بشاتوة ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


اردوگاه و خانه های اعراب بشاتوه در شمال شرقی بیسان واقع شده است . راه آهن بیسان کمخ - درعا و بیسان جسرالجامع از سمت غرب بشاتوه می گذرد . ( نک - : راه آهن ) . از قسمت وسط بشاتوه راههای همواری می گذرد که روستا را به بعضی قسمتهای کم آب رود اردن مانند ام تؤه ، القطاف ، الشیخ قاسم مرتبط می سازد .

قسمت اعظم این راهها خاکی است و مزارع روستا را که در دره بیسان امتداد دارد به هم ارتباط می دهد . همچنین این راهها ، اردوگاه و خانه های روستا را به روستای منشیه در دره اردن شرقی و به روستاهای کوکب الهوا واقع در دامنه ی دره اردن غربی و نیز به خرابه های " المزار " و " الزاویه " و " الزیوان " و " ام صابونه " متصل می کند .

خیمه هاو خانه های اعراب بشاتوه در دره بیسان شمالی قرار گرفته که گودی آن 200 تا 225 متر پائین تر از سطح دریاست . مزارع روستا امتداد یافته تا شرق رود اردن بر خانه ها و چادرهای روستا مشرف است . ارتفاع زمین از غرب بشاتوه تا غرب که به دامنه دره بیسان شده بیش از 100 متر بالاتر از سطح دریا می رسد . رود البیره که از ارتفاعات جلیل الادنی سرازیر می گردد ، در زمینهای پست بیسان شمالی در امتدادخانه ها و خیمه های قبیله که در مرز شمالی قرار دارد جاری است و به رود اردن می ریزد و رود العشه که از زمینهای پست بیسان می گذرد و به رود اردن می ریزد در مرز جنوبی روستای بشاتوه واقع شده است .

ج1 ص 400 سمت چپ

اعراب بشاتوه در محلهای پراکنده در خانه های حصیری و خشتی زندگی می کنند . این خانه ها تا کناره دره غربی یابه موازات راه اصلی بیسان و یا در امتداد بعضی از راهها که به سوی روستاها و مزارع مثل روستای کوکب الهوا و یابه مزارع خودشان می رود واقع است .

این روستا فاقد خدمات عمومی بوده و مردم برای رفع نیازهایشان و استفاده از خدمات عمومی به شهر بیسان و روستای کوکب الهوا و البیره که در آنجا بازار و مراکز خدمات عمومی به اندازه کافی وجود داشت متکی بودند .

مساحت اراضی بشاتوه به حدود 20739 جریب می رسد که از این مقدار حدود 2252 جریب تحت تملک صهیونیستها قرار داشته و 962 جریب آن را بیابانها تشکیل می دهد . خاک بشاتوه برای کشت حبوبات و سبزیجات و درختان میوه که مهم ترین آن درخت موز است مناسب می باشد . اعراب بشاتوه از بخشی از این اراضی در فصل تابستان و بهار برای پرورش دام استفاده می کردند . زراعت و آبیاری مزارع در بشاتوه به باران و آب رود البیره متکی است . در نزدیکی اراضی بشاتوه تعدادی تپه های باستانی و حاصلخیز مثل " تل شمدین " و " تل زنبفیر " و " تل موری " قرار دارد . ( نک - : خرابه ها و اماکن باستانی ) .

اعراب " السویات " و حوافظه العمری و " البکار " نیز به قبیله بشاتوه پیوسته اند .

در سال 1922 م . تعداد عرب های بشاتوه حدود 950 تن بود که در سال 1931 به 1123 تن می رسید و مجموع خانه های آنها در همان سال حدود 234 باب بود . در سال 1945 جمعیت آن به 1560 تن رسید . در سال 1948 صهیونیستها افراد قبیله را از سرزمینهایشان بیرون راندند ، بر زمینهای بشاتوه سیطره یافتند و مهاجرنشین یهودی " نفی اور " را بر روی آن احداث کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 6 ، ق 2 ، بیروت 1974
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 500001 ، نقشه اربد .