قریات غات ( شهر - )

از دانشنامه فلسطین


مستعمره صهیونیستی از مستعمرات منطقه عسقلان است که در سال 1954 بر روی زمینهای دو روستای فالوجه و عراق المنشیه عربی تابع غزه ، ایجاد شد . این شهر در نزدیکی مستعمره " جت " صهیونیستی قرار دارد که در سال 1948 بر اراضی روستای عراق المنشیه واقع شده است .

قریات غات در روی زمین گسترده ای قرار گرفته که از زمینهای شمال بیرالسبع هستند که دامنه های تپه هفته الخلیل از آن ایجاد شده است . لذا محل آن خط انقطاع دو منطقه کوهستانی در مشرق و دشت ساحلی در مغرب و دو محیط صحرایی در جنوب و متوسط ( شبه مرطوب ) در شمال است . مستعمره به دلیل موقعیت حیاتی آن اهمیت خاصی پیدا کرده و آبادانی آن در طول مدت زمان کمی صورت گرفته است .

قریات غات مرکز بخش لاخیش محسوب می شود که تعداد مستعمرات آن 63 شهرک است . تغییر مسیر رود عراق المنشیه - فالوجه از مجرای اصلی آن در مجرای جدید که در نزدیکی قریات غات می گذرد ، به پایان رسیده است . مستعمره با شبکه های جدید از راههای ارتباطاتی به نقب و دشت ساحلی و منطقه مرکزی فلسطین متصل شده است و به عنوان دروازة شمالی نقب است به شمار می رود . چون بیرالسبع را از راه شوسه و راه آهن به آن متصل کرده و به بندراسدود هم وصل شده است .

تعداد ساکنان آن از 000/18 نفر در سال 1965 به 000/21 نفر در سال 1973 رسید که بیشتر آنها از یهودیانی بودند که از ایالات متحده ، انگلیس و شمال آفریقا مهاجرت کرده بودند . قریات غات در یک زمان واحد مستعمره کشاورزی - صنعتی نیز محسوب می شود . از صنایع آن تصفیه شکر ، صنعت تراش الماس ( نک : صنعت الماس ) ، ورق ، وسایل منزل ، یخ ، مواد شیمیایی ، پارچه های پشمی و تجهیزات الکترونیکی و پلاستیک و قوطی و پنبه ریسی و وسایل حفظ گاز و تهیه نباتات است .

زمینهای مستعمره در کشاورزی محصولات فصلی ، چغندرقند ، پنبه و نباتات علاوه بر محصولات علفی به کار

برده می شود . در مستعمرات محله های تجاری فراوان و مدارس زیادی برای مراحل مختلف وجود دارد .

مآخذ :

  1. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ، ( 1967 - 1948 ) ، بیروت 1968 .
  2. دفتر آمار اسرائیل ، ساکنین یهودی مستعمره ها الصهیونیه ، 1974 .
  3. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو بیت جبرین .