زکریا ( روستای - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۶
[[ پرونده : | ج 2 ، ص 515 ]]
[[ پرونده : | راست ]]
این روستای عربی نشین در بخش شمال غربی شهر خلیل در جاده بیت جبرین - بیت لحم قرار داشت و جاده های زیادی این روستا را به روستاهای عجور ، بیت نتیف ، دیرابان ، بریج ، تل الصافی و دیر الدبان متصل می ساختند . روستای زکریا از همان زمان رومیان مشهور بود و زمینهای این روستا در دوران خلافت اسلامی ، وقف حرم ابراهیم در شهر خلیل گردید .
روستای مذکور در منطقه ناهمواری از سرزمین الاقدام العربیه در کوههای خلیل و در دامنه یکی از تپه ها بنا شده بود . و 250 الی 300 متر از سطح دریا ارتفاع داشت . زمینهای روستای زکریا از شمال شرقی تا جنوب غربی شیبدار بوده و دره زکریا در یک کیلومتری جنوب غربی روستا قرار داشت . این دره با دره عجوز در جنوب غربی این روستا تلاقی می کرد . خانه های این روستا از سنگ و گل و به شکل مستطیل ساخته شده بود . منطقه میانی این روستا علاوه بر منطقه شمالی و جنوبی از قدیمی ترین مناطق این روستا به شمار می رفت . عملیات احداث خانه های این روستا در چهار جهت جغرافیایی به ویژه جنوب و شمال گسترش یافت .
در روستای زکریا یک باب مسجد ، آرامگاه شیخ حسن ، و بازاری مملو از مغازه های تجاری و یک دبستان پسرانه وجود داشت . ساکنین این روستا آب آشامیدنی خود را از چاه سفلانی واقع در دره عجوز چاه حراره در شمال و نیز برخی از چاههای ذخیره آب باران موجود در داخل خانه ها تأمین می کردند .
مساحت زمینهای کشاورزی روستای زکریا بالغ بر 15320 جریب بود . حبوبات و درختان میوه عمدتا به وسیله آب باران ، آبیاری می شدند . و درختان بی بر ، نهال ها و گیاهان طبیعی بسیاری از زمینهای تپه ها و دره ها را پوشانیده بود . ساکنین روستای زکریا برای چراندن احشام خود از چراگاههای طبیعی استفاده می کردند . ویرانه های بسیاری از قبیل تپه زکریا ، ویرانه شریعه و ویرانه الصغیر وجود داشت ( نک : آثار باستانی و خرابه های تاریخی فلسطین ) .
تعداد جمعیت روستای زکریا از 682 نفر در سال 1922 به 1180 نفر در سال 1945 رسید . در سال 1948 برخی از صهیونیستهای مهاجر پس از اخراج ساکنین اصلی ، این روستا را اشغال کردند و در سال 1950 مستعمره " کفار زخریا " و در سال 1955 مستعمره " سدوت میخا " در بخش شمال غربی این روستا را احداث نمودند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 5 ، ق 2 بیروت 1974 .
- نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تصویر عجوز .