قریات طبعون ( شهر - )

از دانشنامه فلسطین


مستعمره کشاورزی است که در طرف شمال غربی دشت مرج بن عامر در نزدیکی زمین گسترده طبیعی که آن را به دشت عکا وصل می کند ، قرار دارد . لذا دارای موقعیت جغرافیایی مهمی است که از دو ناحیه استراتژیک و تجاری مهم است و بر سر راه ناصره به حیفا و عکا قرار دارد . در نزدیکی چهارراه اصلی که از آن راههای زیادی به طرف حیفا در شمال غربی و شفاعمرو و عکا در شمال و ناصره و طبریه در شرق و عفوله و بیسان در جنوب شرقی و خضیره و ناتانیا در جنوب غربی منشعب می شود ، قرار دارد . روستای طبعون عربی که صهیونیستها آن را در سال 1948 اشغال کرده و اهالی آن را آواره کردند در شرق مستعمره طبعون قرار دارد .

مستعمره بر روی زمین گسترده ای به صورت دهانه بطری واقع است و منحصر به دامنه ارتفاع الجلیل غربی

پایین دامنه های کوه الکرمل است . زمینهای مستعمره به طرف شمال غربی دارای ارتفاع کم می شود و از دو طرف جنوبی و غربی آن رود المقطع که از دشت مرج بن عامر می آید تا به خلیج عکا بریزد ، می گذرد .

در اطراف مستعمره وسایل کشاورزی از قبیل زمین حاصلخیز و آب زیاد سطحی و زیرزمینی و زمین گسترده و راههای اصلی وجود دارد . علاوه بر مزارع زیادی که محصولات مختلف کشاورزی را تولید می کند ، مستعمره به وسیله جنگل هایی از درختان بلوط و صنوبر احاطه شده است که از آن یک محیط گردشی و تفریحی و جالب جذب سیاحان داخلی و خارجی درست کرده است .

قریات طبعون پس از در برگرفتن دو مستعمره قریات امل و طبعون ، مستعمره واحدی در نظر گرفته می شود و دو مستعمره دارای 70 واحد مسکونی هستند ، آغاز پیدایش آن به سال 1937 برمی گردد .

هنگامی که یک حومه کارگری که بر آن نام قریات امل گذاشته شد ، چون پس از جنگ دوم جهانی بزرگتر شد ، ساکنان آن مجبور به ایجاد یک حومه دیگر در شمال حومه خود در نزدیکی طبعون شدند . ساکنان آن در گذشته برکشاورزی متکی بودند و بعضی از آنها در حیفا کار می کردند . پس از سال 1948 طبعون به صورت تفریحگاهی در آمد که کارکنان تعطیلات خود را در آن می گذراندند و در سال 1957 تعداد ساکنان قریات امل به 400 نفر و تعداد ساکنان طبعون به 4850 نفر رسید و در همان سال قرار شد که هر دو حومه یکی شده و بر آن قریات طبعون نام نهند .

تعداد ساکنان مستعمره یکی شده در سال 1965 به حدود 950/9 نفر رسید که در اصل اروپایی بودند . در سال 1973 تعداد آنها به 700/10 نفر رسید . مناطق توریستی و گردشی از مهمترین منابع و مناطق اقتصادی مستعمره است چون در آن وسایل و لوازم گردشی از قبیل مناظر زیبای طبیعی تا آثار زیادی بین آن و شفا عمرو وجود دارد . طرح اسکان بدوی ها در شمال غربی طبعون که نام بسمة طبعون دارد ، در دست اقدام بوده است .

مآخذ :

  1. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ( 1967 - 1948 ) ، بیروت 1968 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو حیفا
  3. دفتر آمار اسرائیل : ساکنین یهودی مستعمره ها ، 1974