سازمانهای صلح طلب فلسطینی

از دانشنامه فلسطین


مقدمه :

علی رغم اینکه در دوره های تاریخی گذشته ، گروههای انسانی دور از هم زندگی می کردند اما همواره روابطی بین آنها وجود داشت که آنان به واسطه آن روابط ، صلح و جنگ را در محیطی انسانی تر تجربه می کردند . با آغاز قرن بیستم ، زندگی بشر و روابط انسانی متحول شد . یکی از این تحولات ظهور " سازمانها " به عنوان پدیده های نوین اجتماعی در سطوح ملی و بین المللی بود .

به طور کلی " سازمان " ، تشکلی از افراد و دولت در سطوح ملی - - بین المللی است که براساس یک سند مکتوب ( اساسنامه ) برای دستیابی به اهداف خاصی تلاش می کنند . سازمانها با توجه به حوزه فعالیت ( داخلی ، منطقه ای ، فرامنطقه ای و بین المللی ) ، اهداف ( اقتصادی ، سیاسی ، نظامی ، فرهنگی ، اجتماعی ) ، اعضاء ( دولتی و غیردولتی ) و منافع ( انتفاعی و غیرانتفاعی ) تقسیم بندی می شوند .

چون در فلسطین مانند سایر کشورها ، یک دولت حاکم نبوده است . به ویژه از سال 1967 به این سو ، سازمانها و گروههای متعددی به وجود آمده اند . این سازمانها را می توان در یک تقسیم بندی کلی به سه گروه تقسیم کرد :

  1. سازمانها ، جنبشها و گروههای فلسطینی عضو سازمان آزادی بخش فلسطین ( ساف ) نظیر : جنبش فتح ، جبهه خلق برای آزادی فلسطین ، جبهه دموکراتیک خلق برای آزادی فلسطین ( فرماندهی کل ) ، صاعقه ، جبهه آزادی بخش عربی - - سپتامبر سیاه ( اولین گروه انشعابی فتح ) ، فتح شورای انقلابی ( دومین گروه انشعابی فتح ) ، فتح قیام ( سومین گروه انشعابی فتح ) ، سازمان پیکار برای آزادی فلسطین ، فرماندهی نبرد مسلحانه فلسطین ، الانصار ، جبهه آزادی بخش فلسطین و جبهه نبرد فلسطین ( جبهه مبارزات مردمی ) .

در بین سازمانهایی که در این تقسیم بندی قرار گرفته اند ، جنبش فتح با تشکیل دولت خودگردان فلسطین به رهبری یاسر عرفات در سال 1993 به عنوان نماینده فلسطینیان در مذاکرات صلح با اسرائیل در راستای برقراری صلح از طریق امضای توافقنامه صلح ، از سایر گروهها مشهورتر است .

  1. جنبشها و سازمانهای جهادی نظیر : جنبش مقاومت اسلامی ( حماس ) ، جنبش جهاد اسلامی ، گروه شهدای انتفاضه الاقصی ، گردانهای عزالدین قسام و... . به طور کلی می توان گروههای سیزده گانه مستقر در دمشق - - مخالف با روند اسلو - - را در این دسته قرار داد . این سازمانها خواهان مبارزه برای نابودی اسرائیلند . هر چند که برخی از آنها این مسأله را تدریجی می دانند .
  2. گروه سوم شامل سازمانهای غیردولتی نظیر : شورای اقتصادی برای توسعه و نوسازی فلسطین ، مرکز دموکراسی و حقوق کارگران ، انجمن بهداشت روانی غزه ، مرکز حقوق بشر فلسطین " الضمیر " ، گروه ناظر حقوق بشر فلسطین ، مرکز حل اختلاف فلسطین ، کمیسیون مستقل حقوق شهروندی ، الحق و... . . است .

این سازمانها به طور کلی در زمینه ارتقای حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی از طریق برقراری صلح فعالیت می کنند و آنها را گروهها و سازمانهای صلح طلب می نامند .

هدف این نوشتار ، معرفی مختصر سازمانها و گروههای صلح طلب فلسطینی است و در یک جمع بندی کلی ، مشخصات این سازمانها مورد بررسی قرار می گیرند . منظور از صلح طلبی این گروهها ، مخالفت با خشونت در تمام ابعاد آن است که طبیعتا مقاومت فلسطینیان نیز نوعی خشونت تفسیر شده است .

از این رو از سازمانهای مذکور نمی توان انتظار دفاع از عملیات فلسطینیان را داشت . این سازمانها و طرف مقابل آنها ، یعنی سازمانهای صلح طلب اسرائیلی از منابع مشترکی حمایت مالی و سیاسی می شوند . آمریکا و اروپا و سازمانهای غیردولتی این کشورها ، مهمترین حامیان سازمانهای صلح طلب فلسطینی و اسرائیلی به حساب می آیند . این سازمانها در مواردی به صورت مشترک ، کارهایی را انجام می دهند .

مهمترین حوزه فعالیت سازمانهای صلح طلب فلسطینی ، آموزشهای پایه در مورد تساهل و موارد مبارزه با خشونت است . فرض بنیادین وجود این سازمانها ، پذیرش اسرائیل به عنوان یک دولت یهودی در کنار یک دولت فلسطینی است . به همین دلیل آنها خواستار نابودی اسرائیل نیستند . بخش عمده سازمانهای صلح طلب فلسطینی در امور زنان و کودکان و حوزه هایی نظیر حقوق بشر فعالیت می کنند . مهمترین سازمانهای صلح طلب فلسطینی عبارتند از :

شورای اقتصادی برای توسعه و نوسازی فلسطین :

شورای اقتصادی برای توسعه و نوسازی فلسطین در سال 1993 توسط سازمان آزادی بخش فلسطین به منظور همکاری و هماهنگی با کمیته کمک کنندگان فلسطین در حمایت از روند صلح به وجود آمد . اساسنامه این سازمان در سال 1993 توسط سازمان آزادی بخش فلسطین به تصویب رسید . در همان سال در نشست عمومی کمک کنندگان که در واشنگتن به ریاست وزیر امور خارجه وقت آمریکا و رئیس بانک جهانی برگزار شد ، مورد تأیید قرار گرفت .

براساس اساسنامه ، این شورا مسئولیتهایی نظیر : هماهنگ کردن کمکهای اقتصادی ، مدیریت پروژه ها ، هماهنگی با سازمانهای غیردولتی و آژانسهای تخصصی سازمان ملل متحد را بر عهده دارد .

این سازمان در مقابل هیأت مدیره ای که ریاست آن سابقا بر عهده یاسر عرفات بود ، پاسخگو است . کلیه اموال و عملکرد شورا ، توسط مأموران خارجی نظیر مأموران بازرسی از سوی اعطاکنندگان کمکهای مالی ، کنترل و ارزیابی می شود .

براساس مقررات سازمان ، گزارش پروژه های انجام شده ، در روزنامه های محلی منتشر می شود و اکثر امور توسط پیمانکارانی که در زمینه های فنی فعالیت می کنند ، انجام و توسط شرکتها و مشاورین بین المللی هدایت می شود .

مرکز دموکراسی و حقوق کارگران :

مرکز دموکراسی و حقوق کارگران ، یک سازمان غیردولتی غیرانتفاعی است که در ظاهر به هیچ حزب سیاسی وابستگی ندارد . مرکز در سال 1993 توسط گروهی از دانشگاهیان ، حقوقدانان ، اتحادیه های بازرگانی و افراد برجسته سیاسی تأسیس شد . دفتر اصلی مرکز در شهر رام الله است و شعبه ای نیز در غزه دارد .

این سازمان توسط وزارت کشور فلسطین به موجب حکم RA267 RA267Bثبت شده است . هدف این مرکز ایجاد جامعه مدنی ، تقویت دموکراسی در فلسطین و دستیابی به صلح و ثبات تحت حاکمیت کشور مستقل فلسطین در سرزمینهای اشغالی 1967 است .

مأموریت مرکز ، توسعه آموزشهای دموکراسی ، اطلاع رسانی در زمینه حقوق بشر ، مکانیزمهای حمایت از نقض این حقوق و مبارزه با بیکاری و فقر است .

اهداف اصلی مرکز عبارتند از :

  • حفظ حقوق اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی ، توسعه روابط با شورای قانونگذاری ، توسعه سطح اطلاعات در مورد حقوق بشر بین شهروندان .

سازمان دادن گروههای فرعی ، توسعه و انتقال تجربیات سازمان به اعضاء .

  • مبارزه با فقر و بیکاری .
  • ترویج مقررات حقوقی و استقلال قضات .
  • کنار گذاشتن سنتهای غلط قبیله ای و تلاش برای ارتقاء توسعه سیاسی .
  • تقویت و حمایت از شبکه های محلی ، عربی و سازمانهای بین المللی فعال در زمینه ها و حوزه های مشترک .
  • توسعه تجربیات و اطلاعات نمایندگان عضو .
  • تقویت و حمایت از مردم فلسطین در سطح کشورهای عربی و غیرعربی .
  • پوشش اخبار و گزارشهایی درباره وضعیت فلسطینیان در رسانه های مختلف بین المللی .
  • حمایت مادی و معنوی از مردم فلسطین برای دستیابی به اهداف خویش بر اساس مقررات حقوقی بین المللی .

( نک : مرکز دموکراسی و حقوق کارگران )

انجمن برنامه بهداشت روانی غزه :

انجمن برنامه بهداشت روانی غزه ، یک سازمان غیردولتی فلسطینی است که برای ارائه کمک و خدمات بهداشت روانی به مردم نوارغزه در سال 1990 تأسیس شد . این انجمن یکی از سازمانهای برجسته در زمینه بهداشت روانی در فلسطین است . هدف از تأسیس آن ، برآوردن نیازهای ضروری افرادی است که در نتیجه اشغالگری اسرائیل ، در ارائه خدمات اولیه بهداشت روانی به این افراد ، کوتاهی شده است .

تأسیس این انجمن در زمانی اتفاق افتاد که در نتیجه سیاستهای اشغالگرانه رژیم صهیونیستی ، مشکلات ، فشارها و آسیبهای اجتماعی افزایش یافت .

ابتدا انجمن برنامه بهداشت روانی غزه در سال 1990 فعالیت خود را با کلینیکی در شهر غزه آغاز کرد . سپس کلینیک هایی در شهرهای جبالیا ، خان یونس و دیر البلح برای ارائه خدمات به افرادی که در نوارغزه ساکن بودند ، تأسیس شدند . این انجمن از زمان تأسیس در اردوگاهها و تمام بخشهای نوارغزه ، در زمینه مسائل مختلف بهداشت روانی اطلاع رسانی و به برگزاری نشستهای عمومی ، چاپ عکس ، بروشور ، پوستر و برگزاری دوره آموزشی که برای ارتقاء اطلاعات بهداشت روانی و بیماریهای روانی مفید بوده ، اقدام کرده است .

همچنین این مرکز ، نشریه " امواج " ( Amwaj ) که نشریه ای تخصصی در زمینه بهداشت روانی مردم فلسطین است را هر دو ماه یک بار چاپ و برای ارگانهای دولتی ، سازمانهای غیردولتی و سازمانهای محلی ارسال می کند .

مرکز حقوق بشر فلسطین :

مرکز حقوق بشر فلسطین یک سازمان غیردولتی غیرانتفاعی برای حمایت از حقوق بشر ، ترویج قانون ، حقوق و حمایت از اصول دموکراتیک در سرزمینهای اشغالی است که در سال 1995 توسط گروهی از حقوقدانان فعال حقوق بشر در غزه تأسیس شد .

این سازمان دارای مقام مشورتی در شورای اقتصادی - - اجتماعی سازمان ملل متحد است و با کمیسیون بین المللی حقوقدانان و شبکه حقوق بشر اروپا و مدیترانه نیز همکاری می کند . این مرکز ، اهداف زیر را دنبال می کند :

  • حمایت از حقوق بشر و ترویج مقررات حقوقی مطابق با استانداردهای بین المللی .
  • ایجاد و توسعه نهادهای دمکراتیک و فعال کردن جامعه مدنی در عین حفظ فرهنگ بومی جامعه فلسطین .
  • حمایت از تمام تلاشهای ذکر شده و قادر ساختن مردم فلسطین در دستیابی به حق تعیین سرنوشت و استقلال براساس حقوق بین الملل و قطعنامه های صادره از سوی سازمان ملل متحد .

فلسفه تشکیل مرکز حقوق بشر فلسطین ، برقراری صلح مداوم و جامع در منطقه ، همچنین توسعه بهداشت در جامعه فلسطین و ترویج و ارتقاء حقوق بشر و احترام به اصول دمکراتیک است . مرکز به افراد و گروههایی که نیازمند کمکهای حقوقی اند ، خدمات می دهد .

الضمیر :

الضمیر یا انجمن حمایت از زندانیان و حقوق بشر ، یک سازمان غیردولتی فلسطینی است که در زمینه حقوق بشر فعالیت می کند . این انجمن در سال 1992 توسط گروهی از فعالان علاقه مند به مسأله حقوق بشر تأسیس شد . فعالیتهای مرکز بر حمایت از زندانیان فلسطینی ، دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و محو هرگونه خشونت از طریق رویه های حقوقی و ایجاد همکاری و اتحاد ، متمرکز است .

الضمیر عضو کمیته اجرایی شبکه سازمانهای غیردولتی فلسطین و شورای سازمانهای حقوق بشر فلسطین است و همکاری نزدیکی با سازمانهای بین المللی حقوق بشر نظیر سازمان عفو بین الملل ، سازمان دیده بان حقوق بشر ، فدراسیون بین المللی حقوق بشر و سازمان جهانی علیه شکنجه برای ارائه اطلاعات خاص در زمینه بازداشت شدگان سیاسی فلسطینی دارد .

الضمیر بر حقوق بشر بین المللی براساس احترام به شأن و مقام انسان به عنوان اولویت کلیه قوانین و کنوانسیونهای بین المللی ، تأکید دارد . همچنین الضمیر بر اهمیت ایجاد جامعه فلسطینی آزاد و دموکراتیک براساس عدالت و مساوات ، قانون و احترام به حقوق بشر تأکید می کند .

گروه ناظر حقوق بشر فلسطین :

گروه ناظر حقوق بشر فلسطین در واکنش به نادیده گرفتن اصول دموکراتیک و نقض حقوق بشر که پس از تأسیس تشکیلات خودگردان فلسطین تشدید شد ، در دسامبر 1996 ، توسط گروهی از چهره های سرشناس فلسطینی نظیر : اعضای شورای قانونگذاری فلسطین سردبیران روزنامه ها ، روزنامه نگاران ، فعالان با تجربه در زمینه حقوق بشر و رهبران مذهبی تأسیس شد .

ترکیب اعضای بنیانگذار گروه حقوق بشر فلسطین بسیار متنوع و مرکب از اعضای بسیاری از سازمانها و مؤسسات فلسطینی است .

گروه ناظر حقوق بشر فلسطین ، نقض حقوق بشر اعمال شده علیه فلسطینیان در نوارغزه ، کرانه باختری و قدس شرقی بدون توجه به اینکه این نقض توسط چه کسی انجام گرفته است را ثبت می کند . این گروه اقدامات زیادی را برای نظارت بر نقض حقوق بشر توسط تشکیلات خودگردان و طرحهایی را در زمینه مبارزه با نقض حقوق بشر اجرا کرده است . تشکیل واحد نظارت ، آزادی بیان ، مرکز دموکراسی واحد حقوق و غیره از جمله این طرحهاست .

این مرکز برای آینده برنامه هایی در زمینه گسترش صلح ، نظارت بر حل اختلافات ، ایجاد اصلاحات در سیستم قضایی فلسطین و توسعه مراکز آموزشی دموکراسی و آموزش عمومی را در نظر دارد .

مرکز حل اختلاف فلسطین :

  1. مرکز حل اختلاف فلسطین که با عنوان ( Wiam ) شناخته می شود و در عربی به معنی " روابط صمیمی " است ، فعالیت خود را در مارس 1995 آغاز کرد . این مرکز در جهت حل اختلافات داخلی جامعه فلسطین از طریق میانجی گری و با بهره گیری از الگوهای غربی صلح اقدام می کند . وقتی که wiamتأسیس شد ، در کرانه باختری خلاء حاکمیت وجود داشت . زیرا حاکمیت نظامی رژیم صهیونیستی هرگز مورد پذیرش فلسطینیان قرار نگرفت و از سوی دیگر تشکیلات خودگردان نیز حاکمیت نداشت .

هر چند اختیارات فلسطینیان افزایش یافت اما اکثر جمعیت آن یعنی حدود 70 درصد کرانه باختری تحت اشغال نظامی اسرائیل است . جامعه فلسطین طی اشغال نظامی اسرائیل پس از سال 1967 بسیار تضعیف شده است و قدرت تشکیلات خودگردان فلسطین نیز ضعیف است .

در نتیجه ، در شرایط موجود ، سازوکارهای حل اختلافات جامعه داخلی فلسطین چندان روشن نیست . کارهای wiam در بسیاری از مناطق ، مربوط به حل منازعه و مستقیما در ارتباط با مردم و نیازهای آنان است . مرکز حل اختلاف فلسطین بر برقراری صلح و حل اختلافات به روش میانجی گری تأکید دارد .

کمیسیون مستقل حقوق شهروندی فلسطین :

کمیسیون مستقل حقوق شهروندی فلسطین در 30 سپتامبر 1993 براساس حکم صادره از سوی یاسر عرفات به عنوان رهبر فلسطینیان ، رئیس تشکیلات خودگردان و رئیس سازمان آزادی بخش فلسطین تأسیس شد . متن کاملحکم تشکیل این کمیسیون به شرح زیر است :

حکم شماره 59 :

رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین و رئیس تشکیلات خودگردان ، برای گسترش قدرت و اختیارات و با توجه به نیازهای عمومی جامعه ، دستور زیر را صادر کرد :

کمیسیون عالی حقوق بشر فلسطین به موجب این حکم تأسیس می شود .

اساسنامه و قوانین داخلی کمیسیون برای تضمین استقلال و افزایش کارایی هر چه زودتر باید تصویب شود .

باید تضمین و پیگیری حقوق بشر به کمیسیون واگذار شود که مکمل شورای قانونگذاری و نهادهای فلسطینی است .

این فرمان در نشریات چاپ شود .

یاسر عرفات : تونس - - 30 سپتامبر 1993

بودجه این کمیسیون از بودجه تخصیص یافته برای دولت تعیین می شود . این امر باعث می شود که در شرایط کنونی که تشکیلات خودگردان با مشکلات مالی و اقتصادی روبه رو است استقلال کمیسیون خدشه پذیر شود . همچنین کمیسیون از منابع مالی خارجی نیز بهره مند و از کمک طرفداران دموکراسی و حقوق بشر برخوردار می شود .

ریاست این سازمان توسط هیأت مدیره مرکب از افراد فلسطینی داخل و خارج تشکیلات خودگردان ، تعیین می شود . کمیسر عمومی و مدیر عمومی توسط هیأت مدیره انتخاب شده و در برابر آن پاسخگو خواهند بود .

الحق :

سازمان الحق در سال 1979 توسط گروهی از حقوقدانان فلسطینی به منظور مکانی برای گفت وگو در مورد چگونگی بهبود سازوکارهای حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی تأسیس و به عنوان یک سازمان غیردولتی غیرانتفاعی براساس قوانین اردن تشکیل و ثبت شد . پس از شکل گیری تشکیلات خودگردان فلسطین ، ثبت الحق بر اساس قانون تشکیلات خودگردان تغییر یافت .

مسئولیت اتخاذ سیاستهای الحق ، انجام حمایتهای مالی و برنامه های سازمان به هیأت مدیره واگذار شده است . هیأت مدیره ، یک مدیرعامل ، تعیین می کند که وی مسایل را به هیأت مدیره گزارش و در برابر آن مسئول است . هیأت مدیره ، استراتژی ، برنامه کارهای سالانه و بودجه را تصویب می کند . به علاوه ، الحق مأمورینی در مناطق مختلف فلسطین دارد که وظیفه دارند گزارشهایی را برای تکمیل گزارش سالانه ، به مرکز ارسال کنند .

الحق دارای سه واحد کاری است : واحد تحقیق و وکالت که برای تهیه گزارشها ، مقالات ، کتابها و دخالت در زمینه سوءاستفاده از حقوق بشر فعالیت می کند . واحد حقوقی ، که وکالت حقوقی رایگان و ارائه مشاوره به قربانیان نقض حقوق بشر را عهده دار است و واحد نظارت و ثبت که به علت ثبت موارد نقض حقوق بشر ستون فقرات الحق را تشکیل می دهد . ( نک : حق ، سازمان )

==

همکاری با سازمانهای صلح طلب اسرائیلی :

  1. سازمانهای صلح طلب فلسطینی با برخی از سازمانهای صلح طلب اسرائیلی نظیر " بت سلم " ( Bat selm ) ، ائتلاف زنان برای صلح و بت شالوم ( Bat Shalom ) همکاری دارند . علاوه بر این ، برخی سازمانهای صلح طلب به طور مشترک توسط فلسطینیان و اسرائیلی ها تشکیل شده اند . برای مثال ، " مرکز تحقیقات و اطلاعات اسرائیلی - - فلسطینی " ( IPCRI ) از این نوع است .

مرکز تحقیقات و اطلاعات اسرائیل ، به عنوان یک سازمان غیردولتی مشترک اسرائیلی - - فلسطینی که در زمینه توسعه و ارائه راه حلی عملی برای منازعه اسرائیل و فلسطین فعالیت می کند ، در سال 1988 تأسیس شد . ایده تأسیس این مرکز به انتفاضه اول و تشدید درگیری های اسرائیلی و فلسطینی برمی گردد . زیرا با توجه به شرایط حاکم بر منطقه ، ایجاد ارتباط بین روشنفکران و مقامات اسرائیلی و فلسطینی ، بیش از هر زمان دیگر ضروری به نظر می رسید .

در آن زمان ، نیاز به ایجاد سازمانی که تمام مسائل را مورد توجه داشته باشد و اینکه چگونه روند صلحی را آغاز کند که هم حق استقلال مشروع فلسطینیان و هم حق مشروع و نگرانی های امنیتی اسرائیل را در نظر داشته باشد ، احساس می شد .

بر همین اساس ، این مرکز مسأله برقراری صلح را در اولویت قرار داد و تلاش کرد زمینه را برای مشارکت تصمیم گیران و تصمیم سازان در جهت برقراری صلح دایمی فراهم آورد . این امر فلسفه تشکیل مرکز بود . علی رغم اینکه اسرائیل و فلسطین مذاکرات رسمی خود را آغاز کرده و تصمیم گرفتند اختلافات خود را به روش دیپلماتیک حل و فصل کنند اما این مرکز به فعالیت خود ادامه می دهد . زیرا بر این باور است که صلح عادلانه و رفاه اقتصادی با احترام به حقوق بشر امکان پذیر است .

جمع بندی :

سازمانهای غیردولتی در اکثر موارد ، سازمانهای غیرانتفاعی اند که علاوه بر روابط در سطح ملی ، روابط بین المللی نیز دارند . اما به طور کلی سازمانهای غیردولتی سه نقش مرتبط با هم را ایفا می کنند . اولین نقش این سازمانها ، بر جمع آوری اطلاعات مربوط به فعالیتهای خاص آنها متمرکز است .

بسیاری از سازمانهای غیردولتی با توجه به زمینه کاری خود ، مستقیما با یک موضوع یا مسأله خاص درگیرند و با توجه به آن ، به گردآوری اطلاعات در آن حوزه و براساس اطلاعات گردآوری شده به تجزیه و تحلیل مسائل می پردازند و دستاوردهای خود را به صورت مقاله ، گزارش و اسناد ، گردآوری و منتشر می کنند .

کارها و فعالیتهای سازمانهای غیردولتی در این زمینه چنان مهم است که در صورت کارآمد و مؤثر بودن می توانند مقام مشورتی شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل را کسب کنند .

نقش دوم سازمانهای غیردولتی ، تلاش برای توسعه اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی جامعه است . سازمانهای غیردولتی در جهت ارائه کمکهای بشردوستانه به اشخاص آسیب دیده از بلایای طبیعی ، بی نظمی های اجتماعی ، جنگ و منازعات خشونت آمیز فعالیت می کنند و برای ریشه کنی و کاهش فقر ، بیماری و گرسنگی تلاش و با ارائه کمکهای بهداشتی ، اقتصادی و آموزشی به افراد آسیب دیده ، آنها را یاری می کنند .

همچنین این دسته از سازمانها در راستای ترویج سازوکارهای حقوق بشر ، گسترش دموکراسی و توسعه جامعه مدنی حرکت کرده و برای تحقق چنین پیشرفتهایی در جامعه ، دوره های آموزشی را برگزار می کنند . چنین اقداماتی از سوی سازمانهای غیردولتی ، همسو و مکمل تلاشها و اقدامات دولتها است .

بر همین اساس ، سازمانها به طور مستقیم یا غیرمستقیم از سوی دولتهای حاکم حمایت می شوند و سازمانهای غیردولتی نیز برای ادامه حیات ، ملزم به رعایت اختیارات حاکمیت و رعایت حدود قانونی خود خواهند بود .

نقش سوم سازمانهای غیردولتی ، ایفای نقش در سیاست جهانی است . روابط بین الملل ، دیگر صرفا به حوزه دولتها منحصر نیست . سازمانهای غیردولتی ، درگیر و مشغول مجموعه ای از تعاملات بین المللی بوده و علاوه بر تأثیرگذاری در سطح ملی و منطقه ای ، در سطح بین المللی نیز تأثیرگذار شده اند .

زیرا هم اکنون سازمانهای غیردولتی در مجامع و کنفرانسهای بین المللی که تحت حمایت دولتها یا سازمانهای بین المللی برگزار می شوند ، حضور یافته و تعامل ایده ها را تسهیل می کنند . آنها به اجرای سیاستهای دولت و سازمانهای بین المللی کمک می کنند و به عنوان اجزای سازنده جامعه مدنی مورد استفاده قرار می گیرند .

سازمانهای صلح طلب فلسطینی به طور کلی هر سه کارکرد مذکور را دارند .

مأخذ :

  1. نشریه رویداد و گزارش اسرائیل ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، 9/6/1384 ، شماره 19 .