سیله الضهر ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین


شهرکی عربی است واقع در 23 کیلومتری جنوبی ، جنوب غربی جنین که در کناره غربی راه اصلی و آسفالته جنین - - طولکرم به وسیله راههای شوسه با روستاهای مجاور مانند : فند قومیه ، برقه ، عطاره و رامه مرتبط می شود .

شهرک سیله الضهر در زمین ناهمواری از ارتفاعات جنین و بر روی تپه ای که به سمت شمال غرب شیب دارد ، ساخته شده است . سیله الضهر بین 350 تا 400 متر ازسطح دریا ارتفاع دارد و خانه هایش از سنگ و سیمان ساخته شده اند . نقشه کلی آن طولانی شکل است و از غرب و به شرق امتداد یافته است .

مسجد و فروشگاههای تجارتی در مرکز شهرک قرار دارند که خانه ها از شمال و جنوب آنها را احاطه کرده اند . محله های شهرک با یکدیگر متفاوت است به طوری که هر محله دارای خانه های به هم پیوسته است که کوچه های دایره ای و نیم دایره ای و خیابانهای عمود برهم این محله ها را از یکدیگر جدا می سازند . شورای محلی امور این شهرک را اداره می کند که تأمین خدمات و اماکن عمومی برعهده این شوراست .

شهرک سیله الضهر دارای دو مدرسه پسرانه و دخترانه می باشد که کلیه مراحل تحصیلی از ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان در آنجا آموزش داده می شود . ساکنان شهرک از آب چاهی به نام عین الحوض که در فاصله یک کیلومتری شرق این شهرک واقع است مشروب می شوند . آب این چاه به منبع مخصوصی برده شده و از آنجا به وسیله خطوط لوله به خانه ها پخش می شود .

مساحت زمینهای سیله الضهر در حدود 9972 جریب است که در حدود 174 جریب آن متعلق به راهها و دره ها و راه آهن است . حبوبات و تره بار و درختان باردار در زمینهای شهرک کشت می شود . از مهمترین درختان باردار با توجه به وسعت زمینهای کشت در آن عبارتند از : زیتون ، زردآلو ، بادام ، انجیر ، سیب و انگور . کشاورزی بر بارندگی وابسته است .

ساکنان برای گذراندن زندگی خویش بر کشاورزی و فرآورده های شیر گوسفندان خویش که در شهرک پرورش داده می شوند ، همچنین بر تجارت حیوانات گوناگون و طیور متکی هستند . زیتون در سیله الضهر در صنعت به کار می رود .

طبق سرشماری 1922 در حدود 1638 تن در شهرک سیله الضهر به سر می بردند . این رقم در سال 1931 به 1985 تن افزایش یافت که در 466 خانه زندگی می کردند . تعداد جمعیت آنان در سال 1945 در حدود 2850 تن برآورد شده است . در سال 1961 تعداد آنان به 3566 تن رسید . در سال 1980 در حدود 6000 تن برآورد شد ، اصلیت بیشتر ساکنان این شهرک به شرق اردن بازمی گردد .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
  2. نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تصویر طولکرم .