کرنب ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی است که در فاصله 40 کیلومتری به سوی جنوب شرقی بیر سبع در سرزمینهای دو عشیره قدیرات و الظلام واقع شده است ، و از طریق جاده ای شوسه به بیر سبع و خلیج عقبة ارتباط پیدا می کند . در گذشته هنگامی که محل تلاقی تعدادی از راههایی که منجر

به قدس در شمال و نیز به عقبه از جنوب و بتراء از شرق و غزه از غرب ، می شد دارای جایگاههای خاص بود . در شرق کرنب دهکده تامار که رومی بود قرار داشت که در جوار قصر جهینمیة اقع شده بود که در آن قصر نگهبانان نظامی برای محافظت راه عقبه - - قدس قرار داشتند .

روستای کرنب در قسمت بالای شهر مامپسیس MamPsisرومی بیزانس به وجود آمد . بر این شهر ( مامپسیس ) آثار باقیمانده از کلیساها و دیرها و دیوارها و محل های نگهبانی و بقایای معماری و سدهای ایجاد شده در رود ام حیتان و بقایای درختان انجیر و زیتون که در عهد روم کاشته شده اند به چشم می خورد . احتمالاً کرنب در جای شهری از شهرهایی که مقریزی آن را در میان شهرهای فلسطین ذکر کرده ، بناشده باشد . کرنب به وسیله حصارهای بلند سه متری که در گذشته ایجاد شده برای جلوگیری از حملات دشمن احاطه شده بود .

کرنب از تعداد کمی خانه های گلی که امتداد یافته در دامنه کوهپایه کوچکی بین دو کوه قناصیة و زلیقة در سلسله کوههای حثیرة تشکیل شده است . از آنجایی که با دشت سر شرقی و طرف غربی دشت تریبة تلاقی می کند . آن در ساحل رود أم حیتان است که یکی از رودهایی است که به رود یرقا می ریزد که آن نیز به رود فقره می ریزد که منتهی به رود ذانا و زمین شوره زار قسمت جنوبی بحرالمیت می شود .

بیشتر سلسله جبال حثیرة به سوی جنوب غربی کرنب امتداد دارد و بقیه این ارتفاعات کوهستانی به سوی شمال شرقی آن امتداد دارد . دره های واقع شده در شمال و شرق و جنوب شرقی کرنب از مجموعه صخره هایی تشیکل شدهکه در زمین شناسی مکونات کرنب ( ماسه شن و مارن ) نامیده می شوند .

نقشه کرنب به صورت منحنی است . این دهکده دارای یک محل نگهبانی برای پلیس و چاه آبی برای آشامیدن اهالی و یک چشمه بود که حیوانات از آب آن استفاده می کنند و دارای تعدادی مغازه است . در آن اهالی از دو قبیله قدیرات و الظلام سکونت داشتند که در آن استقرار یافته و در آن زراعت دیمی در کنار چوپانی و تربیت حیوانات اهلی داشتند .

کشت حبوبات و بعضی از درختان میوه در دره های کوههای حثیرة در جنوب غربی کرنب رایج است . این زراعت بر باران کمی که متوسط سالیانه آن در حدود 60 میلیمتر است و نیز بر آبهای بعضی از سدهای کوچک بستگی دارد و اهالی این منطقه برای حفظ خاک این دره ها ، نیمکتهای سنگی و دیوارهای محافظتی برپا نموده و سدهای کوچکی بر روی مجراهای رودها برای به دست آوردن آب ساخته اند .

صهیونیستها ساکنان کرنب را در سال 1948 از روستایشان بیرون راندند و روستای آنان را ویران نمودند و مستعمره " دیمونة " را در شمال غربی آن و بر سر راه بیر سبع - اسدوم ایجاد نمودند .

مآخذ :

  1. مصطفی مراد ، دباغ : بلادنا فلسطین ، جلد 1 ، ق 2 ، بیروت 1966 .
  2. ابوخوضه ، احمد : بیرالسبع و الحیاة البدویة ، عمان 1979 .
  3. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1001 ، تابلو عین حصب .