نهاریا ( شهر - )

از دانشنامه فلسطین


شهری صهیونیستی از شهرهای شهرستان عکا واقع در ده کیلومتری شمال شرقی عکا است . به خاطر نزدیکی این شهر به مرزهای فلسطین با لبنان این شهر از موقعیت جغرافیایی مهمی برخوردار است . این شهر از رأس الناقوره بیش از هشت کیلومتر فاصله ندارد و به این ترتیب این شهر در چهارراهی قرار گرفته که از طرف جنوب به عکا و حیفا و از شمال به رأس الناقوره و از شرق به صفد می رود . راه آهن حیفا بیروت از نزدیکی این شهر می گذرد و در نزدیکی آن یک فرودگاه قرار دارد .

نهاریا بر روی قطعه زمینی باز از دشت عکا در نزدیکی مصب رود مفشوخ در دریای مدیترانه قرار گرفته است . یهودیانی که از آلمان آمده بودند در سال 1943 این شهر را به عنوان اولین روستایی که دارای مزارع خاص بود در الجلیل تاسیس نمودند . در نزدیکی این شهر آثار معبد کنعانی یافت شده که به ماقبل 3500 سال برمی گردد .

نهرایا از نظر موقعیت شبیه ناثانیا است . زیرا در کنار دریای مدیترانه قرار گرفته بدون اینکه بندرگاهی داشته

باشد و ساحل آن صلاحیت انجام چنین وظیفه ای را ندارد . در عوض کناره های زیبایی آن شاهد افرادی است که دارند در دریا شنا می نمایند و روی صندلیها نشسته اند . بنابراین این شهر مانند ناثانیا موقعیت سیاحتی و تفریحی با زیبایی طبیعی خاص داشته و از نظر صید ماهی نیز مهم است .

طبیعی است که در دو حرفه سیاحتی و صیادی ملزم به خدمات زیاد است مانند هتل ها و تفریحگاهها و محل های استراحت . علاوه بر آن بعضی کارگاههای کوچک برای ساخت و تعمیر قایقها .

در قسمت شرقی نهاریا مساحت وسیعی از زمینهای کشاورزی دارای خاک حاصلخیز و آبهای فراوان می باشد . محصولات مختلف کشاورزی در این زمینها تولید می گردد به خصوص انواع سبزیجات و میوه ها . کشاورزی در آن متکی بر آبهای باران است که به مقدار کافی در زمستان می بارد و همچنین چشمه ها و چاهها دارای آب گوارا . در کنار کشاورزی بعضی از ساکنان به پرورش طیور و گاو در مزارع مخصوص می پردازند که پرورش این حیوانات مخصوص به مزارعی است که علف و سبزیجات تولید می کنند .

صنایع زیادی در این شهر موجود است از جمله مهمترین آنها صنعت بافندگی و صنعت لبنیاتی و مصالح ساختمانی و ابزارهای فلزی و تولیدکننده های برق و جعبه سازی و صنایع پلاستیکی و آب میوه گیری و صنعت شکر . این شهر یک مرکز فرهنگی نیز می باشد که دارای مدارس و آموزشگاههای متنوعی است و همچنین دارای موزه ها و یک ایستگاه برای مراقبت از اشعه های هسته ای می باشد .

تعداد ساکنان آن از 1440 نفر در سال 1934 به 1722 نفر در سال 1948 و 5000 نفر در سال 1950 و 000,20 نفر در سال 1966 و 100,21 نفر در سال 1969 و 200,27 نفر در سال 1972 رسید . این تعداد در سال 1982 به 000,30 نفر رسید .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 7 ، ق 2 بیروت 1974 .
  2. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ( 1967 - 1948 ) ، بیروت 1968 .