عرب أبوکشک ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی است که در فاصله 21 کیلومتری شرقی یافا و به فاصله دو

کیلومتر در طرف شرقی راه یافا - - حیفا که راه اصلی

آسفالته است واقع شده است . روستا با استفاده از سایر راههای کوهستانی به روستاهای عرب سوالمه و شیخ مونس و عرب المویلح و محمودیه و جلجولیا نیز متصل می شود .

روستا در ابتدا مضارب عربهای ابوکشک بود که در مساحت زیادی گسترش یافته بود . سپس به خانه های ثابتی تغییر یافت و روستا همچنان نام سابق خود را حفظ کرد . خانه های عرب ابوکشک در بالای فضای بازی از دشتهای ساحلی میانی قرار گرفته است که ارتفاع آن بین 50 - - 25 متر از سطح دریاست و شامل مجموعه ای از خانه های پراکنده بین رود فخت ( سماره ) از طرف غرب و رود مهدل از طرف شرق قرار گرفته است .

این دو ، شعبه ای از رود عوجا هستند . این خانه ها شمال رود عوجا تأسیس شد . همچنین تعدادی مغازه در روستا وجود دارند . مقبره شیخ سعد در غرب روستا و در میان کشتزارهای گسترش یافته بین خانه های عرب ابوکشک و عرب سوالمه قرار گرفته است .

مساحت زمینهای روستای عرب ابوکشک به 470,18 جریب رسیده است که از آن 398 جریب آن شامل راهها و دره هاست و 901 جریب آن را صهیونیستها تصرف کرد . ویژگی زمینهای کشاورزی آن حاصلخیزی خاکش و بازدهی زیاد آن و زیادی آبهای زیرزمینی در آن است . مهمترین محصولات کشاورزی آن نباتات است که

در مساحت حدود 924,2 جریب کشت شده است و انگور که زراعت درختان آن در نواحی شمالی متمرکز شده است . در روستا همچنین انواع گوناگون حبوبات و سبزیجات کشت می شود .

کشاورزی بر آبهای باران و چاهها تکیه دارد که مزارع و باغها را آبیاری می کنند و بعضی از این آبها قسمت زیادی از زمینهای کشاورزی را آبیاری می کنند . ساکنان آن چارپایان را در علفزارهای طبیعی پرورش می دهند همچنین آنها را در زمینهایی که در آن گیاهان علوفه ای کشت شده است ، می پرورانند .

تعداد ساکنان روستای عرب ابوکشک در سال 1931 در حدود 1007 نفر بود . در سال 1945 تعداد آنها به 1900 نفر رسید . این اعراب در مبارزه خود بر ضد صهیونیستها و انگلیسی ها خسارات زیادی در دوران تحت الحمایگی متحمل شدند .

در انقلاب یافا ( 1921 ) تجاوز ساکنان مستعمره بتاح تکفا ( ملبس ) مجاور را دفع کردند و به مستعمره خسارتهایی را وارد کردند .

در سال 1948 صهیونیستها زمینهای روستای عرب ابوکشک را اشغال کردند و خانه های آن را ویران و ساکنانش را آواره کردند . سپس مستعمره ، " شمعون نافیه هدار " را بر زمینهای روستا بنا کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطینی ، مقیاس 000,501 ، نقشه یافا .