سفلی ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستای عربی ، که به مسافت 24 کیلومتر در غرب و جنوب غربی شهر قدس واقع شده است . یک راه فرعی شوسه آن را به روستای بیت عطاب و به راه اصلی بیت جبرین - - قدس مرتبط می گرداند . راههای شوسه دیگری آن را به روستاهای علار و جرش و دیرأبان و دیرهوی و دیرشیخ و راس ابوعمار متصل می گرداند .

در مسافت نزدیک شمال آن ، خط آهن قدس - - یافا که در دره صرار جریان دارد ، واقع شده است . ساکنین سفلی

از این خط به دلیل وجود ایستگاه آن در دیرشیخ ، استفاده می نمایند . روستای سفلی بر روی دامنه غربی یکی از کوههای قدس بنا شده و در نزدیکی های آن مجاری بالایی دره الدلبه از آنجا شروع می شود و همچنین دره مغاره که به طرف غرب منحرف می گردند تا به دره ابوصلیح یکی از آبریزهای دره صرار متصل شود .

سفلی حدود 575 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . بیشتر خانه هایش از سنگ و به شکل مستطیل بنا شده است . روستای کوچکی است که مساحت آن در سال 1945 از سه جریب متجاوز نبوده و تعداد ساکنین آن نیز از 20 نفر بیشتر نبوده است . ساختمانهای آن به موازات راه منتهی به روستای جرش امتداد دارند .

در سمت غرب آن مقام و مکانی برای یکی از شیوخ می باشد و اهالی آن از آبهای عین محضوره در سمت جنوب شرقی آن به اضافه آبهای چشمه خنازیر در سمت شمال شرقی ، تغذیه می کنند . روستا تقریبا از مراکز اداری و خدمات عمومی خالی می باشد .

روستا دارای زمینی به مساحت 2061 جریب است که صهیونیستها چیزی از آن را مالک نبودند و از زمینهای آن در کشت حبوبات و درختان میوه به ویژه زیتون و انگور استفاده می شده است . کشاورزی در آنجا بر آبهای باران تکیه دارد .

در سال 1922 حدود 46 نفر در سفلی وجود داشت ولی در سال 1945 این تعداد به 60 نفر افزایش یافت . صهیونیستها در طول جنگ 1948 به راندن ساکنین این روستا و ویران کردن خانه های آن اقدام نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، نقشه قدس .