قطرة ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی بوده که به نام قطرة اسلام نیز خوانده شده است . در 15 کیلومتری جنوب غربی شهر رمله و به دلیل وقوع محلش بر سر راه اصلی ساحلی شوسه غزه - - یافا دارای اهمیت ویژه ای بوده است . این روستا در 31 کیلومتری جنوب شرقی شهر یافا و در فاصله 52 کیلومتری غزه قرار گرفته و با راههایی زیرسازی شده به روستاهای بشیت ، شحمة ، المغار ، المخیزن ، عاقر و المسمیة متصل بوده است . فرودگاه نظامی عاقر نیز در سه کیلومتری شمال شرقی آن واقع می باشد .

روستای قطره بر محل روستای کنعانی " بعلة " برپا شده و در دوره رومی ها به نام " سدرون " خوانده می شد . این روستا از روستاهای دشت میانه ساحلی بوده که 50 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . رود صرار از یک کیلومتری شمال روستا می گذرد . خانه های روستا از خشت و سیمان ساخته شده و نقشه کلی آنها شکلی مستطیل و کشیده به خود گرفته است .

این روستا در دوره توسعه آبادانی خود از دوطرف غرب و شرق گسترش یافت تا آنکه مساحت آن در سال 1945 به 26 جریب رسید . تعدادی مغازه و یک مسجد در وسط روستا بعلاوه مدرسه ابتدایی مختلطی در روستا وجود داشته است . این روستا همچنین دارای آثاری تاریخی می باشد که خرابه های باستانی و بناهایی از سنگ و آثار زمینه های کاشی کاری شده را دربر می گیرد .

مساحت زمینهای روستا به 853/7 جریب می رسد که 213 جریب آن راه و دره بوده و 509/2 جریب آن نیز املاک صهیونیستها می باشد . این زمینها با صفت حاصلخیزی خاک و وفور آبهای زیرزمینی آن مشخص می شوند . در این زمینها انواع مختلف محصولات

کشاورزی مانند حبوبات و سبزیجات و درختان میوه کشت شده و درختان مرکبات 795 جریب از زمینهای کشاورزی را به خود اختصاص داده است .

در حالی که 30 جریب زمین به درختان زیتون اختصاص دارد . باغها و مزارع از بیشتر جهت و به ویژه دو جهت شرقی و جنوبی که برخی اهالی خانه هایشان را در میان مزارع ساخته اند روستا را احاطه کرده است . کشاورزی روستا به آبهای باران و چاهها متکی می باشد . برخی از مکانهای باستانی مانند محلی که به نام عرفات پیامبر معروف بوده و یا محلی به نام تپه غول شناخته می شود در زمینهای این روستا وجود دارد .

تعداد ساکنین قطره از 640 نفر در سال 1922 به 822 نفر در سال 1931 که در 175 خانه سکونت داشتند افزایش یافته . در سال 1945 جمعیت روستا در حدود 1210 نفر تخمین زده شد . در سال 1948 صهیونیستها به قطره حمله کرده و آنجا را اشغال نمودند ساکنین عرب آن را اخراج و خانه هایشان را ویران کردند و در جنوب قطره مستعمره جدیرا را برپا نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین جلد 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین ، مقیاس 000,501 ، تابلوی اللد .