کمیته فلسطین
این کمیته در مصر و در سال 1921 تشکیل گردید . مقر آن قاهره و هدف از تشکیل آن دفاع از حقوق ملت عرب فلسطین و سوریه بود . این کمیته همچنین به " کمیته عربی فلسطین " نامیده شد .
محمدعلی الطاهر ( ابوالحسن ) ، کارمند مستعفی حکومت قیمومیت انگلیس در فلسطین ، ریاست آن را برعهده داشت . وی بدین خاطر استعفا نموده بود تا برای کمک وظیفه ملی ، زمان کافی در اختیار داشته باشد . او سپس به مصر مهاجرت نمود و در سال 1925 در آنجا روزنامه " الشوری " را منتشر ساخت . این مجله ، به بیان و شرح انقلابهای فلسطین ، سوریه و سایر جنبشهای آزادی بخش در کشورهای عرب می پرداخت .
روابط این کمیته و حزب جوان مصر که در 1933 تأسیس شده بود هر روز عمیق تر می گردید . لازم به ذکر است که این حزب به گرایشات ملی گرایانه مشهور بود . هنگامی که حزب " روزنامه مصرالفتاة " را منتشر نمود ، از کمیته فلسطین استقبال نمود زیرا در آن وقت روزنامه " الشوری " به دستور دستگاههای انگلیس در مصر توقیف شده بود . رئیس کمیته با روزنامه " مصرالفتاة " در تهیه اخبار مجاهدین انقلاب 1936 ( نک : انقلاب 1939 - 1936 ) در فلسطین و سرگذشت قهرمانهای آنان و رسواییهای انگلیس . همکاری می نمود . به طوری که تقریبا همه صفحات روزنامه را اخبار مربوط به فلسطین فرامی گرفت .
رئیس کمیته همچنین به طمع صهیونیسم بر بلعیدن فلسطین و تأسیس یک دولت که اعراب شرق از اعراب غرب و مصر را جدا می نمود . هشدار داد که عده زیادی در آن روز آن را سخنی نابجا و غیر عقلی شمردند .
محمدعلی الطاهر روزنامه " الشباب " را در 1937 یعنی پس از تعطیل روزنامه " الشوری " منتشر ساخت و نسبت به مسأله فلسطین و سوریه ، همان موضع روزنامه " الشوری " را اتخاذ نمود . ولی همچنین تماسهایی با سران و رهبران دو کشور به منظور خدمت به مسأله فلسطین برقرار می نمود . کمیته فلسطین در 11/5/1939 ، دعوت شکری القوتلی را در مورخ 29/4/1939 در مورد وحدت صفوف و تلاشها در آن شرایط خاص ، اجابت نمود و در بیانیه ای چنین آورد . " کمیته فلسطین در قاهره با شما همکاری نمود ، و تأییدتان می نماید و به شما و برادران مجاهدتان در تحقق آنچه بدان دعوت نموده اید . قول قطعی می دهد " . به امید آنکه خداوند متعال آرزوهای امت عرب در پیروزی سوریه را محقق بدارد .
مآخذ :
- طاهر ، محمدعلی : ظلام السجن ، مذکرات و مفکرات ، مصر 1951 .
- حسین ، احمد : نصف قرن من العروبة و قضیة فلسطین ، بیروت 1971 .