ایران و مسأله فلسطین ( جمهوری اسلامی - )

از دانشنامه فلسطین


آرمان فلسطین ، مبارزات ، دردها و رنجهای مردم فلسطین پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اولویت شعارهای انقلاب و سیاستهای خارجی قرار گرفت و حتی قبل از آن از سال 1342 که قیام امام خمینی ( ره ) بر ضد رژیم پهلوی شروع شد ، مخالفت با اسرائیل و دعوت مسلمانان بر وحدت برای مقابله با صهیونیسم ، همواره در گفتارها و پیامهای حضرت امام ( ره ) وجود داشت .

امام خمینی به عنوان رهبر انقلاب حتی ماهها قبل از پیروزی 22 بهمن 1357 در مصاحبه های خود با خبرنگاران مختلف خارجی ، خطمشی و سیاست کلی دولت آینده و ملت ایران را در رابطه با اسرائیل ، فلسطین و سازمان آزادی بخش فلسطین به روشنی بیان کرد . در تاریخ 10/9/57 در مصاحبه با تلویزیون " سی . بی . اس " آمریکا در جواب سؤل خبرنگار که : " آیا این درست است که شما طرفدار اهداف سازمان آزادی بخش فلسطین هستید ؟ " جواب می دهد : " ما طرفدار مظلوم هستیم ، هرکس در هر کجا که مظلوم باشد ، ما طرفدار آنها هستیم و فلسطینیها مظلوم هستند ، اسرائیل به آنها ظلم کرده است . به این جهت ما طرفدار آنها هستیم . "

درپاسخ به سؤال خبرنگار دیگر که می پرسد : " چنان چه شاه برود و دولت موردنظر حضرتعالی روی کار بیاید ، چه تغییراتی در روابط دولت شما با اسرائیل رخ خواهد داد ؟ " می گوید :

" ما اسرائیل را طرد خواهیم کرد و هیچ رابطه ای با او نخواهیم داشت . اسرائیل دولت غاصب است و با ما دشمن . هیچ نفتی از ایران به اسرائیل نخواهد رفت . "

در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری فلسطینی " وفا " ، 24/9/57 می فرماید : " ما همیشه در حد امکانات و قدرتمان از برادران فلسطینی برای پایان دادن به تجاوز اسرائیل و آزاد کردن اراضی اسلامی از دست اسرائیل غاصب ، حمایت می کنیم و هرگز کمترین کمکی به اسرائیل نخواهیم کرد . "

در تاریخ 10/10/57 در جواب سئوال خبرنگار مجله انگلیسی زبان لبنانی مبنی بر چگونگی روابط با اسرائیل و یاسرعرفات و جنبش فلسطین می گوید : " اسرائیل از نظر اسلام و مسلمین و تمامی موازین بین المللی ، غاصب و متجاوز است و ما کمترین اهمال و سستی را در پایان دادن به تجاوزات او جایز نمی دانیم و من در فرصتهای مناسب از اقدامات و تلاشهای یاسرعرفات برای به دست آوردن حقوق فلسطینیها و برگرداندن اراضی اسلامی به مسلمین حمایت کرده ام . "

در تاریخ 14/10/57 در جواب سئوال خبرنگاران خارجی که : " آیا آیت الله و دولت جدید ، سیاست خود را نسبت به اسرائیل و آفریقای جنوبی تغییر خواهد داد ؟ " می فرماید : " اسرائیل غاصب است و هیچ گونه رابطه ای بین ایران و یک مشت غاصب وجود ندارد . چه کسی حاضر است به یک کشور نژادپرست جنایتکار نفت بفروشد . "

در تاریخ 29/11/57 در جمع هیأت فلسطینی که عرفات نیز حضور داشت ، می فرماید : " من از اولی که این نهضت ، قبل از پانزده سال که ابتدای این نهضت بود ، راجع به فلسطین و راجع به جنایاتی که اسرائیل در آن حدود کرده است درنوشته ها و در گفته ها همیشه متذکر می شدم و الان هم انشاءالله بعد از این که ما از غائله فارغ شویم ، همانطوری که آن وقت در کنار شما بودیم ، حالا هم در کنار شما هستیم و امیدواریم که همه با هم مثل برادر با مشکلات مقابله کنیم . "

بنابراین با پیروزی انقلاب اسلامی ، روابط ایران و فلسطین وارد مرحله نوینی شد و با نابودی یکی از حامیان بزرگ اسرائیل در منطقه ( رژیم شاه ) پشتیبان نیرومند و صادقی به نام " جمهوری اسلامی " برای فلسطین و رزمندگان آن پدیدار شد که باعث تقویت روحیه فلسطینیان گردید و همبستگی انقلاب ایران و فلسطین به طور عملی وارد دوران ارتباط نزدیک و هماهنگی سیاستها در مقابله با اسرائیل و ادامه مبارزه برای نجات سرزمین فلسطین گردید .

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، سفارت اسرائیل در تهران تعطیل گردید و سفارت فلسطین جایگزین آن شد . استقرار روابط سیاسی میان ایران و فلسطین که یکی از ره آوردهای سرنوشت ساز انقلاب اسلامی بود و گشایش دفتر نمایندگی سازمان آزادی بخش فلسطین در تهران که با سفر " یاسرعرفات " به ایران تحقق یافت ، توازن و تعادل نامیمونی را که از سالها پیش در روابط بین المللی به طور کلی و در روابط منطقه به طور اخص برقرار بود ، درهم ریخت و دگرگون ساخت و با آمدن هیأتی از طرف " سازمان آزادی بخش فلسطین " به ایران جهت آموزش نظامی پاسداران انقلاب اسلامی و دیگر نیروهای انقلاب ، پس از سالها جدایی ، روابط حسنه مردم ایران و فلسطین آغاز شد . توجه و عنایت حضرت امام ( ره ) به مسأله فلسطین به گونه ای بود که در اولین سال پیروزی انقلاب اسلامی از سوی ایشان روز قدس به عنوان سمبل حمایت از آرمان فلسطین تعیین گردید . حضرت امام خمینی در پیامی به همین مناسبت فرمودند : " جمیع مسلمانان جهان را دعوت می کنم آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که ایام قدر است و می تواند تعیین کننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد ، به عنوان روز قدس انتخاب و طی مراسمی همبستگی بین المللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم فلسطین اعلام نمایند " .

بدینسان پیام امام به مناسبت تعیین روز جهانی قدس ، نقطه عطفی در تاریخ مبازرات ملت فلسطین شد و مسلمانان جهان را برای مقابله با جنایتکاران تاریخ به یکپارچگی و وحدت کلمه دعوت کرد .

امام خمینی با اعلام آخرین جمعه ماه مبارک رمضان ، به عنوان ( روز قدس ) این روز را گام نخست برای به پاخاستن همه محرومان جهان دانستند . ایشان در بخشی از پیام خود به همین مناسبت فرمودند :

" روز قدس ، روز جهانی است ، روزی نیست که فقط اختصاص به قدس داشته باشد ، روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است . روز قدس ، روز اسلام است ، روز قدس ، روزی است که اسلام را باید احیا کرد . روز قدس ، روز جدایی حق از باطل است . "

ملت مسلمان ایران به پیروی از رهنمود امام خمینی ( ره ) هر ساله با برگزاری مراسمی با شکوه همگام با دیگر مسلمانان جهان ، همصدایی خود با ملت مظلوم فلسطین در مقابله با مستکبرین را اعلام می نماید به طوری که در شرایط دشوار جنگ ایران و عراق و در حالی که محل کار و زندگی اش توسط دشمن متجاوز بمباران می گشت ، انجام راه پیماییهای عظیم و جاودانه روز قدس را فراموش نکرد .

مقامات و مسئولان جمهوری اسلامی ایران نیز از آغاز انقلاب اسلامی به پیروی از رهنمودهای حضرت امام ( ره ) در خصوص مسأله فلسطین ، این مهم را سرلوحه برنامه خود قرار دادند و همواره در کلیه سخنان و موضع گیریهای مقامات نظام جمهوری اسلامی ، حمایت از مردم فلسطین از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است .

پس از رحلت حضرت امام ( ره ) جانشین ایشان حضرت آیت ا... خامنه ای نیز با اعلام پشتیبانی از قیام مردم فلسطین رهبری مسلمانان جهان را ادامه دادند و همواره طی سخنان خود خطاب به مردم ایران و دیگر مسلمانان جهان ، این مهم را یادآوری نموده اند : " مبارزه ده جوان مسلمان فلسطینی می تواند بیش از صدها کنفرانس سران عرب ، در اسرائیل وحشت ایجاد کند . "

" قرار گرفتن مرکز مبارزه در داخل فلسطین اشغالی و تکیه مبارزان فلسطینی بر اسلام عناصری هستند که قیام اسلامی فلسطین را از حرکتهای گذشته جدا می سازد . "

ایشان در یکی از سخنرانیهای خود از ایمان اسلامی و تداوم و تقویت مبارزه در داخل سرزمینهای اشغال شده فلسطین ، به عنوان دو عامل اساسی برای تحقق معجزه پیروزی انقلاب اسلامی فلسطین و آزادی قدس شریف نام بردند .

به دنبال افزایش فشارها علیه ملت مستضعف فلسطین و گستردگی برنامه های استکبار در خاموش ساختن انتفاضه فلسطینیان ، حضرت آیت ا... خامنه ای در خطبه های نمازجمعه تهران با هشدار در برابر خطرهای موجود علیه قیام اسلامی ملت فلسطین فرمودند : " ملتهای مسلمان نباید هرگز مسأله فلسطین را فراموش کنند و از یاد ببرند ، فراموشی فلسطین را آمریکا ، استکبار ، پشتیبانان واقعی صهیونیستها خواسته اند که بر مسلمین تحمیل کنند و وظیفه امت اسلام است که تن به آن ندهند . " ایشان در حمایت از قیام انتفاضه فرمودند :

" مبارزین سلحشور فلسطین که در داخل اراضی اشغالی با اشغالگران ستیز می کنند ، بدانند ، " نقطه اصلی " همان جایی است که آنها بر روی آن انگشت گذاشته اند و این نقطه جایی است کهدشمن شکست خواهد خورد . این که سازمانها بیرون از فلسطین پشت میز مذاکره بنشینند و یا پشت تریبونها به نام " فلسطین " خودنمایی کنند ، مشکلی از فلسطین رفع نخواهد کرد . "...

ایشان در بخشی دیگر از سخنان خود فرمودند :

" مسأله فلسطین برای ملت مسلمان و انقلابی ایران یک مسأله جدی ، اساسی و حیاتی است و ما برگزاری کنفرانس صلحی را که آمریکا شیطان بزرگ و حامی اصلی نژادپرست صهیونیستی پرچم دار آن باشد ، یک اقدام خائنانه می دانیم زیرا این امر حقوق انکارناپذیر ملت فلسطین را پایمال خواهد کرد . "

مجلس شورای اسلامی ایران به عنوان مرکز قانون گذاری نظام جمهوری اسلامی ایران نیز مسأله فلسطین را مورد توجه قرار داده و همواره در اکثر سخنان نمایندگان به این مسأله توجه شده است . این مجلس طرحی را از تصویب نهایی گذراند که در واقع دستور کار مشخص و منسجم برای هر دولتی است که در پی مبارزه حقیقی با رژیم صهیونیستی می باشد .

این طرح ، سه بعد سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی را مورد توجه قرار می دهد که این سه بخش ، یک برنامه جدی و اسلامی برای هماهنگ کردن فعالیتهای فلسطینی ، نهادها و ارگانهای مربوط در کشور است که هدف از آن در عین تأکید بر حقانیت آرمان فلسطینی و مبارزات مردم آن ، بالنده کردن فرهنگ و کمک به خانواده های فلسطینی است که به دلیل سیاستهای سرکوبگرانه اشغالگران ، در شرایط بسیار ناگوار به سر می برند .

جمهوری اسلامی ایران در طرح مسأله فلسطین در ابعاد بین المللی نیز تلاش کرده و در این راستا ، کنفرانس ها و سمینارهای مختلفی در صحنه بین المللی و نیز در داخل کشور برگزار کرده و در کنفرانس ها و سمینارهایی که بدین منظور در دیگر کشورها برگزار می گردد نیز مشارکت فعال داشته است .

به طور مثال می توان به تلاش جمهوری اسلامی ایران در برگزاری کنفرانس حمایت از انقلاب فلسطین که در تاریخ 19 تا 22 اکتبر 1991 به سرپرستی مجلس شورای اسلامی در تهران برگزار گردید ، اشاره نمود . ( نک - : کنفرانس حمایت از انقلاب اسلامی فلسطین ، بیانیه پایانی - )

لازم به تذکر است که این کنفرانس در شرایطی برگزار شد که فلسطینیها دشوارترین و خطرناکترین مرحله از تاریخ حیات خود را پشت سر می گذاشتند و هرگونه پشتیبانی و حمایت از قضیه فلسطین ، می توانست بزرگترین خدمت به ملت مظلوم فلسطین محسوب گردد .

مجلس شورای اسلامی در این دوره نیز لایحه ای را به تصویب رساند که براساس آن کمیته ای به نام " کمیته حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین " در نهاد ریاست جمهوری و با ریاست نماینده مستقیم رئیس جمهور ایران تشکیل گردد ( نک - : کمیته حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین ) .

حمایت از آرمان فلسطین در مجامع بین المللی و پشتیبانی از مبارزات حق طلبانه ملت فلسطین نیز از جمله اقدامات جمهوری اسلامی ایران بوده است .

در این راستا در اجلاس سران کشورهای اسلامی که در داکار پایتخت سنگال برگزار گردید ، رئیس جمهوری ایران آقای هاشمی رفسنجانی ، با اختصاص بخشی از سخنان خود به قضیه فلسطین و مبارزات ضد صهیونیستی ملت مسلمان فلسطین خواستار توجه و حمایت دیگر کشورهای اسلامی از آرمان فلسطین گردیدند . ایشان در این خصوص اظهار داشت :

" عزت و کرامت ما در گرو تحقق خواستهای مشروع و تاریخی ملت قهرمان فلسطین است و فلسطین ، امروز حساس ترین و در عین حال تلخ ترین مراحل تاریخ خود را پشت سر می گذارد . در این رابطه هر مسامحه ای که از طرف ما صورت پذیرد ، بدون شک تبعات و آثار سوء حاصله گریبان نسلهای بعدی امت اسلامی را خواهد گرفت . "

ایشان سپس به معرفی چهره واقعی رژیم نامشروع صهیونیستی پرداخته و می گوید :

" اسرائیل با جوهره تجاوزگری هرگز راضی به آنچه که از سرزمینهای اسلامی در اشغال دارند نبوده و درصدد یافتن فرصتی برای اجرای نیات توسعه طلبانه و تجاوزات خود به کشورهای اسلامی و دست اندازی به منابع استراتژیک آنان می باشد . "

آقای هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص مذاکرات حاوی صلح قضیه فلسطین نیز اظهار داشت :

" به نظر ما صلاح کشورهای اسلامی در این است که ضمن هوشیاری و آمادگی برای مقابله با تحقق چنین اهدافی از آزمودن راههای آزموده شده پرهیز کرده و به مذاکرات بی ثمری که تاکنون داشته اند ، دل نبندند و از هرگونه خوش بینی نسبت به نتایج مذاکره با چنین دشمنی برحذر باشند . "

ایشان در رابطه با ضرورت حمایت از قیام انتفاضه بیان داشت :

" ادامه جهاد همه جانبه و تقویت انتفاضه و استمرار مبارزات ، تنها راه احقاق حق مردم مظلوم فلسطین است . کشورهای اسلامی موظفند با هرگونه حمایت و استفاده از امکانات خود با تشکیل یک جبهه قوی ، این قیام و جهاد مبارک را تا نیل به آزادی قدس شریف و تشکیل دولت مستقل در تمامی خاک فلسطین یاری نمایند . "

از دیگر اقدامات جمهوری اسلامی ایران در راستای حمایت از قضیه فلسطین در مجامع بین المللی ، مخالفت با الغای قطعنامه 3379 مجمع عمومی مبنی بر نژادپرستی رژیم صهیونیستی است .

این در حالی بود که برخی از کشورهای عربی و اسلامی ، وظیفه خود را در قبال قضیه مسلمین فراموش نموده بودند .

جمهوری اسلامی ایران با درک این حقیقت که فلسطینیها در سخت ترین و دشوارترین شرایط ممکن به سر می برند ، کوشیده است تا با تمامی توان خود از این مردم ستم دیده حمایت کرده و با زنده نگاهداشتن آرمان فلسطین ، راه را برای آزادی کلیه سرزمین اشغال شده فلسطین برای نسلهای آینده باقی نگه دارد .

مآخذ :

  1. امام در برابر صهیونیسم ، مجموعه دیدگاهها و سخنان امام درباره رژیم اشغالگر قدس ، انتشارات دفتر سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی .
  2. مجله سروش ، مورخ 29/2/69 شماره 514 .
  3. کیهان - ش 10643 ( دوم اسفند 1357 ) .
  4. صحیفه نور ، وزارت ارشاد اسلامی ، جلد چهارم .
  5. مجموعه بیانات امام ، دفتر 19 ، فلسطین و صهیونیزم .