روزنامه نگاران عرب ( اتحادیه - )

از دانشنامه فلسطین


اساسنامه اتحادیه و قانون روزنامه نگاران عرب در تاریخ 21/2/1964 در قاهره صادر شد .

الف - اولین کنفرانس اتحادیه ( 1965 ) :

اولین کنفرانس اتحادیه روزنامه نگاران عرب در تاریخ 13/2/65 در کویت برگزار گردید و هیأتهائی از روزنامه نگاران عرب و سازمانهای روزنامه نگاری از کشورهای اردن ، تونس ، الجزایر ، سودان ، عربستان سعودی ، سوریه ، مصر ، یمن ، عراق ، کویت ، لبنان ، لیبی ، مراکش و فلسطین در آنشرکت نمودند . اتحادیه از زمان تأسیس همکاری نزدیک با مسأله فلسطین داشته است و مسأله فلسطین در چهارچوب قطعنامه ها و مواضع اتخاذ شده همچنان مسأله اصلی ملت عرب می باشد .

این کنفرانس از کلیه سازمانهای تبلیغاتی عرب درخواست نمود تا بعضی اصطلاحات را به نحو زیر تصحیح نمایند . اصطلاح بازگشت کنندگان را به جای پناهندگان ، اشغال استعماری اسرائیل را به جای اصطلاح " قدرت اسرائیل " - اصطلاح " فلسطین اشغالی " را به جای " اسرائیل " به کار ببرند . همچنین کنفرانس مسأله وجود اسرائیل را مشکل اصلی و استعماری در بخشی از وطن عربی دانست و ضروری شمرد که اسرائیل و جمیع مظاهر آن باید از بین برود و این بخش از ملت عربی آزاد گردد . و تنها راه رسیدن به این هدف را بالابردن توان فرزندان ملت فلسطینی به وسیله تجهیزات و امکانات در اسرع وقت شمرد .

و از روزنامه نگاران عرب خواست تا به منظور احقاق حقوق مشروع ملت فلسطین و به دست آوردن آزادی عمل سیاسی آنها ، با ملت فلسطین همکاری لازم را مبذول نمایند .

و از کشورهای عربی درخواست نمود که فرمان عفو عمومی برای کلیه پناهندگان و تبعیدشدگان و زندانیان ملت فلسطین صادر نمایند .

و به فرزندان ملت فلسطین که در سرزمینهای اشغالی زندگی می کنند تبریک گفت و از مبارزه قهرمانانه آنان تقدیر نمود و از روزنامه های عربی درخواست نمود به طور مستمر مسأله فلسطین را با جدیت پیگیری کنند . و ضمن پشتیبانی و تأیید سازمان آزادی بخش فلسطین اعلام نمود که این سازمان به عنوان سخنگوی رسمی مردم و نماینده ملت فلسطین محسوب می شود .

و به منظور حل و رفع ریشه ای و همه جانبه مسائل قومی به ویژه مسأله فلسطین را فقط با تشکیل کنفرانس سران کافی ندانست و از سران عرب خواست تا با اجرای مقررات ویژه و تجدیدنظر در روابط کشورهای عربی با کشورهای خارجی در پرتو مواضع آنها با مسأله فلسطین همکاری لازم را مبذول نمایند .

و از کنفرانس سران عرب درخواست نمود تا در مقابل استعمار غربی به ویژه آمریکا مواضع جدی اتخاذ نمایند و از روزنامه نگاران خواست که با استفاده از کلیه وسائل ممکن تلاش نمایند تا کلیه اردوگاهها به پادگانهای نظامی تبدیل شود و جوانان فلسطینی آموزش نظامی داده شود تا بتوانند وظیفه مقدس خود را در عملیات آزادی بخش به خوبی ایفا نمایند .

و به دولتهای عربی سفارش نمود تا بودجه سالانه ای برای ارتش آزادی بخش فلسطین فراهم نمایند و در برابر کشور آلمان غربی که تصمیم دارد به اسرائیل سلاح و کمکهای مادی ارسال دارد مواضع واحدی اتخاذ نمایند . و از اعراب خواست تا برای جلوگیری از تغییر جهت آبهای اردن توسط اسرائیل مبارزه نمایند . و همچنین از روزنامه های عربی خواست از طرحی که سازمان آزادی بخش فلسطینی در رابطه با تأمین مخارج مردمی برای تدارک رسانی عملیات آزادی بخش به کنفرانس سران تقدیم شده است حمایت نمایند .

ب - کنفرانس دوم اتحادیه ( 1968 ) :

برگزاری کنفرانس دوم اتحادیه از تاریخ 5 ژوئن 1967 به تاخیر افتاد و در تاریخ 10 و 14/2/1968 در قاهره برگزار گردید . در این کنفرانس مسأئل زیر به عنوان دلایل شکست جنگ ژوئن 1967 مطرح گردید :

  1. فاصله گرفتن ملت فلسطین از مسأله فلسطین
  2. عدم حمایت از عملیات شهادت طلبانه
  3. فرصت ندادن کامل به تک تک ملت عرب به منظور شرکت در مسائل سرنوشت ساز
  4. نفوذ آمریکا در بسیاری از صحنه های عملی ملت عرب
  5. عدم رهایی از نفوذ استعمار و استمرار سلطه آنها
  6. عدم ارزیابی علمی از دشمن
  7. عدم برنامه ریزی و آمادگی جدی

و به همین دلائل کنفرانس تصمیم گرفت هر تلاشی را برای اصلاح مسأله فلسطین رد نماید و اعلام کرد ، که از بین بردن آثار دشمن ، باید بخشی از استراتژی آزادی فلسطین و تبلور مقاومت ملت مبارز فلسطین در سرزمینهای اشغالی باشد و مقاومت ملت فلسطین به صورت مسلحانه بوده و بر ضرورت حفظ وجود فلسطین به وسیله مبارزه مسلحانه تأکید نمود .

و از سازمانهای مردمی و دولتها خواست تا از جنبش مقاومت فلسطین پشتیبانی نمایند و قوانین دست و پاگیر را از میان برداشته و کلیه نیروها و امکاناتشان را در این راه بسیج کنند و سیاستهای داخلی وخارجی خود را در جهت خدمت به مقاومت فلسطین تنظیم نمایند .

همچنین آنان را تشویق نمود تا کلیه مظاهر نفوذ استعمار را به طور عملی و سریع از بین ببرند و زمینه فرصت کافی به سازمانهای مردمی بدهند تا بتوانند نقش فعالی را در بسیج و فرماندهی نیروها ایفا نمایند . کنفرانس از روزنامه و مجلات نیز درخواست نمود تا مسائل و جریان عملیات آزادی بخش را بدون ترس و سستی بیان نموده و مسأله فلسطین را در سطح جهان به صورت واقعی همانند یک جریان مبارزه آزادی بخش و بازپس گیری وطن مطرح نمایند . و اعلام نمود که : ملت فلسطین طرح ایجاد اسرائیل را رد نموده و میان دین یهود و جنبش صهیونیستی نژادپرست فاشیست استعماری اسرائیل فرق می گذارد ، و اجازه مهاجرت یهودیان از کشور اصلیشان بهمحلی در جهان به نام اسرائیل ، را یک موضع دشمنانه با جنبش آزادی بخش ملی و صلح در خاورمیانه می داند .

ج - دفتر دائمی اتحادیه ( 1972 ) :

دفتر دائمی اتحادیه روزنامه نگاران در تاریخ 10 لغایت 14/2/1972 گردهم آیی در عدن برگزار نمود و در تصمیمات خود ، تلاشهای صهیونیستها در جهت برگزاری انتخابات فرمایشی شوراهای شهرداران کرانه غربی را محکوم نمود .

د - سومین کنفرانس اتحادیه ( 1972 ) :

سومین کنفرانس اتحادیه در تاریخ 17 لغایت 20/4/1972 در بغداد برگزار گردید و کمیته فلسطین تصمیمات زیر را اتخاذ نمود :

  1. مبارزات مقاومت ملت فلسطین در چهارچوب سازمان آزادی بخش فلسطین متبلور می شود و این سازمان تنها نماینده شرعی و انقلابی است که عقاید ملت را تحقق می بخشد .
  2. هماهنگی و وحدت مبارزه ملی در جبهه ملی اردنی - فلسطینی تحقق یابد .
  3. هرگونه تلاشی که به منظور از بین بردن مسأله فلسطین انجام شود مردود می باشد .
  4. ضرورت مبارزه با هرگونه تلاش که به منظور جدا نمودن ملت فلسطین از مسأله و انقلاب فلسطین انجام می شود و از جوانان فلسطین دعوت نمود به مبارزات ملت فلسطین پیوسته و روحیه عملیات شهادت طلبانه را حفظ نمایند . و حقوق ملت فلسطین را مطالبه نمایند .
  5. نابود ساختن حضور امپریالیسم و ایادی آن و کلیه مظاهر وجودی آن در کشورهای عربی ، زیرا این مسأله پایه اولیه ای است که می توان از این طریق عملیات موفقی را علیه دشمن اصلی یعنی صهیونیسم انجام داد .
  6. آزادسازی منابع ملی عرب به ویژه ثروت عظیم نفت از کنترل سلطه سیاسی - اقتصادی امپریالیسم
  7. گسترش مبارزه به منظورایجاد وحدت ملتهای پیشرو عرب .
  8. این وحدت و آزادی با هماهنگی کلیه نیروهای ملی و پیشرو و آزادی خواه تحقق می یابد .
  9. آزادی ، بدون یک جنگ ملی و همه جانبه به دست نخواهد آمد و همچنین در این رابطه ضروری است که به هدف نهائی مبارزه ملت فلسطین و عرب یعنی نابودی رژیم اسرائیل و ایجاد دولت فلسطین پیشتاز و آزاد توجه نمود .
  10. اهمیت پشتیبانی " جبهه مشترک عربی پیشرو " از انقلاب ملت فلسطین
  11. اعتماد بر قدرت اعراب
  12. توجه به تقویت تبلیغات عربی در خارج
  13. به روزنامه نگاران عرب سفارش نمود تا به منظور تبلیغات مسائل عربی به ویژه مسأله فلسطین مجله هایی را به زبانهای مختلف منتشر نمایند .
  14. به سازمان آزادی بخش فلسطین سفارش نمود تا در هماهنگ ساختن تبلیغات فلسطینی سرعت ببخشند .

ه - چهارمین کنفرانس اتحادیه ( 1974 ) :

چهارمین کنفرانس اتحادیه روزنامه نگاران عرب در تاریخ 30/7 لغایت 2/8/1974 پیرامون جنگ 1973 ، برگزار گردید . و طی بیانیه ای اعلام نمود که این جنگ انقلاب ملت عرب را از حالت دفاعی به حالت تهاجمی تبدیل نمود ، و همچنین به نقش مهم نفت در مواضع بین المللی اشاره کرده و از حمایت شوروی و دیگر کشورهای کمونیستی عرب در این جنگ تمجید نمود .

و اعلام کرد که این جنگ نظریه امنیت اسرائیل را از بین برده و جاه طلبیهای ساختار اقتصادی اسرائیل بزرگ را به تاخیر انداخت و امپریالیسم جهانی را وادار نمود تا در وسعت و نقش اسرائیل در طرحهای امپریالیستی جهانی تجدیدنظر نماید .

و همچنین جنگ تشرین تا عقب نشینی کامل دشمن از سرزمینهای عربی و احقاق حق ملت عرب فلسطین پایان نخواهد یافت و این احقاق حق جز با ترسیم استراتژی عربی و پیگیری اصولی ارتشهای کشورهای عربی امکان پذیر نخواهد بود .

و تأکید نمود که مبارزه با صهیونیسم در این زمان از بیشتر مسائل مختلفی که امت عرب با آن روبه رو است ارجحتر است . و ملت عرب را دعوت نمود تا به منظور مخالفت با هرگونه سازش ذلت بار و ضایع کننده حق ، هماهنگ باشند .

همچنین کنفرانس از خطر طمع آمریکا به دست آوردهای جنگ تشرین و روحیه بزرگ ملی هشدار داد و اعلام نمود که به نظر می رسد که تلاشهایی برای محاصره فلسطین از یک طرف و شتابزدگی برخی از محافل عربی در راه سازش و اعتماد به سیاست آمریکا این مسأله را قوت می بخشد و از امت عرب خواست که ضمن ادامه مبارزه با اسرائیل و امپریالیسم جهانی ، کلیه نیروهای خود را به منظور انجام عملیات رهائی بخش متمرکز نمایند و در وحدت و پیشتازی بکوشند .

و - دفتر دائمی اتحادیه ( 1975 ) :

دفتر دائمی اتحادیه در تاریخ 24 لغایت 27/3/1975 جلسه فوق العاده ای را در بیروت برگزار نمود و در آن جلسه به حقانیت امت عرب به منظور به کارگیری سلاح در آزادسازی سرزمینشان تأکید نمود و طرحهای سازشکارانه ای که هیچ فایده ای جز به اشتباه افکندن آراء و افکار ملت عرب را ندارند محکوم نمود . همچنین مقالات بعضی از روزنامه های عربی که همزیستی با صهیونیستها را تبلیغ می نمایند محکوم نمود و از سندیکاهای روزنامه نگاران عرب خواست که نام این افراد را از عضویت خود حذف نمایند .

و بر هماهنگی کامل روزنامه نگاران عرب و تأیید قاطع آنها از مبارزه روزنامه نگاران فلسطینی به ویژه آنها که زیر آتش صهیونیستها می باشند تأکید نمود .

و به روزنامه نگارانی که در زندانهای اسرائیل اسیر هستند تبریک گفت و خواهان سازماندهی حملات اعتراضی به منظور آزادی آنها گردید . و از کشورهای عربی دعوت نمود تا از روزنامه نگاران مقیم در سرزمینهای اشغالی پشتیبانی مادی به عمل آورند .

و در پایان ، روزی را به نام " روز روزنامه نگاران فلسطینی " مشخص نمودند

ز - دفتر دائمی اتحادیه ( 1975 ) :

به دنبال امضای قرارداد دوم سینا ، دفتر دائمی اتحادیه در تاریخ 29/11 لغایت 1/12/1975 سمیناری را در طرابلس برگزار نمود و قرارداد دوم سینا را محکوم نمود و این سیاست زشت را در رابطه با تجزیه مسأله فلسطین رد نمود و تفرقه کشورهای عربی و تامین خواسته های دشمن را محکوم نمود و تأکید کرد که مبارزه با دشمن به طور مستمر ادامه دارد . و از امت عرب خواست تا هماهنگیها و توان نظامی و اقتصادی خود را بالا ببرند و آرزو نمود که سازمانهای مردمی عرب با تشکیل کنفرانسهائی موضع خود را نسبت به این قرارداد و طرحهای سازشکارانه دیگر و ترمیم استراتژی جدید اعلام نمایند .

همچنین روزنامه نگارانی که به سیاستهای آمریکائی متمایل شده اند را محکوم نمود و اعلام کرد ، هرگونه تلاشی که باعث جدا شدن ملت مصر از امت عرب گردد مردود است .

و همچنین مأموریت اصلی روزنامه نگاران عرب را مبارزه با هر شیوه ای در برابر ساقط نمودن خطوط سیاسی سازشکارانه دانست و دعوت نمود به منظور ایجاد وحدت بین کلیه نیروهای پیشتاز ملت عرب تلاش نمایند و از کشورهای عراق و سوریه خواست تا یک جبهه شرقی تشکیل بدهند .

و از پیروزیهای بدست آمده در دو سطح عربی و بین المللی توسط مبارزات ملت عرب تقدیر نمود و به انتفاضه عظیم مردم مقیم فلسطین اشغالی تبریک گفت و خواهان افزایش تلاشهای جبهه عربی شرکت کننده در انقلاب فلسطین شد و به منظور بازگشائی و فعال نمودن کلیه جبهات مبارزه ملت فلسطین دعوت کرد و از گروههای فلسطینی خواست تا وحدت هماهنگی خود را بالا ببرند و طرحهای سازشکارانه را رسوا نمایند و با کلیه امکانات و شیوه ها برای تحقق وحدت ملی تلاش کنند .

و تعطیل نمودن دفتر رادیو انقلاب فلسطین در قاهره را ناپسند شمرد و دبیرخانه را موظف نمود که یک کنفرانس جهانی در یکی از کشورهای عربی پیرامون قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل که در آن رژیم اسرائیل را یک رژیم نژادپرست معرفی نموده است برگزار نماید . همچنین در رابطه با بحران لبنان از افکار عمومی لبنان درخواست نمود تا به منظور توقف عملیات و بحران تلاش نمایند .

ح - پنجمین کنفرانس اتحادیه ( 1976 ) :

پنجمین کنفرانس اتحادیه در تاریخ 13 لغایت 16/12/1976 در الجزایر برگزار گردید و استمرار مبارزه و مقاومت ملت فلسطین را تبریک گفت و اعلام نمود که تداوم مبارزه نیازمند به افزایش کلیه وسایل حمایت و تأئید و تمرکز رزمندگان و رفع مشکلات آنها و همچنین متوقف ساختن کلیه تلاشهای سازشکارانه که باعث تفرقه و ایجاد شکاف بین صفوف رزمندگان است .

و کلیه کسانی که آهنگ همزیستی با دشمن و از بین رفتن استقلال مقاومت ملت فلسطین را مطرح می کنند محکوم نمود و تأکید کرد که سازمان آزادی بخش فلسطین تنها نماینده شرعی و قانونی ملت فلسطین می باشد و از کلیه سازمانهای فلسطینی خواست تا با تمسک به پیمان ملی فلسطین و با مبارزه مسلحانه در ایجاد وحدت بین صفوف ملت فلسطین و ایجاد برنامه های ضروری برای بسیج ملی و همه جانبه تلاش نمایند و دعوت نمود که برای رفع اختلافات فکری میزگردهای بحث و گفت وگو برگزار گردد و در روزنامه ها ستونهای مشخصی برای بیان مسائل فلسطین در نظر گرفته شود و همچنین خواهان انجام ملاقاتهائی بین روزنامه نگاران خارجی و عربی به منظور توجیه آنها درباره مسأله عادلانه فلسطین شد .

ط - دفتر دائمی اتحادیه ( 1977 ) :

بعد از دیدار انور سادات از اسرائیل ، دفتر دائمی اتحادیه در تاریخ 29/11/1977 ، کنفرانس فوق العاده ای را در بغداد برگزار کرد و طی یک اعلامیه سیاسی ، دیدار انورسادات را محکوم نمود و آن را نتیجه حتمی برنامه های سازشکارانه و گامی در جهت آلوده نمودن دست آوردهای سیاسی جنگ تشرین دانست . این مسأله تحت ادعای بازگشائی و روابط با اقتصاد جهانی امپریالیستی ، سرکوب آزادیهای داخل مصر و از بین بردن دست آوردهای ملت فلسطین را در پی خود داشت و اعلام نمود که این دیدار به معنای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی از طرف رژیم مصر می باشد و جنایت آشکاری علیه ملت عرب می باشد .

و جبهه عربی مبارزه با سازش ، حداکثر تلاش و پافشاری خود را انجام می دهد . کنفرانس همچنین موضوعات گذشته اتحادیه روزنامه نگاران عرب ، به ویژه پشتیبانی از مقاومت ملت فلسطین و گشایش کلیه راهها برای رزمندگان فلسطینی و مقابله با تلاشهای سازشکارانه را تکرار نمود و خواستار اتخاذ موضع جدی در برابر مزدوران آمریکا در منطقه شد و همچنینبه خطر روابطی که توسط نیروهای مرتجع در لبنان با دشمن صهیونیستی برقرار می شود اشاره نمود .

ی - ششمین کنفرانس اتحادیه ( 1979 ) :

ششمین کنفرانس اتحادیه روزنامه نگاران عرب در تاریخ اول لغایت 3/4/1979 در عراق برگزار گردید و قرارداد کمپ دیوید را که توسط سادات با اسرائیل امضا شده بود محکوم نمود و اعلام نمود که این قرارداد ، امنیت ملی عرب را مورد حمله قرار داده و حقوق ملت عرب را ضایع کرد . و در پایان خواهان تجمع کلیه نیروهای مردمی امت عرب و ایجاد وحدت بین نیروهای ملی و پیشتاز و به خدمت گرفتن کلیه ثروتهای عربی در مبارزه شد . و اعلام نمود که هرگونه تماس با دشمن صهیونیستی خیانت محسوب می شود و آمریکا دشمن اصلی ماست و کلیه مناطق روبه روی دشمن صهیونیستی منطقه جنگی می باشد و از کلیه سازمانهای عربی خواست تا تصمیمات سران عرب را که در بغداد اتخاذ نموده اند خیلی فوری و به طور کامل اجرا نمایند .

ک - دبیرخانه اتحادیه ( 1979 ) :

دبیرخانه اتحادیه در تاریخ اول لغایت 3/7/1979 در تونس تشکیل جلسه داد و طی صدور بیانیه سیاسی خواهان تشکیل یک فرماندهی واحد بین دو کشور عراق و سوریه گردید و خواستار سرعت بخشیدن به وحدت بین دو کشور شد . و توطئه خودمختاری فلسطین را هشدار داد و از مواضع سلاحهای هوائی سوریه در مقابله با تجاوزات صهیونیستی در لبنان تقدیر نمود و خواهان منزوی کردن سادات و رژیم او شد و به ملت مصر و مبارزان آن تبریک گفت .

ل - دبیرخانه اتحادیه ( 1979 ) :

دبیرخانه اتحادیه در تاریخ 25 لغایت 26/9/1979 به منظور بحث و بررسی پیرامون مسأله جنوب لبنان اجلاس فوق العاده ای را در بیروت برگزار نموده و به فرزندان جنوب تبریک گفت و اعلام کرد : هر طرحی که بین وجود مقاومت فلسطین و تجاوز دشمنی صهیونیستی ارتباط برقرار کند به همان طرح تصفیه مسأله فلسطین و از بین بردن مبارزه مسلحانه منجر می شود . همچنین دبیرخانه بر پشتیبانی در حاکمیت ملی و وحدت و رهبری آن تأکید نمود و خواستار گشایش مرزهای دیگری برای مقابله با دشمن صهیونیستی شد .

م - کنفرانس اتحادیه ادبأ و روزنامه نگاران و رادیو و تلویزیون و خبرگزاریها ( 1980 ) :

این کنفرانس به منظور تحقق طرح تبلیغاتی در رابطه با جنوب لبنان در بغداد برگزار گردید . این طرح تبلیغاتی متکی بر این بود که آنچه در جنوب لبنان می گذرد خود بخشی از طرحهای تحقق سازش ذلت بار در منطقه و جزء طرحهای توسعه طلبانه اسرائیل می باشد .

و اعلام نمودند که مبارزه و مقابله با دشمن با امتیاز دادن تحقق نمی یابد و بر حق حاکمیت لبنان در سرزمینهایشان تأکید نمود و بر حقانیت ملت فلسطین در مبارزه برای آزادی کشورشان در کلیه جبهه ها تأکید نمودند و همچنین کنفرانس طرحهائی را به منظور انجام فعالیت ها و طرحهای تبلیغاتی در رابطه با جنوب و نیز پشتیبانی از مقاومت تصویب نمود .

ت - کنفرانس بغداد ( 1980 ) :

کنفرانس بغداد به منظور گفت وگوهای عربی - اروپائی در تاریخ 26 لغایت 29/1/1980 برگزار گردید و طی بیانیه ای اعلام نمود که بعضی از دستگاههای تبلیغاتی پیوسته تحت تأثیر مصالح سرمایه داران و بازمانده های فکری استعماری هم پیمانان صهیونیستی می باشند و شرکت کنندگان در کنفرانس ثابت نمودند که مسأله فلسطین یک مسأله انسانی بوده که بحران آن روزبه روز افزایش می یابد ، و نمی توان برای آن راه حل همه جانبه و عادلانه ای بدون توجه به حقوق ثابت ملت فلسطین اتخاذ نمود . و اشاره کردند که حقایق موجود به گوش ملت اروپا نمی رسد ، و انقلاب فلسطین باید از چهارچوب تلاشهای مداوم که برای نابودی آن انجام می شود و خارج شود .

س - دبیرخانه اتحادیه ( 1980 ) :

دبیرخانه اتحادیه در تاریخ 13 لغایت 15/5/1980 در عمان تشکیل جلسه داد . و موضوع اصلی بحث آن پیرامون راهها و مسائل پشتیبانی کننده انقلاب فلسطین بود و شرکت کنندگان به سخنان سه نفر تبعیدی به نام فهدالقواسمه - محمدملحم و شیخ رجب گوش فرا دادند .

ف - دفتر دائمی اتحادیه ( 1981 ) :

دفتر دائمی اتحادیه در تاریخ 28 لغایت 30/4/1981 در تونس تشکیل جلسه داد . و طی بیانیه سیاسی به جنگ خانمانسوز که دو ملت لبنان و فلسطین را هدف قرار داده اشاره کرد و اعلام نمود که برپایی پایگاههای نظامی و مجهز نمودن ارتشهای خارجی به منظور مداخله و شعله ور ساختن درگیریهایی طایفه ای و جنگهای داخلی و ایجاد شکاف بین صفوف امت عرب و از بین بردن آزادیهای دمکراسی می باشد .

و خواستار تجمع کلیه نیروهای عربی به منظور شرکت در عملیات آزادسازی فلسطین شد و هرگونه تلاش به منظور ارتباط با اسرائیل را محکوم نمود و تأکید نمود که امپریالیسم آمریکا دشمن اصلی امت عرب می باشد و کلیه تلاشهایی را که برای توجیه کمپ دیوید انجام می شود مردود دانست . ومقاومت ملت مصر در برابر کمپ دیوید و عادی سازی روابط مصر و اسرائیل ، را مورد تمجید قرار داد . و از دولتهای عربی خواست تا پشتیبانی خود را از مبارزه عادلانه لبنانیها در دفاع از استقلال کشورشان در مقابل تجاوزات اسرائیل انجام دهند .

ر - کنگره تونس ( 1981 ) :

با تلاش اتحادیه ، کنفرانسی به منظور انجام گفت وگوهای عربی - آفریقائی در تاریخ 4 لغایت 6/5/1981 در تونس برگزار شد و طی بیانه سیاسی ، ایجاد رژیم صهیونیستی در فلسطین با حمایت غرب را یکی از اهداف استعماری به منظور ایجاد فاصله و شکافی بین آسیا و آفریقا دانست .

و اعلام نمود که نقش اسرائیل همانند حلقه ای از زنجیره های استعماری می باشد که یکی از مهمترین مبارزه طلبیهائی است که امت عرب با آن روبه رو می باشد . و به روابط بین اسرائیل و آفریقای جنوبی اشاره کرد و اعلام نمود که این یک اتحاد نژادپرستانه را به وجود آورده است و به جنگ 1967 اشاره کرد و گفت این دومین ضربه ناگهانی بعد از جنگ 1956 برای دشمن می باشد .

مسأله صهیونیسم و خطر آن برای وحدت و فعالیت های آزادی بخش و استقلال طلبانه امری است که منجر به تقویت ارتباطات عربی - آفریقائی می شود و تعداد 9 کشور آفریقائی رابطه خود را با اسرائیل قطع نموده اند ، و بعد از جنگ تشرین 1973 تعداد آنها به 29 کشور رسید و شورای وزیران شورای وحدت آفریقا در تاریخ 21/11/1973 مبارزات عربی را تأیید نمود و به شدت اسرائیل را محکوم نموده و وزرای خارجه کشورهای شرقی و آفریقای میانه در همین زمان حرکت مشابهی انجام دادند تا آنجا که اولین کنفرانس سران کشورهای عربی - آفریقائی در سال 1977 در همین رابطه در قاهره برگزار شد .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : " الاتحاد العام للصحفیین العرب " ، جلد اول ، 1984 .