مروان برغوثی

از دانشنامه فلسطین


الف - زندگینامه :

مروان حاسب البرغوثی در 6 ژوئن 1958 در رام ا... متولد شد . ( در برخی منابع سال تولد او 1960

عنوان شده است . وی مبارزات خود را از دوران نوجوانی آغاز کرد و در سن 15 سالگی تبدیل به یکی از فعالان فتح شد . برغوثی در سال 1976 هنگامی که 18 ساله بود ، به خاطر شرکت در تظاهرات علیه رژیم صهیونیستی دستگیر و روانه زندان شد . در زندان ، برغوثی توانست زبان عبری را فراگیرد و به آن تکلم کند .

وی پس از آزادی از زندان ، به کرانه باختری بازگشت و چندی بعد وارد دانشگاه بیرزیت شد . او در دانشگاه ، علاوه بر تحصیل در رشته تاریخ و علوم سیاسی ، به جنبش دانشجویی نیز پیوست و به عنوان رهبر جنبش ، هدایت آن را بر عهده گرفت . برغوثی پس از پایان دوره لیسانس ، تحصیلات خود را در رشته روابط بین الملل در مقطع فوق لیسانس ادامه داد و توانست مدرک فوق لیسانس خود را از این دانشگاه اخذ کند .

پس از آغاز انتفاضه اول در سال 1987 ، برغوثی تبدیل به یکی از چهره های فعال جنبش شد و به خاطر هدایت این جنبش ، توسط نیروهای اسرائیلی دستگیر و به اردن تبعید شد . پس از گذشت 7 سال دوری از وطن ، برغوثی توانست به موجب قرارداد اسلو ، اجازه ورود به فلسطین را اخذ کند . وی در سال 1994 با بازگشت به کرانه باختری ، به عنوان دبیر کل فتح در منطقه انتخاب شد . اما با وجود این ، به هنگام برگزاری انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین در سال 1996 ، نام برغوثی در فهرست کاندیداهای فتح وجود نداشت و او به عنوان کاندیدای مستقل در انتخابات شرکت کرد و توانست به شورا راه یابد .

این مسأله آغازی برای بروز اختلافات بین عرفات و برغوثی بود . برغوثی مخالف تمرکز قوا در تشکیلات خودگردان فلسطین بود و معتقد بود بایستی تشکیلات خودگردان و سازمانهای ذی ربط از درون اصلاح شوند . اختلافات میان عرفات و برغوثی در تابستان 2000 ، هنگامی به اوج رسید که برغوثی ، عرفات را به فساد مالی و نیز نقض حقوق بشر توسط سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان متهم کرد .

به دنبال آغاز انتفاضه الاقصی در سپتامبر 2000 ، برغوثی نقش خود را به عنوان یکی از رهبران انتفاضه ایفا کرد . مبارزات او در مدت انتفاضه دوم و نیز همکاری باگروههای اسلامی ، باعث شد تا از سوی رژیم صهیونیستی بارها تحت تعقیب قرار گیرد . وی سرانجام در 15 آوریل 2002 ، توسط نظامیان اسرائیلی دستگیر و در دادگاه نظامی محاکمه شد اما پرونده وی پس از ادعای وکیلش مبنی بر شکنجه موکلش در زندان اسرائیل و عدم صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به پرونده ، چند ماه بعد ، به دادگاه عمومی فرستاده شد .

همچنین در 20 می 2004 ، برغوثی محکوم به پنج بار حبس ابد به خاطر قتل چهار نظامی اسرائیلی و یک کشیش شد . علاوه بر این ، وی مسئول عملیات شهادت طلبانه و چند بمب گذاری شناخته شد و به همین دلیل ، به 40 سال حبس محکوم شد .

برغوثی پس از فوت عرفات ، به عنوان یکی از چهره های مطرح و محبوب فلسطینیان ، تصمیم گرفت خود را برای کاندیداتوری ریاست تشکیلات خودگردان معرفی کند . در ابتدا به نظر می رسید ، پس از حمایت همه جانبه فتح از کاندیداتوری محمود عباس ، برغوثی از رقابت با وی صرف نظر کند اما چندی بعد همسرش او را به عنوان کاندیدای مستقل برای تصدی پست ریاست تشکیلات خودگردان معرفی کرد . با این حال به دلیل فشارهای موجود برغوثی انصراف داد .

اصل ماجرا از این قرار بود که با درگذشت عرفات ، محمود عباس به عنوان کاندیدای جانشینی وی معرفی شد . مروان برغوثی که در زندان به سر می برد اعلام کرد به عنوان نامزد مستقل جنبش فتح برای احراز ریاست تشکیلات خودگردان اقدام خواهد کرد با این حال به دلیل مخالفتهای صورت گرفته توسط افرادی چون نبیل شعث ، عباس زکی ، فاروق قدومی و... برغوثی سرانجام اعلام کرد که از محمود عباس حمایت کرده و از کاندیداتوری خود انصراف می دهد .

ب - مواضع سیاسی :

1 - مذاکرات صلح :

برغوثی خود را یکی از حامیان و طرفداران جدی

صلح با اسرائیل می داند و عنوان می کند که برای برقراری صلح تلاش می کند . او حاضر است با اسرائیلی ها به پای میز مذاکره برود و به گفته وی ، طرف مقابل چه عضو کنست یا یکی از گروههای صلح طلب اسرائیلی باشد ، در هر حال او آماده مذاکره خواهد بود .

او با اشاره به توافقنامه اسلو ، بیان می کند که قرار بود با امضای این قرارداد ، اشغالگری اسرائیل پایان یابد و مشکلات فلسطینیان حل شود . بنا بود فلسطینیان اراضی اشغال شده خود را در اختیار بگیرند و یک دولت مستقل تشکیل دهند ، اما آنچه پس از سالها شاهد آن بودیم ، ادامه اشغالگری اسرائیل و در دست گرفتن 78 در صد از خاک فلسطین و ساخت شهرکهایی بود که امکان تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی را منتفی می کرد .

به اعتقاد برغوثی موانع صلح باید از بین برود تا زمینه برای مذاکره اسرائیل و فلسطینیان مهیا شود . از دید او یکی از موانع صلح ، شارون و اقدامات او در منطقه است . وی اظهار می کند که این دولت فقط از زمان استفاده می کند و از پوشش مذاکره ، برای ساخت شهرکهای جدید بهره می برد . او می افزاید : اسرائیلی ها در این مورد ، فلسطینیان را به استهزاء گرفته و مذاکره را وسیله ای برای توسعه اهداف خود قرار داده اند .

2 - انتفاضه :

برغوثی طی مصاحبه ای درباره انتفاضه اذعان می دارد که این انتفاضه با دستور کسی آغاز نشده است و با دستور کسی نیز متوقف نخواهد شد . انتفاضه مردم فلسطین تنها زمانی خاتمه می یابد که به اهداف خود دست یابد و آن پایان سیاستهای اسرائیل ، به ویژه اشغال اراضی فلسطین است .

از نگاه برغوثی ، اسرائیل ، خود مسئول اصلی آغاز انتفاضه است ، چراکه دائما در تلاش برای ضربه زدن به جهان اسلام و اعراب بوده و با اعمال طرحهایش در جهت از بین بردن ثبات منطقه گام برداشته است .

برغوثی در پاسخ به تلاش تشکیلات خودگردان برای توقف انتفاضه عنوان می کند که این منطقی نیست که ما خواستار توقف انتفاضه به منظور بازگشت به مذاکره و گفتگو باشیم . من فکر می کنم که ما باید انتفاضه را ادامه دهیم و مقاومت در عرصه عمومی وجود داشته باشد تا زمانی که گفتگوها به موفقیت بیانجامد ، چرا که تجربه نشان داده است که به هیچ وجه نمی توان به اسرائیل اعتماد کرد .

3 - عقب نشینی :

مروان برغوثی علت همه سختیها و رنجهای ملت فلسطین را اشغالگری رژیم اسرائیل می داند . او معتقد است بهترین و کوتاه ترین راه برای پایان بخشیدن به مشکلات مردم فلسطین و ناآرامی های منطقه ، عقب نشینی کامل اسرائیل از اراضی اشغالی است .

بوغوثی اعلام یک برنامه زمانی و منظم برای عقب نشینی کامل از مناطق اشغالی و هماهنگی با تشکیلات خودگردان را پیش از اجرای این طرح ضروری می داند .

همچنین او معتقد است به همراه عقب نشینی از خاک فلسطین ، دولت اسرائیل باید تمهیداتی را برای برچیدن شهرکهای یهودی اتخاذ کند .

4 - بیت المقدس :

برغوثی با اعلام اینکه تشکیلات خودگردان ، اسرائیل را به رسمیت می شناسد و به هیچ وجه این مسأله را نفی نمی کند ، خواستار به رسمیت شناختن فلسطین از سوی اسرائیل است . وی با تأکید بر تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی ، مطابق مرزهای سال 1967 ، پایتخت این دولت جدید را بیت المقدس شرقی می داند و اعلام دولت اسرائیل مبنی بر پذیرش این اصل را شرط کافی برای حل منازعه در منطقه ذکر می کند .

5 - بازگشت آوارگان :

" هیچ موافقتنامه ای میان ما و رژیم اسرائیل امضا نمی شود که در آن حق بازگشت آوارگان نادیده انگاشته شود . " برغوثی ضمن بیان این مطلب اذعان می دارد که قطعا

راه حلی منصفانه در مورد مسأله آوارگان فلسطینی وجود دارد . او معتقد است که با اجرای قطعنامه 194 سازمان ملل متحد ، می توان رضایت طرفین را جلب کرد ، بدون اینکه امکان تشکیل یک دولت مستقل یهودی به خطر بیفتد ، همچنین او بر این باور است که این حقی است برای آوارگان فلسطینی که دولت اسرائیل باید آن را به رسمیت بشناسد .

مآخذ :

  1. www. middleeastreference.org. uk. palbiogr aph.htm. ( 2005/12/28 )
  2. www.biography.ms/negative-income-tax.htm- 11k. ( 2005/12/28 ) ( 2005/12/27 )
  3. www. palestinehistory.com. pabio32.htm. ( 2005/12/28 )
  4. www. marwan-barghouthi. biography. ms ( 2005/12/27 )
  5. www. index. php? or=159-54k. fromoccupied palestine.org ( 2002/7/31 ) ( 2001/11/9 )
  6. www.ramallahonline.com modules.php? ame=search. ( 2005/12/13 )