .

ریاست " اجیک " را خانم " امل الصانع - الحجوج " عهده دار می باشد . وی فارغ التحصیل رشته علوم اجتماعی از دانشگاه بن گوریون ( در نقب ) و از چهره های فعال عرب در اراضی اشغالی 1948 است که به دلیل تلاشها و اقداماتش در جهت حمایت از حقوق بدویان نقب ، ظاهرا از محبوبیت بسیاری در نزد آنان ، برخوردار است .

الحجوج همچنین به دلیل انجام تحقیقات و فعالیتهای گسترده اجتماعی ( در دفاع از حقوق اقلیت عرب فلسطینی در داخل اسرائیل ) موفق به کسب جوائز متعددی در این

زمینه از دانشگاههای داخل و خارج از اسرائیل گردیده است که از جمله می توان به اعطای مدرک دکترای افتخاری از سوی دانشگاه مک گیل کانادا و دانشگاه تل آویو به وی ، اشاره کرد .

ب - ساختار اجرایی :

ساختار اجرایی " اجیک " متشکل از مجمع عمومی ، هیأت مدیره و کمیته اجرایی و کمیته نظارت می باشد . " امل الصانع - - الحجوج " ریاست هیأت مدیره ، " سلطان ابوعبید " ریاست کمیته اجرایی و " شیده جبور " مدیریت کمیته نظارت را برعهده دارند .

کادر مدیریتی " اجیک " نیز مشتمل بر سه بخش اجرایی ، اداری و مالی است که مدیریت اجرایی مرکز را " لیئا شاکدنیل " Laya Shakdeilعهده دار بوده و " عمر ناصره " و " ریکی لوی " Riki Levyنیز به ترتیب مدیریت بخشهای اداری و مالی مرکز را عهده دار می باشند .

افرادی چون نبهان المکاوی ( مدیر مرکز رسیدگی به امور اعراب بدوی نقب ( تنت ) ) ، مولی دور Muli Dor ، ( معاون شهردار رمات گان ) ، ناصر ابوسرحان ( مدیر توسعه محلی ) و پرفسور کلینتون بایلی Clinton Bayki (prof ) ( از رؤسای کالج نقب ) و... از اعضای مهم " اجیک " می باشند .

مرکز عربی - - یهودی " اجیک " به همراه NISPED ، با تعدادی از آژانسهای تخصصی سازمان ملل نظیر سازمان بین المللی کار ( ILO ) ، یونسکو ( UNESCO ) ، برنامه توسعه سازمان ملل ( UNDP ) همکاریی و ارتباط گسترده ای داشته و از حمایت مالی سازمانهای مذکور نیز برخوردار می باشد .

مرکز همچنین برای اجرای طرحها و برنامه های خود علاوه بر سازمانهای بین المللی فوق الذکر ، با بسیاری از انجمنها و مؤسسات آموزشی داخل اسرائیل از جمله انجمن بهبود وضعیت اقتصادی زنان Association for Economic Empowerment of women ، بنیاد همکاری های اقتصادی ( E . C . F) ، E . C . F (Economic Cooperation Ftmdation ) ، مرکز اجتماعی سگف شالوم Segev shalom community center ، انجمن شتیل Shatil Association ، کالج نقب و دانشگاه بن گورین ( در نقب ) و همچنین شوراهای محلی عربی - - یهودی و شهرداری های شهرهای لقیه ، وادی عاره ، کسیفه و راحط ( از شهرهای مناطق اشغالی

1948 ) ، شوراهای منطقه ای بنی شیمون و همچنین وزارتخانه های امور خارجه ، فرهنگ و آموزش ، صنعت و تجارت و وزارت بهداشت اسرائیل همکاری داشته و از حمایت مالی آنها برخوردار است .

ج - اهداف و برنامه ها :

محور برنامه ها و فعالیتهای مرکز بر روی اهداف سه گانه ذیل استوار می باشد :

  1. تلاش در جهت ایجاد برابری میان شهروندان یهودی و عرب 48 در تمامی جنبه های زندگی .
  2. توانمندسازی اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی جامعه عرب 48 برای دستیابی به حقوق برابر با جامعه یهودی اسرائیل .
  3. همکاری و مشارکت میان گروههای عرب و یهودی در جامعه اسرائیل به عنوان مبنایی برای توسعه دمکراسی و ایجاد جامعه مدنی در اسرائیل .

مرکز عربی - - یهودی " اجیک " در راستای نیل به اهداف فوق الذکر فعالیتهای خود در سطوح داخلی ، منطقه ای و بین المللی را در سه حوزه عمده ذیل متمرکز نموده است که به اختصار فعالیتهای مرکز در هر یک از حوزه های سه گانه مورد بررسی قرار می گیرد :

1 - حوزه همکاریهای عربی - - یهودی :

فعالیتهای عمده مرکز در این حوزه شامل برگزاری دوره های آموزشی برای گروههای مختلف عربی - - یهودی از جمله جوانان ، سیاستمداران ، روزنامه نگاران و اساتید دانشگاه در زمینه موضوعاتی مانند صلح ، توسعه ، دموکراسی سازی ، جلوگیری از وقوع مناقشات ، مدیریت و رفع آنها و حقوق بشر می باشد .

از دیگر اقدامات اجیک در این حوزه می توان به برپایی کلاسهای آموزش زبان عربی در دبیرستانهای یهودی منطقه نقب ( در جنوب اسرائیل ) و سازماندهی و برپایی اردوهای تابستانی و زمستانی برای دانش آموزان عرب بدوی نقب اشاره کرد .

مرکز ، برنامه های فوق را با مشارکت و همکاری مرکز صلح عربی - - یهودی " گیوات هاویوا " Givat Haviva Jewish - Arab Center for peace و انجمن گوانیم برای

آموزش و توسعه اقتصادی Gvamim Association for Education and Commmity Developmient . اجرا می کند .

2 - حوزه توانمندسازی اقتصادی :

در این حوزه " اجیک " با همکاری NISPEDو تعدادی از شرکتهای تجاری و بازرگانی و همچنین وزارت صنعت و تجارت اسرائیل طرحها و برنامه های اقتصادی مختلفی را به منظور بالا بردن سطح توانایی اقتصادی اعراب 48 - - به ویژه زنان عرب بدوی نقب - - و همچنین تشویق آنان به حضور و مشارکت فعالانه در فعالیتهای اقتصادی جامعه و فرایند تصمیم گیری های به منظور دستیابی به حقوق برابر اقتصادی با شهروندان یهودی به اجرا درمی آورد .

مرکز در این چارچوب همچنین با آموزش زنان عرب ساکن در اراضی اشغالی 1948 ، درصدد بالا بردن سطح قابلیتها و توانمندی های آنها به منظور بهبود و ارتقاء موقعیت اقتصادی زنان عرب در جامعه اسرائیل و ایجاد فرصتهای شغلی برابر برای آنها در این جامعه می باشد .

3 - حوزه آموزشهای مدیریتی :

این حوزه با هدف ایجاد کادری از مدیران عرب 48 برای به دست گرفتن پستهای اجرایی در بخشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی اسرائیل ایجاد شده است .

مرکز عربی - - یهودی " اجیک " با همکاری تعدادی از سازمانهای غیردولتی زنان در اراضی اشغالی 1948 از جمله انجمن پیشرفت آموزش زنان بدوی و همچنین انجمن توانمندسازی اقتصادی زنان عرب ، مرکز آموزشی را برای آموزشهای مدیریتی زنان عرب 48 تأسیس کرده است .

اجیک در راستای دستیابی به اهداف مرکز ، از جمله توسعه ارزشهای اجتماعی ، از سال 2001 با همکاری وازرت امورخارجه و دپارتمان آموزشی وزارت کشور اسرائیل ، برنامه ای را تحت عنوان " برنامه توانمندسازی محلی شهرداری ها و سازمانهای غیردولتی The Local Empowerment program for Mumicipal Employees and NGOs به اجرا درآورده است .

هدف مرکز از این برنامه ، توسعه و تقویت کادر

آموزش دیده شهرداری ها و سازمانهای غیردولتی با برخورداری از دانش و مهارتهای لازم در زمینه برنامه ریزی و اداره عمومی می باشد .

انتشار گزارش از فعالیتهای مرکز در ارتباط با جامعه عرب فلسطینی ساکن در اراضی اشغالی 48 ، برگزاری نشستها و گردهمایی پیرامون مسایل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی شهروندان عرب در جامعه اسرائیل از جمله فعالیتهای صورت گرفته توسط اجیک می باشد .

مرکز ، اخیرا نیز با همکاری صندوق کاتزنلسون ، اقدام به برپایی کنگره ای با عنوان " توسعه و تحول نقب از دیدگاه شهروندان بدوی " نموده است .

در این کنگره که با حضور جمعی از مسئولان وزارتخانه های اسرائیل ، رؤسای شوراهای محلی عرب و یهودی و همچنین تعدادی از شخصیتهای برجسته بدوی برپا شد ، مسأله برابری شهروندان عرب و یهودی در جامعه اسرائیل ، مسایل و مشکلات ساکنان روستاهای به رسمیت شناخته نشده نقب و وضعیت نابسامان اقتصادی و اجتماعی ساکنین این روستاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت .

مرکز عربی - - یهودی " اجیک " برای اجرای طرحها و برنامه های خود در هر یک از حوزه های سه گانه فعالیت خود ، با بسیاری از سازمانهای غیردولتی در داخل و خارج از اسرائیل ، شوراهای محلی عرب و یهودی ، نمایندگان کنست و همچنین تعدادی از آژانسهای تخصصی سازمان ملل ارتباط و همکاری گسترده ای دارد .

مآخذ :

  1. مؤسسه نقب برای استراتژیهای صلح و توسعه ( NISPED ) : وابسته به کالج نقب - - از بزرگترین مؤسسات آموزش عالی در اسرائیل - - می باشد که در سال 1998 به منظور پیشبرد روند صلح و توسعه پایدار در جامعه اسرائیل و همچنین افزایش همکاریهای متقابل علمی ، فرهنگی و اقتصادی میان شهروندان یهودی و عرب ( در اراضی اشغالی 48 ) تأسیس گردید .
  2. بولتن رویداد و گزارش ( اسرائیل ) مؤسسه ندا ، 1383 ، 12 ، شماره 23872 .
  3. WWW.nisped. otg.il/info/hebrew/Aieec arab.Htm.
  4. WWW.jewishweek.org/news/newscontent.php3? artid
  5. WWW.nisped.org.il/info/english/staff/nis.html
  6. WWW.ica.coop/ica-intro.htm
  7. WWW. geocities.com/motivation circle/organizations.htm
  8. WWW.ariga.com/humanrights/ajeec.shtml