بیت نتیف ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


این روستای عربی در شمال غربی شهر الخلیل و بین روستاهای صوریف و زکریا و در یک کیلومتری شمال راه هموار و خاکی بیت جبرین و بیت لحم قرار دارد . راههای خاکی ، آن را به روستاهای عجور ، زکریا ، جرش ، علار ، صوریف ، بیت نوبا ، بیت عطاب و دیر ابان پیوند می‌دهد .

بیت نتیف در یک منطقه‌ی کوهستانی در کوههای الخلیل که از سطح دریا 425 متر ارتفاع دارد بنا شده است و آبراههای بالائی دو دره پولس و السمط از شمال و جنوب آن می‌گذرند . از آن پس دره‌ی پولیس به سوی شمال ادامه یافته و به دره الصرار و دره‌ی السمط به سوی غربی متصل شده و به دره‌ی زکریا می‌پیوندد .

خانه‌های روستا از سنگ ساخته شده و شکلی ستاره مانند به آن داده اند . خود روستا هم در جهات گوناگون و به ویژه جنوب ، شمال و غرب گسترش یافته است . روستا از چند محله تقریباً جدا از یکدیگر و شبکه‌ای از راههای عریض تشکیل شده است . یک مسجد ، یک مدرسه و چند مقبره در آن وجود دارد که مهم ترین آنها مقبره شیخ ابراهیم می‌باشد . در بعضی از محله‌های این روستا مغازه‌هایی نیز وجود دارد . آب آشامیدنی مردم از سه حلقه چاه در اطراف روستا تأمین شده است .

بیت نتیف دارای چندین آثار تاریخی است و خود در میان ویرانه‌های باستانی مانند ام الروس ، النبی پولس ، ابرج ، العبر ، الشیخ غازی ، التبانه ، غرابه ، ام الذیاب و زانوح قرار گرفته است . مساحت اراضی بیت نتیف 44587 جریب بود که در آن حبوبات ، سبزیجات ، درختان میوه همچون انگور و زیتون کشت می‌شد و کشاورزی آن بر آب باران تکیه داشت . در عین حال در زمین‌های مرتفع و صعب العبور نیز بعضی از درختان وحشی و خودرو بوته و علف طبیعی سبز شده است که برای چراندن گوسفندان مورد استفاده قرار می‌گرفت .

بیت نتیف در سال 1922 حدود 1112 تن جمعیت داشت که در سال 1945 افزایش یافت و به 2150 تن رسید . در سال 1948 صهیونیست‌ها آن را اشغال کرده و ساکنان عرب آن را بیرون رانده و روستا را ویران ساختند .

در سال 1949 بر روی خرابه‌های آن شهرک " نتیف هالامده " را بنا نهادند . همچنین در سال 1950 شهرک زانوح را در منطقه‌ی خرابه زانوح و در سال 1958 شهرک " افیعزر " را بر زمین‌های بیت نتیف احداث کردند .

مآخذ :

  1. دباغ مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 5 ، ق2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه‌ی فلسطین : مقیاس ، نقشه‌ی عجوز .