ابودره ، یوسف سعید ( 1900 - 1939م )
وی یکی از رهبران انقلاب 1936 - 1939 ( ھ . م ) می باشد . ابودره در روستای سیله حارثیة از توابع شهرستان جنین به دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه ی این شهرستان به پایان برد
او مدتی را به کشاورزی گذراند ولی ناچار گشت که به شهر حیفا ( ھ . م ) منتقل شود و در آنجا در راه آهن مشغول به کار گردد .
در حیفا با شیخ عزالدین قسام آشنا گردید و سپس به گروه وی ملحق شد و با او در نبرد بیشه ها یعبد ( نک : انقلاب 1935 ) که قسام و جمعی از یارانش در آنجا شهید شدند شرکت جست . پس از اینکه ابودره مقاومت را امری غیرممکن دید از محاصره ی نیروهای انگلیسی گریخت و برای مدتی به طور مخفیانه زندگی کرد .
در سال 1936 که انقلاب بزرگ فلسطین آغاز گردید ابودره تحت فرماندهی شیخ عطیه احمد عوض فرمانده ی منطقه ی جنین به این انقلاب پیوست و با رزمندگان خویش در منطقه ی وافع بین جنین و جنوب آن ، شهرکها و قلعه های صهیونیستی را مورد تهاجم قرار داد ، پلها را منفجر می کرد و برای نیروهای انگلیسی و صهیونیستی دامهای بسیاری گستراند .
پس از شهادت شیخ عطیه در نبرد " یامون " ابودره فرماندهی نبرد را به عهده گرفت و انقلابیون پیروز گشتند .
سپس فرماندهی منطقه به جانشینی شیخ عطیه به وی واگذار گردید و بدین گونه ابودره یکی از پنج رهبر انقلاب فلسطین گردید . ابودره در پاسخ به اعلامیه وزیر مستعمرات انگلستان درباره ی سیاست دولت انگلیس در فلسطین بعد از انتشار گزارش کمیته " وودهید " شرکت داشت .
در قسمت پایانی این پاسخ به تاریخ 13/12/1938 و پس از رد کردن اعلامیه انگلستان چنین آمده است :
" مجاهدان مبارزه ی خود را علیه نیروهای سلطه گر تا آخرین قطره ی خون خود بدون هیچ گونه عقب نشینی ادامه خواهند داد تا امت عرب در فلسطن به حقوق کامل خود دست یابد . "
وی در صدور اعلامیه های دیگری از سوی فرماندهی انقلاب مشارکت کرد . از جمله اعلامیه ی مورخ 6/12/1938 که نشانگر قدرت انقلاب بود و تأکید می کرد که :
" انقلاب ، هر کس را که بخواهد مردم را ترسانده و یا اموال آنها را به غارت برده ، یا به علت دشمنی و عداوت شخصی نگرانشان سازد ، با قاطعیت هرچه تمامتر از پای در خواهد آورد و دسیسه گران و خبرچینان را بشدت مجازات خواهد کرد " .
ابودره اعلامیه های خود را با لقب " المتوکل علی الله یوسف سعید ابودره " امضا می کرد .
بزودی نام ابودره مشهور شد و از پاییز سال 1937 توانست قلمرو نفوذ خود را از جنین تا شهرستان ناصرة و منطقۀ حیفا گسترش دهد و در این منطقه وسیع با رزمندگان خود از نبردی به نبرد دیگری دست بزند .
نبرد " ام الزینات " در منطقه - " کرمل " ( 28/12/1938 ) یکی از بزرگترین نبردهای ابودره به شمار می آید .
یاران رزمنده ی وی دهها نفر بودند ، در حالی که تعداد سربازان انگلیس از هزار نفر تجاوز می کرد و توسط 13 هواپیما حمایت می شدند .
این نبرد با شهادت 5 نفر از انقلابیون و کشته شدن دهها سرباز انگلیسی به پایان رسید .
در این زمان شایعه ای مبنی بر به شهادت رسیدن ابودره منتشرگردید . وی اعلامیه ای در توصیف این نبرد منتشر ساخت و در پایان گفت :
" من اعلام می کنم شایعه ای که منتشر شده مبنی بر اینکه من یوسف سعید ابودره دچار ناراحتی شده ام دروغ محض می باشد ، و بحمدالله از سلامتی کامل برخوردارم و با خداوند و رسولش پیمان می بندم که مبارزه را تا پایان ادامه دهم تا امت به هدفی که می خواهد برسد ، یا اینکه اراده ی خداوند بر آنچه که می باید واقع گردد ، تعلق پذیرد . "
ابودره با همرزمان خود زندان محکم عتلیت را مورد حمله قرار داد و تمام زندانیان آن را آزاد ساخت .
سربازان انگلیسی چندین بار وی را محاصره کردند ولی او هر بار از چنگ آنها می گریخت .
وی یکی از انقلابیون را برای کشتن " موقت " فرماندار جنین و معاون فرماندار نابلس به دفتر کارش فرستاد . که منجر به قتل موقت گشت .
هنگامی که انقلاب در سپتامبر 1939 متوقف گردید ابودره به دمشق و از آنجا به اردن عقب نشینی کرد و در بین راه توسط یکی از گشتیهای نیروهای اردن اسیر شد و مدتی در " کرک " بازداشت بود .
ژنرال کلوب ، وی را به مقامات قیمومیت انگلیس که اعدام وی را صادر کرده بودند تسلیم کرد و سرانجام در تاریخ 30/9/1939 حکم اعدام در شهر قدس در مورد وی اجرا گردید .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
- زغیتر ، اکرم : وثائق الحرکة الفلسطینة الوطنیة ، ( 1918 - 1939 ) ، بیروت 1979 .