وادی ، جمیل ( 1967 - 1993 )

از دانشنامه فلسطین


جمیل ابراهیم احمدالوادی ، روز 12/7/1967

در اردوگاه خان یونس دیده به جهان گشود . خانواده اش سال 1948 ، از روستای بیت داراس به این منطقه مهاجرت کرد و در سایه اشغالگری صهیونیستها با وضعیت دشوارتری روبه رو بود . مرگ زودهنگام پدر و سرپرست خانواده بر مصائب و مشکلات جمیل الوادی افزود ؛ لیکن نقش برجسته و انکارناپذیر تربیتی و پرورشی مسجد تا حدودی این نقیصه را جبران و اثرات بارزی در شخصیت وی برجای گذاشت . او با طی نمودن مدارج علمی ، فرهنگی و مذهبی از پشتوانه ممتاز فضایل اخلاقی بهره مند گشت و با حضور و مشارکت دائمی ، در مساجد و جلسات مذهبی و فرهنگی ، بیشتر با درد و محنت مردمش آشنا شد .

این شهید بزرگوار پس از گذراندن تحصیلات ابتدای ، راهنمایی و دبیرستان به دانشکده اصول دین دانشگاه اسلامی غزه پیوست ، سال سوم دانشگاه بود که انتفاضه و قیام پربار مردم فلسطین شروع و اولین بیانیه جنبش مقاومت اسلامی ( حماس ) منتشر شد .

جمیل الوادی از پرچمداران جنبش و از عناصر فعال آن بود که با حضور همیشگی در قیام های مردمی و در صحنه های درگیری با اشغالگران صهیونیست ، شجاعتش زبانزد خاص و عام بود چندین نوبت توسط نیروهای اشغالگر بازداشت و به زندان انداخته شد .

جمیل الوادی ، نخستین بار در تاریخ 13/7/1988 به مدت 36 روز در زندان مرکزی غزه بازداشت و در معرض شکنجه های گوناگون و وحشیانه جسمی و روحی قرار گرفت . وی بار دیگر در تاریخ 18/1/1989 بازداشت و به 18 ماه زندان محکوم شد ، تازه از زندان آزاد شده بود که برای بار سوم در تاریخ 28/8/1990 توسط مقامات اشغالگر بازداشت و در زندان خان یونس مورد بازجویی و شکنجه قرار گرفت و پس از آن به مدت شش ماه در بازداشت اداری به سر برد .

جمیل الوادی در تاریخ 29/2/1991 ، مستقیما به عضویت گروههای شهید عزالدین قسام که فعالیت نظامی خود را رسما به عنوان شاخه نظامی جنبش " حماس " آغاز کرده بود ، درآمد ؛ او خیلی زود با مهارت و شایستگی ای که

از خود نشان داد ، فرمانده برجسته ای شد که عملیات دسترسی به سلاح ، تجهیز تیم های عملیاتی و طراحی عملیات نظامی علیه اهداف ثابت و متحرک دشمن صهیونیستی را اداره می کرد .

وی برای نسلهای بعدی درسها و آموخته هایی باارزش و ستایش آمیزی برجای گذاشت . دولت غاصب و نیروی ظالمش ، در برابر تهاجمات دقیق و حساب شده وی کاملاً عاجز و درمانده شده بود .

هر عملیاتی که جلیل الوادی به اجرای آنها اقدام می نمود ، از دقت و کارایی بالایی برخوردار بود . او پس از بررسی جامع جزئیات عملیات و اهداف مورد نظر بهترین طرح و نیروهای عمل کننده را متضمن موفق ترین راه نیل به مقصود بود ، انتخاب می کرد .

علاوه بر این ویژگی ها که شاخصه بیشتر عملیات موفقیت آمیز در خلال سالهای 1992 و 1993 بود ، جرأت و شهامت جمیل الوادی و تیم های عملیاتی او در ناکام گذاردن تدابیر نظامی دشمن بود ، به حدی که کارشناسان نظامی صهیونیستها نیز قادر به کتمان آن نشدند .

جمیل الوادی این بلای جان ارتش اشغالگر که بهای زندگی ، ایثار و جهاد را در سربلندی و عروج به جنات برین ، آن هم در میادین رویارویی با دشمنان می دید ، سرانجام در بامداد روز یکشنبه 27/6/1993 ، وی در درگیری با یک اکیپ بازرسی که نیروهای اشغالگر به تازگی در نزدیکی روستای القراره دایر کرده بودند ، مورد اصابت 72 گلوله قرار گرفت و همان گونه که آرزویش بود به لقای معشوق شتافت .

با اعلام خبر شهادت جمیل الوادی قهرمان شهر خان یونس و اردوگاههای پیرامون آن به عنوان سوگواری دست به اعتصاب سه روزه زدند و به رغم یورش سربازان دشمن صهیونیستی به منزل بستگان شهید و مخالفت آنها با برگزاری مراسم ختم در خیابان اصلی ، اهالی نوار غزه به وظیفه خود عمل کرده و به مدت پنج شبانه روز مراسم تجلیلی از این شهید سعید به جای آوردند .

مأخذ :

  1. نشریه صدای فلسطین اسلامی ، شماره 24 ، تیر 1379 .