خنیزیر ( روستای - )
ج 2 ، ص 373
روستای خنیزیر در دشت اردن غربی در جهت جنوب شرقی شهر بیسان واقع شده که از راههای فرعی به آن شهر و دیگر روستاهای مجاور مثل فاطور ، صفا و حمراء و طوباس مرتبط می باشد خنیزیر در ابتدا محل مسکوبی بدویان بود که بعد ا ز آن منازل و خانه های مسکونی جای آن را گرفت ، این روستا در یک منطقه وسیع از زمینهای دره که گودی آن از سطح دریا 200 تا 225 متر می باشد قرار گرفته است . جویبار شوباش که به رود اردن می ریزد این روستا و روستای عرب فاطور را از یکدیگر جدا کرده است . اهالی روستا از آب چشمه شیخ فضه در شمال ( مقبره شیخ فضه در شمال قرار دارد ) و از چشمه ام خسه از جنوب شرقی آن برای مصارف شرب استفاده می کردند .
مساحت زمینهای اطراف خنیزیر 3107 جریب بود که 51 جریب آن به راهها و دشتها اختصاص داشت و هزار جریب آن نیز به دست صهیونیستها افتاد . از این زمینها به دلیل خاک حاصلخیز و خوب و وجود آبهای فراوان در آن برای کشت حبوبات ، سبزی و درختان میوه به ویژه پرتقال و زیتون استفاده می شد . کشاورزی آن مبتنی بر کشت دیم و آب چاههای رود شوباش بود .
در زمینهای خنیزیر بعضی تپه های تاریخی مثل تپه ابوفرج و تپه سقرانی و تپه شقیف وجود داشت .
تعداد ساکنین عرب روستای خنیزیر در سال 1922 در حدود 82 نفر بود که در سال 1947 تعداد آنها به 260 نفر رسید . در سال 1948 صهیونیستها بر زمینهای خنیزیر تسلط یافتند و اعراب ساکن آن را از روستای خود بیرون راندند . سپس منازلشان را ویران کردند و آبادی یهودی نشین " طیره تسفی " را بر روی زمینهای این روستا و روستای زراعه بنا ساختند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- نقشه فلسطین : مقیاس 1/100000 تابلو اربد .