یاصور ( روستای - )
این روستا در شمالی ترین نقطه استان غزة واقع شده است . شاید نام آن از واژه " آصوری " یکی از پادشاهان أسدود در اواخر قرن هشتم پیش از میلاد ، گرفته شده باشد . از گذشته های دور این روستا دارای موقعیت جغرافی بسیار مهمی بوده است و در زمان ممالیک ، این روستا ، یکی از ایستگاههای پست بین غزه و دمشق بوده است . در زمان دولت تحت الحمایه بریتانیا ، این روستا به جاده هائی که از شمال به رمله و یافا و از شرق به بیت المقدس و از جنوب غرب به غزه می رسیده اند ، متصل بوده است .
یاصور در زمین بلند و همواری در دشت ساحلی فلسطین ، قرار گرفته است و ارتفاع آن به حدود 50 متر از سطح دریا می رسد . در قسمت جنوبی آن ، دره زریق
می گذرد . مساحت این روستا در زمان دولت تحت الحمایه به 35 جریب رسید .
در میان آن چند مغازه ، مسجد جامع زیبا روستا و مدرسه ای که به سال 1923 ساخته شده بود ، قرار داشت . آب آشامیدنی اهالی روستا از طریق چاهها تأمین می شد . مساحت زمینهای پیرامون یاصور به حدود 390/16 جریب می رسید ، از این مقدار 322 جریب ویژه جاده ها و دره ها و 871/2 جریب نیز در تصاحب صهیونیستها بود . در این زمینها ، آبهای زیرزمینی زیادی وجود دارد . به خصوص آب چاههایی که عمقشان به 25 تا 40 متر می رسید . زمینهای یاصور دارای خاکی شبیه به خاک دریای مدیترانه ، سرخ و برای کشت مرکبات مناسب است . اهالی روستا حدود 377/1 جریب از زمینها را به کشت مرکبات اختصاص داده اند ، از این مقدار 741 جریب ، در تصاحب صهیونیستها است .
در کنار مرکبات ، زیتون ، حبوبات ، سبزیجات تابستانی و زمستانی نیز به فراوانی کشت می شود . آب کشاورزی یاصور از طریق بارانهایی که در زمستان و تابستان ، به طور یکسان جاری می شود ، تأمین می گردد . علاوه بر آب باران ، از آب چاهها نیز در آبیاری باغهای پرتقال اطراف روستا ، استفاده می شود .
جمعیت یاصور به سال 1922 به 456 نفر می رسید که در سال 1931 به 654 نفر که در 129 خانه ، زندگی می کردند ، افزایش یافت . این جمعیت به سال 1945 به 070/1 نفر رسید . در سال 1948 اهالی آن ، به دست صهیونیستها آواره شدند و روستایشان نیز ویران گردید . صهیونیستها بعدها ، در زمینهای یاصور ، مستعمره " هستور أشدود " را ساختند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 1 ، ق 2 ، بیروت 1966 .
- نقشه فلسطین : مقیاس : 000,501 ، تابلو أسدود .