معراخ ( تجمع - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


معراخ واژه عبری است به معنای تجمع ، اجتماع ، هم پیمانی . این نام بر هم پیمانی که بین احزاب اسرائیل صورت گرفته نهاده شده است . این تجمع در سال 1969 از ائتلاف حزب کارگر اسرائیل و حزب ماپام به وجود آمد . درواقع قبل از تجمع معراخ ، تجمع دیگری بین حزب ماپای و احدوت هاعافودا صورت گرفت . این هم پیمانی در تاریخ 19/5/1965 انجام شد . البته عده کمی در هر دو طرف حزب مخالف این اتحاد و هم پیمانی بودند . برای نمونه به مخالفت گروه کوچکی تحت رهبری دیوید بن گوریون می توان اشاره کرد که جناح مخالف را به سوی احزاب راست و هم پیمانی با حزب آزادگان سوق می داد .

تجمع ماپای - - احدوت هاعافودا دارای اهدافی بود از جمله کوشش برای رسیدن به وحدت کامل در داخل تجمع ، فعالیت کارگران اسرائیلی ، تأمین امنیت و استقلال

اسرائیل و مبارزه با خطرات غیرمنتظره ای که از سوی جناحهای راست افراطی که تجمع را مورد تهدید قرار می داد .

همچنین تلاش برای به رسمیت شناختن اسرائیل و حفظ امنیت منطقه و تسهیل مهاجرت یهودیان به اسرائیل و برنامه ریزی سریع اقتصادی از دیگر اهداف این هم پیمانی بوده است .

هم پیمانی ماپای - احدوت هاعافودا تا ژانویه 1968 برقرار بود تا اینکه در آن سال ، از اتحاد آن دو و نیز حزب رافی به ریاست شیمون پرز حزب " کارگر " تشکیل شد .

در تاریخ 19/1/1969 هم پیمانی دیگری بین حزب کارگر و حزب ماپام به وجود آمد که " تجمع معراخ " نام گرفت . در سال 1981 حزب آزادی خواهان مستقل نیز به تجمع پیوست .

درواقع تجمع معراخ دربرگیرنده کلیه احزاب کارگری اسرائیل بود و مقرر شد که تمام احزاب کارگری در نهمین دوره انتخابات با یک لیست مشترک در تمامی انتخابات مانند پارلمان ، هیستادروت ، شوراهای محلی و اتحادیه های کارگری شرکت کنند . همچنین در مورد حرکت در یک خط مشی سیاسی در زمینه سیاست خارجی و حفظ امنیت و آزادی داخلی با یکدیگر توافق کردند . راهیابی به حکومت اسرائیل و یافتن راههایی برای حفظ امنیت آن از دیگر مسائل مورد توافق بود .

هیأت مدیره تجمع معراخ ، 15 عضو داشت که 9 نماینده از حزب کارگر و 6 نماینده از حزب ماپام بود . هیأت مدیره به تمامی کارهای حزب از جمله حل مسائل مورد اختلاف و هماهنگی کارهای مشترک می پردازد ، ولی تصمیم گیری های مهم و حساس به عهده نهادهای دو حزب است .

یکی از هیأتهای مشترک دو حزب ، فراکسیون معراخ در پارلمان است که درباره مسائل جاری از سوی معراخ موضع گیری می کند . حزب کارگر در تجمع روابط گسترده ای با احزاب سوسیال دمکرات غرب در اروپا دارد و از اعضای سوسیالیسم بین الملل می باشد .

تجمع معراخ از طریق هیستادروت با اتحادیه های کارگری در آسیا و آفریقا رابطه برقرار می کند .

این تجمع یهودیان را در ایجاد کشور اسرائیل صاحب حق می داند و مردم فلسطین را یک مردم خوش نشین صحرایی دانسته و بر لزوم ایجاد شرکهای یهودی نشین تأکید دارد . همچنین معتقد است که تمامی یهودیان جهان باید به فلسطین مهاجرت نمایند . تجمع معراخ با وجود حضور احزاب چپ در آن از غرب هواداری کرده و در این میان به آمریکا عنایت خاصی دارد .

معراخ خواستار همراهی با تغییرات جهانی و حل بحران خاورمیانه است و معتقد است که اتفاقات جهانی بر منطقه خاورمیانه بی تأثیر است . همچنین استفاده از زمان برای گسترش مرزهای اسرائیل و تحمیل صلح به کشورهای همسایه می توان از زیربنای سیاستهای معراخ به حساب آورد .

پیمان تجمع :

  1. استمرار دولت اسرائیل و تلاش برای برقراری صلح و آتش بس .
  2. اعلام آمادگی اسرائیل برای مذاکره با تک تک کشورهای عربی در مورد صلح و حل مشکل پناهندگان .
  3. حمایت از اصول جنبش کارگری .
  4. تشکیل اداره ای با حضور 9 عضو از حزب کارگر و 6 عضو از حزب ماپام برای هماهنگی های کلی .
  5. آزادی عمل حزب ماپام در مورد نظام انتخاباتی و قوانین اساسی و روابط با آلمان .
  6. اتحاد در انتخابات پارلمان و ارائه برنامه مشترک در مورد خط مشی سیاست داخلی و خارجی و امنیت و صلح و ارتباط با ملت یهود و مسائل اقتصادی و آموزش و پرورش .

مشارکت در حکومت :

قبل از حزب کارگر حزب ماپای در زمان قیمومیت انگلیس بر فلسطین ، بر سازمانهای رسمی یهود تسلط داشت . پس از تشکیل رژیم صهیونیستی این تسلط ادامه داشت . بعد از تشکیل تجمع معراخ ، تجمع در ترسیم سیاستهای دولت اسرائیل دخالت گسترده ای داشته و از طریق حزب کارگر در حکومت مشارکت می نمود . اما در سال 1977 در مقابل لیکود شکست خورد و مناخیم بگین زمام امور را در دست گرفت . در سال 1981 مجددا شکست خورد .

ولی در سال 1984 آراء بیشتری در مقابل لیکود به دست آورد . ولی در انتخابات یازدهم و سیزدهم حزب کارگر به قدرت رسید . در پارلمان سیزدهم ، این تجمع 44 کرسی در مقابل 23 کرسی لیکود به دست آورد ، ولی به تنهایی نتوانست تشکیل حکومت دهد به همین دلیل با لیکود دولت وحدت ملی را تشکیل داد . علت شکست

لیکود در 1984 اشغال لبنان و وخیم بودن اوضاع اقتصادی بود .

در مجموع می توان گفت حزب کارگر و ماپای 29 سال ریاست حکومت را به عهده داشتند و در پارلمان همواره از اکثریت برخوردار بودند . با تشکیل حکومت وحدت ملی در سال 1984 حزب ماپام از تجمع کنار رفت ، ولی همکاری خود را با هیستادروت به خاطر مبارزه با لیکود ادامه داد . تجمع معراخ در اکثر جنگهای ضد اعراب شرکت نموده است .

اکثر مؤسسین تجمع معراخ از رهبران قدیمی حزب کارگر و بنیانگذاران رژیم صهیونیستی بودند که در این میان می توان از لیوی اشکول ، گلدامایر ، اباابان و موشه دایان نام برد . افرادی مانند شیمون پرز ، اسحاق رابین و مایر تلمی از برجسته ترین رهبران بعدی آن شدند .

مآخذ :

  1. النظام السیاسی فی الاسرائیل ، مرکز دراسات العالم ، العربی ، بیروت ، 1992 .
  2. مؤسسه الدراسات الفسطینیة ، کتاب السنوی للقضیة فلسطینیة ، بیروت 1969 .
  3. بدر ، کامیلیا : نظرة علی الاحزاب و الحرکات السیاسیة الاسرائیلیة ، قدس ، 1981 .
  4. تاریخچه احزاب سیاسی در فلسطین ، روزنامه جمهوری اسلامی ایران ، مورخه 9/3/1371 .