دیر طریف ( روستای - )
روستای عربی واقع در فاصله 17 کیلومتری شمال شرق رمله و تقریبا در فاصله 12 کیلومتری لد است . راه لد - بیت نبالا - - یافا از سمت شرق و راه بیت نبالا - یافا یافا که راه اصلی آسفالته و ارتباطدهنده بیت نبالا با راه لد بر است ، از سمت جنوب آن می گذرذ ، علاوه قطعه راه آهن سراسری که بیت نبالا را با راه آهن رفح - حیفا مرتبط می سازد . این روستا به وسیله راههای شوسه ای با روستاهای مجاور مانند بیت نبالا ، طیره ، جنداس مرتبط است . روستای دیرطریف در زمین همواری در سمت
[[ پرونده : | ج 2 ، ص 427 ]]
شرق دشت ساحلی میانه و به بلندی متفاوت بین 75 و 100 متر از سطح دریا ، قرار گرفته است . مشتمل بر دو بخش می باشد : بخش غربی به بلندی 75 متر از سطح دریا ، و بخش شرقی نسبتا جدید به بلندی 100 متر از سطح دریا است . بیشتر خانه هایش گلی و شکل روستا به گونه ذوزنقه است ، قطعه زمینی دو بخش - غربی وشرقی را از هم جدا می کند . روستا چندین فروشگاه - تجارتی ، یک باب مسجد و دبستان دربردارد . تأسیس 1920 همچنین در آن آثار باستانی از جمله ساختمانهای طاق دار ، گورها ، غارها ، دستگاه مشروب سازی و آب انبارها وجود دارد ( نک : آثار باستانی و خرابه های تاریخی فلسطین ) . چندین چاه آب آشامیدنی به ویژه در سمت غرب آن واقع است . روستا در اواخر دوران قیمومیت گسترش یافته است ، و ساختمانهای جدیدش در گرداگرد آن به ویژه در سمت شرق به وسعت 51 جریب امتداد یافته است . دره شاهین که قطعه ای از خط راه آهن در موازات حاشیه شمالی آن می گذرد ، در سمت جنوب روستا قرار گرفته است .
مساحت زمینهای دیرطریف 756,8 جریب است که 370 جریب آن متعلق به راهها و دره ها است ، و همه آنها در مالکیت ساکنان عرب روستا قرار دارد . زمینهای کشاورزی روستا از ویژگی حاصلخیزی خاک که از نوع گل رس سرخ رنگ دریای مدیترانه است ( نک : خاک ) ، و فراوانی آبهای زیرزمینی در آن چنان که دهها چاه در دو سمت شمال غرب و جنوب قرار دارد ، برخوردار است . کشت حبوبات در سمت غرب ، در حالی که باغهای مرکبات ( به مساحت 1410 جریب ) و سبزیجات در سمتهای شمال غرب و جنوب متمرکز شده اند ، درختان زیتون مساحت زیادی ( 714 جریب ) در سمتهای شمال شرق و جنوب غرب را به خود اختصاص داده است . کشاورزی بر آبهای باران و چاه متکی است .
شمار جمعیت روستای دیرطریف در سال 1922 حدود 836 تن بود که در سال 1931 به 246,1 تن افزایش یافت و در 291 باب خانه اقامت می کردند . شمار جمعیت روستا در سال 1945 در حدود 750,1 تن برآورد شده است . ساکنان روستا در تابستان سال 1948 پس از رانده شدن از دیار خود توسط صهیونیستها که روستا را در پی نبرد دیرطریف ویران کردند ، پراکنده شدند ، و در سال 1949 شهرک یهودی نشین " بیت عریف " را بر روی ویرانه های دیرطریف برپا کردند و در همان سال شهرک " کفار ترومان " را در زمینهای روستا ساختند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج4 ، ق2 : بیروت 1972 .
- نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تابلو لد .