شورای اقتصادی برای توسعه و نوسازی فلسطین

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۸ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


شورای اقتصادی برای توسعه و نوسازی فلسطین PECDAR (Palestinian Economic Council for Development and Reconstruction ) در سال 1993 ، توسط سازمان آزادی بخش فلسطین ( PLO ) و با همکاری و هماهنگی حامیان مالی برای حمایت از فرایند صلح فلسطین تأسیس شد .

آیین نامه PECDAR ، در اکتبر همان سال توسط ساف به تصویب رسید و توسط مجمع عمومی حامیان مالی ، که تحت ریاست وزیر امور خارجه آمریکا و بانک جهانی در واشنگتن برگزار شد ، مورد تأیید قرار گرفت ، طبق این آیین نامه ، PECDAR مسئولیت هماهنگ سازی خط مشی اقتصادی ، اداره پروژه ها ، هماهنگی با سازمانهای غیر دولتی و سازمان ملل ، کمکهای فنی و آموزشی نظیر IT و... را بر عهده دارد .

شناسایی پروژه ها بر عهده شهرداری ها و وزارتخانه های مربوطه و تدارکات و همچنین اجرا و نظارت پروژه بر عهده PECDAR است و این پروژه ها از طریق روزنامه های محلی در حضور رقیبان به مناقصه گذاشته می شوند . اگر چه کمکهای فنی توسط مشاوران و مؤسسات بین المللی ارائه می شود اما اکثر کارها توسط پیمانکاران محلی انجام می شود . دفتر اصلی شورا در بیت المقدس است و شعبات آن در شهرهای غزه ، نابلس و الخلیل استقرار یافته اند .

الف - اهداف :

PECDAR متعهد به دستیابی به اهداف زیر است :

  • تنظیم برنامه های اقتصادی و اجتماعی ، مطابق با سیاستهای عمومی به وسیله تشکیلات خودگردان .
  • تنظیم روند کمکهای بین المللی در جهت منفعت مردم فلسطین .
  • شناسایی پروژه های سرمایه گذاری و دیگر فعالیتها که توسط کشورهای حامی مالی ؛ سرمایه گذاری شوند .
  • اداره و نظارت بر اجرای برنامه ها و پروژه ها .
  • ارزیابی تأثیرات اقتصادی ، اجتماعی و محیطی پروژه ها و برنامه های PECDAR .
  • انجام اقداماتی برای بهبود وضعیت منابع انسانی و سازمانهای فلسطینی .
  • پاسخگویی به وظایفی که توسط تشکیلات خودگردان یا ساف در حوزه توسعه اجتماعی و اقتصادی ، بر عهده این مرکز نهاده شده است .

ب - ساختار اداری :

ریاست شورای اقتصادی برای توسعه و نوسازی فلسطین بر عهده " دکتر محمد شطیه " معاونت بخش مالی و خدمات اداری " محمد ابوعواد " و نیز رئیس دفتر نظارت پروژه " دکتر هاشم شکاکانی " است .

ج - بخشهای مختلف PECDAR :

PECDAR ، دارای چهار بخش مختلف به شرح زیر است :

1 - بخش خدمات اداری ، مالی ، پشتیبانی ( ADMIN ) :

این حوزه ، مسئول مدیریت مالی اداری و روشهای کارگزینی PECDAR ، برای تضمین کارایی ، بازدهی و شفاف بودن انجام امور است . چنین رویه هایی به منظور پاسخگویی به درخواستهای حامیان مالی و مؤسسات سرمایه گذار در نظر گرفته شده اند .

2 - دفتر نظارت پروژه ها ( PMO ) :

Projects Monitoring office (PMO ) این قسمت مسئول تضمین این امر است که تمام پروژه ها طبق تعهدات و مطابق با بهترین شیوه های بین المللی انجام شوند . این دفتر ، به ویژه باید اطمینان حاصل کند وجوهی که با توافقنامه های مالی متعدد به فعالیتهای خاصی اختصاص داده شده اند ، تنها برای آن اهداف به کار می روند .

3 - بخش روابط خارجی :

این بخش ، به طور گسترده مسئول حفظ و ارائه راههای برقراری ارتباط با حکومتهای خارجی و سازمانهای بین المللی از طریق تماس مستقیم ، مکاتبه و تهیه گزارش و نیز شرکت در کنفرانسها ، همایشها و سمینارهاست . این بخش ، همچنین بر حوزه های مسئول قرارداد اولیه و تأمین بودجه ، نظارت می کند .

4 - بخش سیاستهای اقتصادی :

این بخش ، مسئولیت تحلیل های اقتصادی و اجتماعی ، در سطح خرد و کلان به منظور کمک به بهبود سیاستگذاری و طراحی پروژه ها را بر عهده دارد . همچنین مقالات و پژوهشهایی را با موضوعات مختلف منتشر می کند تا اولویتها را در برابر سیاستگذاران قرار دهد .

5 - بخش هماهنگی و تسهیلات کمکی :

مسئول برقراری و ادامه روابط حسنه با حامیان مالی به منظور تسهیل روند کمکهای بین المللی است . بخش مزبور همچنین مسئول تنظیم موافقتنامه مالی و تعیین زمان شروع پروژه ها و برنامه های معین است . این بخش تضمین می کند که این موافقتنامه ها به شیوه ای تنظیم شوند که بیشترین هماهنگی میان تقاضاهای مؤسسات کمک کننده و نیازهای جامعه فلسطین ایجاد شود .

6 - حامیان مالی :

مأموریت اصلی شورا پس از تأسیس در سال 2003 ، ایجاد کانالهای مالی به منظور جمع آوری اعانه و دریافت کمک از کشورها و مؤسسات بین المللی در جهت نوسازی و اجرای پروژه های مربوطه بود ، که البته پس از گذشت زمان کوتاهی ، شورا موفق به جمع آوری و جلب حمایت کشورها و مؤسسات شد . وجوه اهدایی به شیوه ای مؤثر ، کارآمد و همچنین شفاف بر حسب اولویتهای ملی و برنامه ریزی شده ، هزینه می شوند .

PECDAR در قبال هیأت امنا که در ابتدا توسط یاسر عرفات ریاست می شد ، پاسخگوست و همه امور مالی توسط نمایندگان حسابرسی حامیان مالی بررسی می شود .

د - فعالیتها و عملکرد :

PECDAR در طول حیات خود ، به انجام پروژه های ذیل نائل آمده است :

  1. طراحی دقیق نقشه های فلسطین ، نوار غزه ، کرانهباختری و نیز نقشه هایی در ارتباط با اراضی اشغالی 1948 .
  2. پروژه های راه سازی : از زمان تأسیس PECDARتاکنون ، این شورا بر حسب اولویت و ارجحیت پروژه های بازسازی و نوسازی ، به بهبود راههای ارتباطی در خاک فلسطین پرداخته است .

راههای ارتباطی به آرامی توسعه یافته اند و PECDARموفق به کاهش خطر و میزان خرابی جاده ها از 50% به 25% شده است .

  1. احداث مدارس : در این زمینه PECDAR خدمات فراوانی در راستای احداث مدارس مناسب ، بازسازی مدارس تخریب شده توسط رژیم صهیونیستی انجام داده است .
  2. مؤسسه ملی تکنولوژی National Institute for Information technology (NIIT ) :

( NIIT ) در سال 1999 توسط PECDAR تأسیس شد این مؤسسه مسئول طراحی و اجرای برنامه های آموزشی بین المللی ، متمرکز ، تأیید شده و رسمی و از نظر فنی در سطوح بالا برای کارمندان در بخشهای خصوصی ، نهادهای دولتی و گروههای جامعه مدنی است .

  1. مؤسسه ملی مدیریت National Institute for Administration (NIA ) :

NIA در سال 2003 توسط PECDAR شروع به کار کرد . این مؤسسه ، مسئول تقویت مدیریت عمومی به منظور بهبود خدمات ارائه شده به جمعیتهای محلی بوده و از طریق آماده سازی پرسنل اداری به وسیله دستیابی به کارگاهها و برنامه های آموزشی حرفه ای در سطح بالا ، به دنبال ارتقاء سطح عملکرد نهادهای حاکمیت محلی و ملی است .

  1. پروژه کارآفرینی در کرانه باختری با حمایت بنیاد الاقصی : با توجه به سطح بالای بیکاری در فلسطین ، پروژه مزبور به ایجاد اشتغال مناسب و کاستن از این بحران کمک بزرگی کرده است . به این پروژه برای همکاری با سازمانهای غیردولتی محلی ، در راستای توسعه و اجرای برنامه هایی نظیر آموزش ، بهداشت و... 8/6 میلیون دلار توسط بانک توسعه اسلامی تخصیص داده شد .

پروژه ایجاد شغل فوری EJCP (Emergency Job Creation Programme )

که توسط دولت انگلیس با 45/1 میلیون دلار حمایت شد دو هدف مهم را مدنظر داشت ؛ اول ، حمایت از کارهای بنیادی با مقیاس کوچک و دوم ، تأمین نیازهای فنی توسط دولت انگلیس به طور کوتاه مدت .

در این رابطه ، 35 پروژه در کرانه باختری و نوار غزه در بخشهای آموزش ، بهداشت ، جاده ، آب و فاضلاب تا پایان اکتبر 2003 تحت حمایت مالی EJCP با موفقیت اجرا شد .

  1. همکاری در بخشهای زیست - محیطی ، آب و فاضلاب : از زمان اجرای این پروژه ها تا سال 2006 PECDARحدود 55 میلیون دلار هزینه نگهداری ، بهبود و توسعه شبکه آب و فاضلاب و بخشهای زیست - محیطی در نوار غزه و کرانه باختری کرده است .
  2. توسعه شهری : این پروژه به منظور پشتیبانی و نوسازی امکانات به منظور پشتیبانی و نوسازی امکانات زیربنایی اصلی در شهرداری های منتخب و تحکیم مدیریت دولت طراحی شده است . هزینه اجرای این پروژه توسط بانک جهانی در می 1996 ، 160 میلیون دلار تخمین زده شد ، اما ، در نهایت 40 میلیون دلار توسط این بانک به عنوان وام به تشکیلات خودگردان پرداخت شد . مقاصد اصلی این برنامه در دو بخش زیر خلاصه می شود .

الف - نوسازی تأسیسات زیربنایی وابسته به شهرداری

ب - کمک به بهبود مدیریت و تقویت ظرفیت وزارتخانه ها

پروژه مذکور در ژوئن 2003 به اتمام رسید .

  1. مرکز جوانان ( EGSD ) :

Employment Generation for Social Development (EGSD )

این پروژه ابتکاری بود که در پایان ژانویه 2003 با حمایت مالی 9 میلیون دلاری حامیان مالی ایتالیایی شروعبه کار کرد . هدف این پروژه ، ایجاد اشتغال فوری برای نجات افرادی که در اراضی اشغالی 1948 به کارهای سخت و طاقت فرسا می پردازند ، بود .

  1. نوسازی تجهیزات و لوازم اداری : این پروژه ، توسط اتحادیه اروپا به میزان 54/2 میلیون یورو تأمین بودجه شد و مسئولیت جایگزین کردن تجهیزات اساسی از دست رفته در تهاجمات رژیم صهیونیستی را بر عهده گرفت که شامل تجهیزات IT ، نرم افزار ، تلفن ، چاپگر ، فکس ، مبلمان اداری و... بود .
  2. زیانهای وارده بر فلسطینیان : این پروژه ، توسط شورای اقتصادی ، برای توسعه و نوسازی فلسطین انجام شد . پروژه فوق درصدد بازسازی و احیاء صنعت ، کشاورزی ، تجارت ، حمل و نقل و دیگر بخشهای خسارت دیده و به دلجویی و کمک به خانواده هایی که سرپرست خود را از دست داده اند ، پرداخت .
  3. پروژه آژانس توسعه فرانسیس ( AFD ) :

Agence Francise Development (AFD )

پروژه کوچکی بود که توسط دولت فرانسه با 7 میلیون یورو حمایت شد . مسئولیت این پروژه پشتیبانی از برنامه های PECDAR و وزارتخانه ها در راستای بهبود اساسی زیربنای جاده ها ، آب و فاضلاب ، مدارس و برطرف کردن مشکل برق در 66 روستای کوچک در ناحیه الخلیل و اطراف بیت المقدس بوده است .

  1. جهانگردی : یکی از پروژه های PECDAR همکاری با وزارت جهانگردی و آثار باستانی فلسطین است . شناسایی مکانهای مقدس ، باستانی و دیدنی فلسطین و همچنین انتشار بروشورهایی در راستای توسعه صنعت توریسم از خدمات PECDARاست .

از دیگر فعالیتهای شورای مذکور احداث بیمارستان ، درمانگاه ، ارائه کمکهای فنی ، تقویت نظام قضایی فلسطین و... است .

ه - - انتشارات :

گزارش عملکرد ماهانه و سالانه و انتشار کتبی مانند " مکانهای باستانی فلسطین " ، " منابع فرهنگی فلسطین " ، " وضعیت عمومی در قرارداد " ، " مسکن در فلسطین " ، " ویدئو و کتاب راهنمای مکانهای مقدس فلسطین " و دهها کتب منتشر شده دیگر از جمله فعالیتهای این شورا است .

مآخذ :

  1. http : //En.wikipedia.org/wiki/PECDAR
  2. http : //www.PECDAR.org/Default.asp?2715
  3. http : //www.aljazeerah.info/news%20archives/news_archive%20links.htm
  4. - http : //www.jmcc.org/ptw/2000/may/index.htm
  5. http : //www.jmss.org/ptw/2000/may/index.htm
  6. http : //www.mogaza.org/questbook/questbook.html