تینه ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی است عربی در جنوب غربی رمله . ارتباط آن با شاهراه غزه - جولس - بیت المقدس از طریق یک راه شوسه چهار کیلومتری برقرار می شود . دو روستای مسمیه بزرگ و مسمیه کوچک در کنار این راه شوسه واقعند . راههای شوسه دیگری این روستا را با روستاهای خیمه ، جلیا ، اذنبه ، تل الترمس و تل الصافی مرتبط می کند . در زمان عثمانیها راه آهن بیرالسبع - رمله از شرق این روستا می گذشت اما این راه آهن در زمان قیمومیت بریتانیا تعطیل شد .

تینه روی قطعه زمینی هموار از جلگه ساحلی جنوبی که 75 متر از سطح دریا ارتفاع دارد بنا شده و شیب زمینهای آن در جهت شمال غربی است . رود عرسان در قسمت غربی آن جاری می باشد . این رود به رود دیگری به نام منصور می پیوندد که در جهت مسمیه به سوی شمال غربی جاری است . بیشتر خانه های این روستا از گل ساخته شده و خیابانهای آن باریک و تنگ می باشد . بر روی نقشه روستا سه مجموعه مسکونی دیده می شود ، یک مجموعه اصلی و دو مجموعه فرعی در ج 1 ، ص 606

جنوب و غرب . در اواخر دوران قیمومیت این روستا گسترش یافت و رشد عمرانی آن در محورهای کوچکی به موازات راههای تل الصافی و تل الترمس و مسمیه صورت گرفت و مساحتش را به 24 جریب رسانید . در این روستا یک مسجد در قسمت شمال شرقی و یک مدرسه که در سال تحصیلی 1946/1947 بنا شد و بعضی محلهای تجاری و چندین چاه آب آشامیدنی وجود دارد . مساحت زمینهای تینه حدود 7000 جریب است که 157 جریب زیر پوشش جاده ها و رودخانه هاست و 949 جریب آن به دست صهیونیستها افتاده بود . زمینهای این روستا حاصل خیز و میزان تولید محصول آنها بالاست . انواع حبوبات و سبزیجات و میوه ها در آن به عمل می آید . مردم روستا مقداری از زمینها را برای غرس درختان میوه به کار برده اند که حدود 141 جریب به درختان پرتقال و باقیمانده به درختان زیتون و انگور و سیب و انجیر و بادام و آلو اختصاص دارد . کشاورزی در این روستا بیشتر به صورت دیم است ولی تعدادی چاه وجود دارد که از آب آنها نیز برای کشاورزی استفاده می شود .

جمعیت تینه در سال 1922 بالغ بر 296 تن بود و در سال1931 به 530 تن افزایش یافت که در 121 خانه سکونت داشتند . در سال 1945 شمار ساکنان این روستا حدود 750 تن برآورد می شد .

صهیونیستها در سال 1948 این روستا را اشغال کردند و پس از بیرون راندن مردم خانه های آن را ویران کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو عجور .