قدومی ، فاروق

از دانشنامه فلسطین


فاروق قدومی ملقب به ابولطف دبیر کل کمیته مرکزی جنبش فتح و مسئول بخش سیاسی سازمان آزادیبخش فلسطین است که در تونس به سر می برد . وی از بازیگران اصلی صحنه سیاسی فلسطینی بوده است . اغلب از وی به نام " وزیر خارجه " ساف نام برده می شود .

قدومی در سال 1931 در نزدیکی قلقیلیه به دنیا آمد و اندکی بعد خانواده وی به حیفا رفته و در جریان

جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1948 به نابلس نقل مکان کردند . وی در سه سال اول دهه 1950 در شرکت نفتی عرب آمریکایی " آرامکو " در عربستان سعودی کار می کرد . در سال 1954 به مصر رفت و همزمان با تحصیل علوم سیاسی و اقتصاد در دانشگاه قاهره به حزب بعث ملحق شد .

قدومی در سال 1960 در امارات متحده عربی به جنبش فتح ملحق شد .

ابولطف در فاصله سالهای 66 - 1965 در وزارت بهداشت کویت فعالیت می کرد . وی در سال 1966 به دلیل فعالیت های مرتبط با ساف از این کشور اخراج شد . تا سال 1969 وی تبدیل به یکی از چهره های شاخص در ساف شده بود و بعد از 1973 اداره بخش سیاسی این سازمان در دمشق پایتخت سوریه را به عهده گرفت .

قدومی که به دلیل دیدگاههای افراطیش نسبت به سایر اعضاء فتح به عنوان رئیس " گاردتونسی " معروف است ، در سال 1993 معاهده اسلو را مورد انتقاد قرار داد و از فعالیت در تشکیلات خودگردان امتناع کرد .

اما عرفات وی را به عنوان رئیس شورای بازسازی و توسعه اقتصادی فلسطین منصوب کرد که اعضای آن اغلب در مناطق اشغالی 1967 فلسطین هستند اما قدومی در جلسات آنها شرکت نکرد . در پی مرگ عرفات ، فاروق قدومی وظایفی مثل ریاست کمیته مرکزی ساف و ریاست جنبش فتح را برعهده گرفت . قدومی در تاریخ 12 نوامبر 2004 به شبکه تلویزیونی المنار متعلق به حزب الله گفت : " مقاومت راه رسیدن به یک توافق سیاسی است . "

در تاریخ یازدهم نوامبر 2004 ، فاروق قدومی رهبر سیاسی ساف به عنوان جانشین یاسر عرفات در سمت رهبر جنبش فتح منصوب شد . قدومی 74 ساله از زمان امضای معاهده صلح اسلو در مناطق فلسطینی زندگی نکرده و خیلی از مخالفان ، وی را جانشین احتمالی عرفات می دانستند .

در زمان بیماری مشکوک عرفات که منجر به مرگ وی شد و رهبران فلسطین خود را برای سازماندهی در جهت اداره منطقه در غیاب یاسر عرفات آماده می کردند چندین خبرگزاری اروپایی و روزنامه اسرائیلی معاریو گزارش کردند که " سهی عرفات " همسر رهبر فلسطین که در بیمارستان پرسی پاریس در کنار عرفات است " وصیت نامه سیاسی " عرفات را در اختیار دارد و در آن فاروق قدومی

به عنوان رهبر جدید کمیته سیاسی سازمان آزادیبخش فلسطین منصوب شده است .

این خبر در آن زمان موجب شگفتی برخی از فلسطینیان شد . " حافظ برغوثی " سردبیر روزنامه فلسطینی " الحیات الجدیده " نیز از این خبر تعجب کرد و گفت : " عمر سیاسی فاروق قدومی تمام شده است ، وی هرگز اجازه نخواهد یافت که در امور دخالت کند . "

" احمد قریع " نیز وجود چنین سندی را تکذیب کرد و گفت که تفاهم در رام الله بر این است که حتی اگر چنین سندی وجود داشته باشد اعتبار قانونی ندارد ، چراکه اعضای فتح و ساف رهبر جدید را انتخاب می کنند ، نه عرفات .

مواضع قدومی :

عمده ترین مواضع قدومی در مورد مسائل ذیل می باشد :

1 - معاهده اسلو :

قدومی این معاهده را خیانت به فلسطینیان دانسته و اعلام کرده است که تنها آزادی فلسطین از طریق " نبرد مسلحانه " حاصل خواهد شد .

2 - نبرد مسلحانه فلسطینیان علیه اسرائیل :

در زمان مرگ عرفات ، قدومی رهبر جدید جنبش فتح اظهار داشت ؛ که عرفات به دهها هزار شهید فلسطینی پیوسته است . وی در شبکه الجزیره گفت که عرفات نسلی از فلسطینیان برجای گذاشته که برای تحقق آرزوی وی که به اهتزاز درآوردن پرچم فلسطین بر روی دیوارهای بیت المقدس بود تلاش می کنند .

ابولطف به فلسطینیان قول داد که راه عرفات را ادامه می دهد و موفقیت هایی را که او به ارمغان آورده به مردم تقدیم خواهد کرد .

قدومی همچنین اظهار داشت که مقاومت تنها انتخاب پیش روی مردم فلسطین برای رسیدن به حق خود به عنوان مردمی است که استعمارگری را محکوم می کنند . وی در مصاحبه ای در شبکه " تی وی ام " مراکش گفت : " مردم فلسطین نبرد سیاسی و جنگ مردمی خود را انجام می دهند که سرانجام شارون را از صحنه سیاست خارج خواهد کرد . "

وی در این مصاحبه افزود آرزوی اسرائیل و دشمنان

فلسطین برای برچیده شدن ساف هرگز عملی نخواهد شد و تأکید کرد که مبارزه با تمامی راههای ممکن تا زمان حصول پیروزی ادامه خواهد داشت .

ابولطف در مصاحبه ای با روزنامه اردنی " العرب " نیز گفت که ساف هرگز منشور خود را مبنی به رسمیت نشناختن موجودیت اسرائیل تغییر نداده است . وی افزود وقتی عرفات درباره نیاز به تداوم مبارزه علیه اسرائیل صحبت می کرد ، منظور وی مبارزه مسلحانه بود . این موضع گیری یکی از مهمترین موضع گیری قدومی محسوب می شود که وی را نسبت به بقیه اعضای فتح متمایز می سازد .

قدومی اسرائیل را به عدم تعهد به تمامی توافقات خود با فلسطینیان متهم کرده و گفته است : " در 1991 ما در مادرید به توافقات قطعی رسیدیم ، ولی اسرائیل و هوادارانش حتی یک بند توافق را اجرا نکردند . در کمپ دیوید : اسرائیل از فلسطینیان خواست حق بازگشت را فراموش کرده و بگذارند اسرائیل مکانهای مقدس را در اختیار داشته باشد . "

وی افزود : " آریل شارون طرف فلسطینی را نادیده گرفته و طرح جدایی یکجانبه را مطرح کرده که برای من قابل قبول نیست . "

3 - آمریکا ، میانجی صلح یا هوادار اسرائیل :

فاروق قدومی در مصاحبه ای اظهار داشت : " آمریکا از حامیان روند صلح است . ما روند صلح و ابتکار پیشنهادی بوش را قبول کردیم . اما این مربوط به سال 1991 بود و ما انتظار داشتیم آمریکا به اسرائیلی ها فشار وارد کند . این اتفاق قبلاً رخ داده بود . در جریان جنگ خلیج فارس آمریکا به اسحاق شامیر گفت : " ساکت باش ! " و وی ساکت شد ، حتی با وجودی که اسرائیل هدف 39 موشک از خاک عراق قرار گرفت . اما چرا آنها با شارون که جنایتکار جنگی است چنین کاری را نمی کنند ؟ "

وی افزود : " بوش با تروریسم مبارزه می کند . پس چرا با تروریسم دولتی در مناطق اشغالی مبارزه نمی کند ؟ " ابولطف اقدامات اسرائیل را بدترین نوع تروریسم می نامد و می گوید : " آنها شهرها و روستاهای ما را محاصره و اشغال کرده اند . " وی اظهار می دارد : " ما چه می توانیم بکنیم ؟ آنها نبرد را شروع می کنند ، فلسطینیان تنها انتقام می گیرند . "

ابولطف دلیل توقف مذاکرات صلح را اینگونه

عنوان می کند : " میانجی روند صلح مشغول کارهای دیگری است . ما امیدوار بودیم که دولت بوش روند صلح را تقویت کند . ولی متأسفانه از شارون و سیاستهای جنایتکارانه وی دفاع کرد . "

وی اظهار می دارد که تنها راه کنترل ناآرامی ها حضور طرف سومی است : " آمریکا یا سازمان ملل وظیفه دارند این کار را انجام دهند . " وی می گوید : " اگر جامعه بین المللی اقدامی برای توقف خشونت ها انجام ندهد مبارزات برای همیشه تداوم می یابد . "

4 - عرفات :

ابولطف نسبت به عرفات و موضع گیری های وی دیدگاه مثبتی دارد . وی می گوید : " اسرائیل تمامی ارتباطات موجود با عرفات را قطع کرده بود . چگونه می توان از عرفات انتظار داشت که وضعیت را کنترل کند . عرفات بدون ارتش قادر به کنترل اوضاع نبود . "

وی می افزاید که مقاومت فلسطینیان مقاومتی مردمی است که با هدف انتقام گیری آغاز شده است . " عرفات بارها در بیانیه هایی از مردم خواسته تا آرام باشند و به انتقام جویی فکر نکنند . ولی شارون تا اوضاع را آرام می بیند به تحریک فلسطینیان پرداخته و شهروندان فلسطینی را می کشد .

وی تأکید کرد : " شما نمی توانید در شرایط موجود مردم فلسطین را راضی کنید که سکوت اختیار کنند . "

5 - ایران :

قدومی به عنوان رئیس بخش سیاسی ساف همواره روابط خوبی با ایران و سوریه داشته است . وی در تاریخ 13 دسامبر 2004 برای گفت وگو درباره موضوعات مشترک با مقامات ارشد ایرانی وارد تهران شد . قدومی در گفت وگو با خبرنگاران گفت که هدف سفر وی تقویت رابطه با ایران است . وی اظهار داشت : " منطقه خاورمیانه با چالش های بزرگی مواجه است و ایران و فلسطین به طور مشترک برای استقرار صلح و ثبات در منطقه تلاش می کنند . " وی تأکید کرد که هر دو کشور با تمامی اشکال استبداد مبارزه می کنند .

6 - گروههای فلسطینی :

قدومی برخلاف سایر رهبران جنبش فتح مناسبات

خوبی با گروههای مبارزه از جمله حماس دارد و چندین بار با اعضای مهم این جنبش دیدار کرده است . وی در دیدار خود با خالد مشعل ، خواستار ادغام حماس در چارچوب سازمان آزادیبخش فلسطین شد . قدومی می گوید : ادغام حماس در سازمان آزادیبخش فلسطین عامل بااهمیتی است زیرا این سازمان چارچوبی است که همه گروهها و جنبشهای فلسطینی را در خود جا داده و نماینده رسمی ملت فلسطین به شمار می رود .

7 - ابومازن :

اگرچه قدومی و ابومازن از بنیانگذاران فتح هستند اما میان آنها اختلاف عقیده وجود دارد . وقتی که ابومازن به عنوان نخست وزیر تشکیلات خودگردان معرفی شد ، طی نامه ای از عمرو موسی دبیرکل اتحادیه عرب خواست که تمامی دعوتنامه ها برای کابینه فلسطین را برای نبیل شعث ارسال کند . این مسأله به شدت خشم قدومی که سرپرست بخش سیاست خارجی ساف بود و مسایل فلسطین در سطح منطقه و بین المللی را پیگیری می کرد ، برانگیخت . قدومی این اقدام ابومازن را وقیحانه توصیف کرد .

قدومی خط مشی سازش طلبانه ابومازن با اسرائیلی ها را نیز مورد انتقاد قرار داده است . وی گفته است که نقشه راه نیز مانند دیگر اقدامات سابق با شکست مواجه می شود و ملایمت ابومازن با اسرائیلی ها نیز هیچ نتیجه ای به بار نمی آورد و حتی نتیجه معکوس می دهد زیرا اسرائیلی ها هر ملایمتی را نشانه ضعف تلقی می کنند . قدومی تصمیمات ابومازن برای انجام اصلاحات در ساختار امنیتی فلسطین به ویژه بازنشسته کردن نظامیان را نیز به شدت مورد انتقاد قرار داده است .

وی در این رابطه می گوید : ملت فلسطین اکنون وارد مرحله بسیار حساسی شده که بیش از هر زمان دیگر به رهبران جنبش فتح نیازمند است و چنانچه علیه برخی از آنان شکایتی شود ، این امر نباید بهانه ای

برای اخراج آنان به نام بازنشستگی شود .

مآخذ :

#بولتن رویداد و گزارش فلسطین ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، 26/2/1384 ، شماره 4 .

  1. مرکز اطلاع رسانی فلسطین ( 4/3/1382 و 6/2/1384 ) .
  2. WWW.nationmaster.com/encyclopedia
  3. WWW.ipsnews.com
  4. WWW.debka.co
  5. WWW.jpost.com ( 5/11/2003 )
  6. WWW.arabicnews.com ( 22/12/2004 )
  7. WWW.worldnetdaily.com
  8. WWW. news.sbs.com.au