مجدل الصادق ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی است که نام قدیمی آن از مجدل یا به خاطر شیخ صادق ، شیخ بزرگ عشائر روستا به مجدل الصادق تغییر یافت . این روستا در شمال ، شمال شرقی رملة و شرق ، شمال شرقی یافا ، واقع است و موقعیتش به خاطر ارتباط آن با جاده اصلی به شهرها و روستاهای دشت ساحلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است . این روستا با یک جاده اصلی آسفالته به یافا متصل می شود و همچنین در جاده بیت نبالا - - طولکرم واقع است که خط آهن لد - - طولکرم - - حیفا از فاصله دوکیلومتری غرب آن می گذرد .

این روستا در زمین همواری از دشت ساحلی که ارتفاع آن از سطح دریا بین 100 تا 125 متر در حال نوسان است قرار دارد . رود مسمار یکی از شعب رود عوجا که به طرف شمال - غربی جریان دارد از موازات جنوب روستا می گذرد . روستا شکل متوازی الاضلاع به خود می گیرد که ارتفاع آن در شمال شرقی از بخش جنوب غربی آن بیشتر است و خاک زمینهایش حاصلخیز و سرشار از منابع آبی غنی می باشد .

به همین دلیل تقریبا از بسیاری جهات زمینهای زراعی آن را احاطه نموده و در بخشهای جنوب و غرب و شمال بوستان و باغهای آبیاری فراوان است . آب روستا به باران و آبهای زیرزمینی وابسته است . در فصل زمستان باران به میزان کافی می بارد که اهالی آنها را در چاهها جمع آوری می کنند . در اطراف روستا چاههایی با عمقهای متفاوت زیادی دیده می شود ولی سطح زیری و اصلی آب اغلب نزدیک زمین است و انبارهای ( آب ) زیرزمینی سرشار از آبهای گوارا می باشد که اهالی برای آشامیدن و آبیاری استفاده می کنند .

خانه های روستا متصل به هم و فشرده بوده و تنها کوچه های تنگ و باریک بین آنها فاصله انداخته است . هر ناحیه روستا دارای مجموعه ای از این خانه هااست که افراد برای جلسات عمومی و پذیرایی از مهمانها را دربر دارند . ساختمان خانه های روستا متفاوت هستند . بعضی از آنها از گل و گچ و بعضی دیگر از سنگ و سیمان ساخته شده است . این روستا دارای یک مسجد و یک مدرسه و یک درمانگاه کوچک می باشد . در فراهم نمودن خدمات لازم بیشتر به شهر یافا وابسته است .

در سال 1947 تعداد ساکنان مجدل الصادق حدود 500/2 نفر تخمین زده شده که بیشتر آنها به حرفه کشاورزی و دامپروری اشتغال داشتند . مساحت زمینهای آن به 632/26 جریب رسید . قبل از سال 1948 اهالی به کشت غلاتی چون گندم و جو و ذرت و کنجد در مناطق ناهموار شمال - شرقی روستا می پرداختند . در حالی که کشت درختان میوه ، مخصوصا صیفی جات ( 387/2 جریب ) و سبزیجات در بوستانهایی که به آب چاههای پراکنده در مناطق هموار وابسته بوده متمرکز گردید . بیشتر تولیدات کشاورزی و ثروت حیوانی ( دامی ) به مصرف محلی می رسید .

این روستا در سال 1948 پس از اینکه نیروهای صهیونیستی اهالی آن را بیرون راندند . به خرابه متروکه ای تبدیل شد و بر روی آوارهای آن مستعمره " مجدال أفک " که در حال حاضر در استان " بتاح تکفا " قرار دارد ، ساخته شد .

مأخذ :

  1. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1501 ، تابلوی یافا - تل آویو .