طیرة ( روستاهای - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۰
مجتمع های مسکونی زیادی در فلسطین به این نام وجود دارد از جمله آنها :
محتویات
الف - طیرة بیسان ( روستا ) :
روستایی عربی است که در شمال شهر بیسان قرار دارد . به وسیله جاده های هموار این روستا را به روستاهای " طیبه " و " عولم " و روستای مصر ( کفر مصر ) متصل می شوند .
این روستا بر روی تپه ای که حدود 120 متر از سطح دریا ارتفاع دارد ، واقع شده است . این تپه سراشیبی شدیدی از جهات و " اطراف شرقی و شمالی و غربی دارد و شکل ناهموار و پست و بلندی به این روستا می دهد .
طیره بیسان در شرق بر مجرای دره " الطیاح " که یکی از منابع آبی دره بیره است ، مشرف می باشد ، در آنجا چشمه " المزاریب " در اطراف روستای شمالی ، به موازات مجرای " دره طیاح " قرار دارد . که آن را به وسیله یک راه شوسه به روستا متصل می گرداند .
در قسمت شمال این روستا چشمه های آب زیادی وجود دارد که دره طیبه با آبهای آن تغذیه نموده و از جمله آنها عبارتند از چشمه " بیضاء " و چشمه " مصطفی " .
این روستا در طرف جنوب راهی که آن را به روستای طیبه متصل می گرداند ، واقع شده است و از آنجا تا چشمه المزاریت امتداد پیدا می کند سپس ساختمانهای روستا در اطراف شمال این راه گسترش و توسعه یافته تا آنجا که مساحت آن به 29 جریب می رسد .
خدمات و امکانات عمومی زیادی در آن برای عموم مردم وجود دارد . مساحت زمینهای تابع روستا 207/10 جریب می باشد که از این مقدار 148 جریب به راهها و دره ها اختصاص یافته است و زمینهای روستاهای سیدین ، عولم ، معذر ، کفرمصر ، دره بیره ، دنه و طیبه آنها را احاطه کرده است .
در سال 1922 تعداد ساکنان این روستا ( طیره بیسان ) به 140 نفر می رسد . سپس در سال 1931 این
تعداد به 108 نفر کاهش یافت که تمام آنها در سال 24 خانه سکونت داشتند . ولی در سال 1945 این تعداد به 150 نفر می رسید و ساکنان این روستا امرار معاش خود را از طریق کشاورزی و محصولات فصلی و باغبانی می گذراندند .
خرابی های طیره بیسان در جنوب روستا واقع شده دارای تعدادی آثار وبقایای قدیمی می باشد .
در سال 1948 صهیونیستها این روستا را ویران و خراب کرده و ساکنان آن را از روستا طیرة بیرون رانده و در قسمت جنوبی آن مستعمره یهودی نشین جدیدی به نام " جازیت " بنا نهادند .
ب - طیره حیفا ( شهرک - ) :
در بعضی موارد ، طیره لوز ( بادام ) به خاطر درختان بادام زیاد در آن نامیده می شود و آن شهرکی عربی است که در مسافت 12 کیلومتری جنوب حیفا واقع شده است . که با راههای اصلی ساحلی و راههای فرعی که طول آن به دو کیلومتر می رسد به این شهر متصل می گردد و خطوط راه آهن و ایستگاههای راه آهن وجود دارد .
این شهرک در بلندی های غربی کوه کرمل واقع شده که 75 سطح دریا ارتفاع دارد . در محل برخورد " دره ابوجع و دره العین " در جهت شمال آن واقع شده است . در زمینهای این شهرک چشمه های آب زیادی وجود دارد از جمله آنها : چشمه " سریس " در جنوب غربی و چشمه شرقیه در چشمه " أم قصب " در شرق و چشمه " عبدالله " در شمال شرقی .
طیره از نظر مناطق مسکونی شهرکی پرتجمع است . در سال 1931 تعداد 624 خانه سنگی در آن وجود داشت . مساحت آن در سال 1945 به 224 جریب رسید . این شهرک به شکل یک صلیب واژگون می باشد . چه بسا که به کناره کوه کرمل از از شمال به جنوب امتداد یافته و از دره " عین " به شکل عمومی از شرق به غرب همراه با خمیدگی به طرف جنوب در منطقه برخوردش با دره " ابوجع " امتداد می یابد .
مساحت زمینهای طیرة 262/45 جریب می رسد . صهیونیستها تقریبا 48/14 از این مساحت را تحت اشغال خود دارند .
این شهرک همچنین یکی از ناحیه های ده گانه از نظر جمعیت می باشد . در سال 1922 تعداد ساکنان آن
346/2 نفر بوده است که این تعداد در سال 1931 به 191/3 نفر افزایش می یافت . ساکنان خرابه های مجاور روستا و نیز ایستگاه راه آهن در آن سکونت دارد که تعداد آنها در سال 1945 به 270/5 نفر رسید .
در این شهرک دو مدرسه ابتدائی وجود دارد که یکی از آنها برای پسران و دیگری برای دختران می باشد . ساکنان آن امور زندگی خود را از طریق زراعت حبوبات و محصولات کشاورزی و درختان میوه می گذارنند . در سال 1943 طیره مقام اول را در شهرستان حیفا ، از نظر بیشترین مساحت زیر کشت درختان زیتون را ( 600/4 جریب یعنی تقریبا 4/22 مساحت کل زمینهای زیتون در این شهرستان ) و همچنین مقام او اول را در روغن زیتون و... به خود اختصاص داده بود .
در کنار اینها فعالیتهای زیادی نیز درخصوص دامداری انجام می دهند . در سال 1948 صهیونیستها اهالی این شهرک را از آنجا فراری داده و آنجا را ویران کردند . در سال 1949 مستعمره جدیدی را به نام " طیرة طولکرم " بر روی خرابی های آن بنا نهادند .
تعداد ساکنان در سال 1950 به 250/5 نفر می رسید که این تعداد در سال 1970 به 300/13 افزایش یافت .
ج - طیرة دندن ( روستا ) :
روستای عربی است که نام آن تحریفی از " طیاره سریانی " است .
این روستا در شمال شرقی رمله و شرق " یافا " واقع می باشد و حدود 15 کیلومتر از " رمله " فاصله دارد طیره در طرف شرق جلگه ساحلی و طرف غربی کوهپایه کوههای بیت المقدس برپا شده است . و از روستاهای عرقیات است که 75 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و دره ام قمار از شمال غربی آن شروع می شود و به طرف جنوب و از غرب آن می گذرد با دره " بهموت " در دو کیلومتری جنوب غربی روستا تلاقی پیدا می کند .
دره بهموت به " دره کبیر " می ریزد و این روستا و زمینهای تابعه آن از چشمه های آب خالی بوده و تنها یک چشمه آب در آنجا وجود دارد .
روستا از شمال به جنوب امتداد یافته است . یعنی همزمان با امتداد کوهپایه های آن توسعه و گسترش و آبادانی روستا از سمت غرب ، یعنی دو جلگه که در واقع
منبع آبی روستا می باشد ، است .
در سال 1931 ، حدود 225 خانه در آن وجود داشت که از سنگ و آهک و یا از سنگ و سیمان و یا از آجر و سیمان ساخته می شدند . در سال 1945 مساحت روستا به 45 جریب می رسید و مساحت زمینهای تابعه هم به 956/6 جریب بود که چیزی از این مقدار در تملک صهیونیستها نبوده است .
در سال 1922 در طیره 705 نفر زندگی می کردند که این تعداد در سال 1931 به 892 نفر افزایش یافت و همچنین به 290/1 نفر در سال 1945 می رسید . روستا دارای دو مسجد می باشد که یکی کوچک و قدیمی و دیگر بزرگ و جدید تأسیس شده است .
روستا همچنین دارای یک مدرسه ابتدایی است که در سال 1922 تأسیس شده است که در سال تحصیلی 48 - 1947 دارای 114 دانش آموز پس و 22 دانش آموز دختر بود . در کنار چاه آب موجود در روستا ساکنین آن به جمع آوری آبهای باران در دو مخزن اقدام کرده که برای آشامیدن و کارهای خانه استفاده می نماید . همچنین از این آبهای جمع شده برای استفاده های خاص مثل آبیاری و برای حیوانات استفاده می نمایند . آبگیر و استخر موجود یک آبگیر قدیمی است که دیوارهای آن از سنگ ساخته شده و در دو کیلومتری شرق روستا قرار دارد .
اقتصاد روستا بر زراعت دیمی استوار بود . مهمترین محصولات آن عبارت از حبوبات ، سبزیجات . زیتون و انجیر نیز در مساحت خیلی کمی کشت می شوند . علاوه بر موارد فوق ساکنان روستا به دامداری و خرید و فروش آنها مشغول می باشند .
در روستا یک بازار روزانه برای خرید و فروش حیوانات وجود دارد که ساکنان آن و اهالی روستاهای مجاور در آن شرکت می نمایند .
صهیونیستها در سال 1948 ساکنان این روستا را متواری نموده و آن را با خاک یکسان نمودند . در سال 1949 یهودیانی را که از شرق اروپا و یمن به اسرائیل مهاجرت کرده بودند به سوی این روستا روانه داشتند و در یک کیلومتری جنوب غربی این روستا ، یعنی در بالای زمینهای تابع روستا طیره ، دیرطریف را ( طیره یهوداه ) را بنا نهادند .
تعداد ساکنین این مستعمره در سال 1961 به 360 نفر می رسید . این تعداد در سال 1970 تعداد به 329 نفر
کاهش می یافت .