دیمونا ( شهر - )

از دانشنامه فلسطین


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 436 ]]

[[ پرونده : | چپ ]]

شهری صهیونیستی و جزو شهرستان بیرالسبع می باشد ، این شهر در سال 1955 در اراضی قبیله عزازمه واقع در نقب میانه و در فاصله تقریبا 32 کیلومتری جنوب شرق شهر بیرالسبع و همچنین در مسافت بسیار نزدیکی از روستای عربی کرتب که هم اکنون متروکه می باشد بنا نهاده شد . دیمونه دارای موقعیت جغرافیایی ویژه ای است زیرا راههای ارتباطی زمینی که از ایلات ، أسدوم و بیرالسبع می آیند در آن تلاقی می کنند . همچنین دارای ایستگاه راه آهنی است که آن را به حیفا در شمال مرتبط می سازد . ( نک : راه آهن ) .

دیمونه برفراز یکی از تپه های کرنب بنا گردیده که تپه های رخمه و حثیره را به خط تقسیم اصلی مجاری دره های خشک - مبدل نمود و به سوی شرق منطقه بحرالمیت غرب دره عربه و منطقه بیرالسبع - غزه امتداد یافته اند . هدف از ایجاد دیمونه در منطقه مذکور این است که به معادن فسفات ، مس ، چاههای نفت ، چاههای گاز طبیعی و تأسیسات پتاس نزدیک باشد و همچنین از مناطق پرجمعیت به دور باشد تا در آینده صنایع استراتژیک در آن پایه ریزی شود ، ملاحظه می گردد که جنبه استراتژیک انتخاب این مکان کاملاً روشن می باشد و همچنین مسأله آماده ساختن وسایل محافظت و سهولت دفاع آن هم در میان چنین محیطی صحرائی که دارای تپه های صعب العبور است را باید یادآوری کرد . دیمونه مرکز ارتباطی اصلی نقب است و نیز کارگران معادنی که در مجاورت آن قرار دارد در آن سکونت گزیده اند ، این شهر دارای یک باند فرودگاه و یک ایستگاه ویژه مراقبت تشعشعات اتمی و یک نیروگاه اتمی است ، این نیروگاه یکی از نیروگاههای اصلی در فلسطین می باشد . ( نک : انرژی اتمی اسرائیل )

جمعیت مخلوطی از صهیونیستها هم اکنون در دیمونه زندگی می کنند که شمار آنان از 750,1 نفر در سال 1969 و 300,26 نفر در سال 1973 رسید . جمعیت فوق همچنین افزایش یافت و در سال 1980 به حدود 000,30 صهیونیست رسید .

دو حرفه اصلی ساکنین شهر صنعت و استخراج معادن است . این شهر در زمینه صنعت دارای تعدادی کارخانه از جمله کارخانجات نساجی ( نک : پارچه بافی ، صنایع ) و تراش الماس ( نک : الماس ، صنعت ) می باشد .

دیمونه دارای تأسیسات گاز طبیعی و یک ایستگاه تولید برق است . ساکنین دیمونه به طور محدود به کار کشاورزی می پردازند . در زمینهای کشاورزی اطراف شهر بادام و زیتون به دست می آید .

مآخذ :

  1. أبوحوصه ، احمد : بئرالسبع و الحیاة البدویة ، ج2 ، عمان 1979 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,2501 .