مزیرعة ( روستای - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۶
روستایی عربی است که در فاصله حدود 16 کیلومتری شمال شرقی شهر رمله و در طرف شرق راه آسفالته اصلی ساحلی بیت نبالا - - مجدل که از غرب به یافا و از شمال به حیفا منتهی می گردد واقع می باشد . این روسا با راهها و جاده هایی زیرسازی شده به روستاهای قوله ، رنتیه ، رنتیس و طیره که در مجاورت روستا واقع شده اند متصل گردید . خط آهن لد - - حیفا در فاصله یک کیلومتری غرب آن قرار دارد .
روستای مزیرعة بر روی قطعه زمینی گسترده و باز در طرف شرق دشت میانه ساحلی ایجاد شده و نزدیک به 115 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . دره ساحوری که این روستا را از روستای قوله که در فاصله یک کیلومتری جنوب مزیرعه واقع شده از هم جدا می کند از طرف جنوب مزیرعه می گذرد و دشتی که در زمینهای شرقی این روستا کشیده شده است مرج العبید خوانده می شود .
روستای مزیرعه روستایی جدید بوده و تاریخ آن به دو قرن پیش یعنی وقتی قدیمی ترین ساکنان آن - آل رمیح - که از دیرغسانه به آنجا آمده بودند بدین محل وارد شدند برمی گردد . مزیرعه از سلسله روستاهای عربی است که در طول سمت شرق دشت میانه ساحلی در نزدیکی کوهپایه های غربی ارتفاعات رام الله کشیده شده اند . مجموعه این روستاها به دلیل واقع شدنشان در انتهای دشت و ابتدای کوه به عرقیات معروف می باشند . روستاهای مزیرعة ، قوله و طیره ، حدیثه ، دیرطریف ، بیت نبالا ، مجدل الصادق ( یابا ) و کفر قاسم از جمله این روستاها هستند .
بیشتر خانه های روستا از خشت ساخته شده و نقش ستاره شکلی را گرفته اند که ساختمانهای آن به موازات جاده های خارج روستا و رو به روستاهای مجاور امتداد یافته است . مساحت روستا در نتیجه امتداد آبادانی آن به طرف جنوب - - غربی و شمال - - شرقی به 25 جریب رسید .
این روستا در میان خود شامل بازاری کوچک و یک مسجد و یک مدرسه ابتدایی که در سال 1919 تأسیسیافته می شد . مردم روستا از آب آشامیدنی چاهی که با عمق 35 متر در غرب روستا واقع است استفاده می کنند و با توجه به فراوانی آب این چاه روستای قوله که در همسایگی مزیرعه واقع است نیز از آب این چاه بهره می برد . اهالی مزیرعه همچنین در سال 1948 مخزنی برای رساندن آب به خانه هایشان ساختند .
مساحت زمینهای مزیرعه 832,10 جریب است که 330 جریب آن را راهها و دره ها فراگرفته و 450,1
جریب نیز تحت مالکیت صهیونیستها بوده است . زمینهای کشاورزی این روستا با مشخصه حاصلخیزی خاک و فراوانی آبهای زیرزمینی و بالا بودن تولید محصولات کشاورزی شناخته و مشخص می شوند . باغهای پرتقال و موز در زمینهای دشت محیط بر مزیرعه از تمامی جهت ها امتداد یافته و از آب 11 چاه پر آب با عمقهایی که از 20 متر تجاوز نمی کند سیراب می گردند .
کشت حبوبات در روستا متکی بر آب باران بوده و بر روی زمینهای ناهموار و شیبهای تپه ها متمرکز می باشد . علفهای طبیعی نیز در زمینهای کوهستانی در شرق که محل پرورش گوسفند و بز می باشد می روید .
کشاورزی شغل اصلی مزیرعه بوده و آنان به تخصص و مهارت گسترده در امور کشاورزی دیمی و آبی ( به طور مساوی ) معروف می باشند . برخی از ساکنین نیز در گذشته در صنعت عبا و چادردوزی و زین سازی مشغول بوده و برخی دیگر حیوانات اهلی پرورش می دادند .
تعداد ساکنین مزیرعه در سال 1922 ، حدود 578 نفر بود که این تعداد در سال 1931 به 780 نفر رسید که در 186 خانه اقامت داشتند تعداد ساکنین این روستا در سال 1945 نزدیک به 1160 نفر تخمین زده شد .
صهیونیستها در سال 1948 مزیرعه را اشغال کردند و آنجا را ویران نموده و ساکنان آن را آوارده ساختند . سپس در زمینهای این روستا ، آبادی یهودی نشین " مازور " ایجاد کردند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : سیاه بلادنا فلسطین ، جلد 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
- نقشه فلسطین - مقیاس 000,1501 ، تابلوی یافا .