حسینی ، جمال ( 1892 - 1982 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


او یکی از سیاستمداران فلسطینی می باشد . وی در شهر بیت المقدس متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در آن شهر به پایان رساند . سپس برای ادامه تحصیلات دبیرستانی به مدرسه اسقف بزرگ غوبات معروف به مدرسه صهیون ( صهیون ، مدرسه ) رفت . در سال 1912 راهی دانشگاه امریکایی در بیروت شد . ولی به علت تعطیلی دانشگاه هم زمان با شروع جنگ جهانی اول تنها به مدت دو سال به تحصیل پرداخت و پس از آن به بیت المقدس بازگشت .

تسلط او به زبان انگلیسی موجب شد تا از سوی اداره اشغال نظامی بریتانیا در پست دولتی کلیدی منصوب شود . ولی او به زودی از مقام خود استعفا داد و در بیت المقدس دفتر ترجمه ای را ایجاد کرد .

او به جنبش ملی فلسطین پیوست و در مقاومت و فعالیت آن علیه قیمومیت بریتانیا و تجاوز صهیونیست شرکت کرد . سپس به عنوان دبیرکل کمیته های اجرایی که از سوی کنفرانسهای عربی فلسطینی ( نک : کنفرانس عربی فلسطینی ) تشکیل می شد و به عنوان دبیرکل شورای عالی اسلامی که ریاست آن را حاج محمدامین حسینی ( امین حسینی ، محمد ) عهده دار بود برگزیده شد .

وی در یک هیأت فلسطینی که برای تشریح مسأله فلسطین راهی برحی از کشورهای اسلامی شد نیز عضویت داشت .

همچنین به عنوان عضو هیأت فلسطینی به ریاست حاج محمدامین حسینی که پس از انقلاب ( دیوار براق ) در اوت 1929 ( نک : انقلاب 1929 ) در سال 1930 به لندن عزیمت نمود ( نک : هیأتهای عربی فلسطینی عازم لندن ) برگزیده شد در راه پیمایی مشهور بیت المقدس به رهبری موسی کاظم حسینی ( حسینی ، موسی کاظم ) در 13/10/1933 و راه پیمایی یافا در 27/10/1933 شرکت نمود و به دنبال این تظاهرات همراه با چند تن دیگر در زندان عکا زندانی شد .

پس از اعتصاب یک هفته ای فلسطین در اعتراض به بازداشت آنها توسط نیروهای قیمومیت بریتانیا آزاد شدند .

جمال حسینی به عنوان رئیس حزب عربی فلسطینی ( مارس 1930 ) و عضو کمیسیون عالی عرب برگزیده شد و ریاست هیأت فلسطینی اعزامی به لندن را در سال 1936 عهده دار شد .

جمال حسینی به هنگام انحلال کمیسیون عالی عرب توسط نیروهای بریتانیا و تبعید برحی از اعضای آن به جزیره سیشل برای مدتی ناپدید شد . پس از آن به طور مخفیانه به حاج محمد امین حسینی در بیروت پیوست و در اوایل سال 1939 به نمایندگی از طرف حاج امین حسینی ریاست هیأت فلسطینی اعزامی به لندان برای شرکت در کنفرانس میزگرد را عهده دار شد ( نک : لندن ، کنفرانس 1939 )

با شروع جنگ جهانی دوم جمال حسینی در صف رهبران فلسطینی که به عراق سفر کردند و پس از شکست انقلاب رشید عالی کیلانی به ایران منتقل شد قرار گرفت . و در آنجا نیروهای بریتانیا او را به همراه تعدادی از رهبران فلسطینی و عربی که نتوانستند به آلمان بگریزند بازداشت نمودند و همگی روانه بازداشتگاه اهواز شدند و پس از آن به بازداشتگاهی در رودزیا منتقل و در آن بازداشتگاه نیز چهار سال محبوس شدند .

جمال حسینی در اوایل سال 1946 به فلسطین بازگشت و فعالیت سیاسی خود را با قبول پست ریاست حزب عربی فلسطینی از سرگرفت و به عنوان عضو کمیسیون عالی عرب و پس از آن به عنوان نائب رئیس هیأت عالی عربی برگزیده شد .

وی همچنین ریاست تعدادی از هیأتهای فلسطینی برای شرکت در دوره های شورای اتحادیه عرب و هیأت اعزامی از سوی هیأت عالی عربی به لندن و هیأت اعزامی به سازمان ملل متحد به هنگام طرح مسأله فلسطین ( نک : هیأتهای فلسطینی به سازمان ملل متحد ) را به عهده داشت جمال حسینی پس از جنگ 1948 فلسطین را به سوی قاهره ترک گفت و درحکومت تمامی فلسطین و کنفرانس فلسطینی که در سال 1948 در غزه برگزار شد شرکت کرد ( نک : غزه ، کنفرانس - )

پس از آن به عربستان سعودی منتقل و به عنوان مشاور ملک سعود منصوب شد . در آنجا در زمینه بازرگانی فعالیت نمود .

سرانجام وی روز 5/7/1982 در بیروت درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد .

مأخذ :

#الموسوعة الفلسطینیة : جمال الحسینی ، جلد دوم ، 1984 .