دیر الغصون ( شهرک - )
[[ پرونده : | ج 2 ، ص 429 ]]
شهرکی عربی واقع در فاصله 12 کیلومتری شمال شرق شهر - طولکرم است . و به وسیله راه آسفالته ای با راه طولکرم باقه غربی و راههای شوسه یا آسفالته دیگری با روستاهای عقیل ، بلعه ، علار ، شویکه ، زیتا مرتبط می شود . که تقریبا در فاصله 9 - کیلومتری شرق خط راه آهن طولکرم قرار گرفته است .
دیرالغضون بر تپه کوچک همواری از سرزمین دشت ساحلی میانه قرار گرفته است . و 200 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . دره مسین یکی از آبریزهای دره ابونار در زمینهای شمالی و در فاصله 500 متری آن می گذرد ، در حالی که دره عمار در زمینهای جنوبی و در فاصله یک کیلومتری آن امتداد دارد . دیر الغصون متشکل از خانه های ساخته شده از سنگ و سیمان است . طرح آن به شکل نیمه مورب و ساختمانهایش در مرکز آن تمرکز یافته اند ، یک خیابان اصلی که چندین خیابان باریک از آن منشعب می شود ، از میان شهرک می گذرد . این شهرک در سالهای اخیر توسعه یافته و ساختمانهای آن در موازات راههای منشعب شده از شهرک به ویژه در سمت جنوب غرب و در طول راه نزدیک به راه اصلی طولکرم امتداد یافته است . از این رو مساحت آن از 10 هکتار در سال 1945 به بیش از 35 هکتار در سال 1980 افزایش یافت . دیر الغصون دارای برخی خدمات و اماکن عمومی است . یک مسجد بزرگ ، دو مدرسه پسرانه و دخترانه برای دوره های ابتدایی و متوسط ، مرکز بهداشت ، شورای روستایی که امور نظم و برق و آب رسانی آنرا اداره می کند ، نیز در بردارد . علاوه بر چاههای شخصی که ساکنان موردنیاز خود را از آب جمع آوری شده آن تأمین می کنند ، در سالهای اخیر چاههای به عمق 100 تا 130 متر برای تأمین آب آشامیدنی شهرک حفر گردیده است . چندین کتام باستانی مسکونی مانند ، مسقوفه ، مصقیر ، خمار ، دره مسین و غیره جزو دیرالغصون است . ( نک : آثار باستانی و خرابه های تاریخی فلسطین ) . مساحت زمینهای دیرالغصون و زمینهای کتامهایش در 27770 جریب است ، که 710 جریب آن به راهها و دره ها اختصاص دارد .
حبوبات و تره بار و درختان باردار به ویژه زردآلود ، بادام ، انگور ، زیتون و مرکبات . در زمینهای شهرک کشت می شوند . کشتزارها گرداگرد شهر را از همه جهت فرا گرفته اند ، درختان زیتون از میان فراورده های کشاورزی ، بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده اند . دیرالغصون براثر تعیین خطوط آتش بس میان کرانه غربی و منطقه اشغال شده از هنگام سال 1949 ، بیشتر زمین هایش را از دست داد . ( نک : آتش بس دائمی میان اردن و اسرائیل ، قرارداد . ) . کشاورزی علاوه بر آب برخی چاههای مجاور بر بارندگی متکی است . برخی صنایع کوچک مانند صنعت روغن گیری زیتون و خشکبار در این شهرک وجود دارد .
جمعیت دیرالغصون در سال 1922 در حدود 410,1 تن بود ، و در سال 1931 به 060,2 تن رسید که در 451 خانه بسر می بردند . تعداد جمعیت آن و ساکنان کتامهای مجاور در حدود 860,2 تن برآورده شده است . تعداد جمعیت آن در سال 1961 به 376,3 تن افزایش یافته است ، تعداد آنان در سال 1980 به بیش از 000,6 تن برآورد می شود .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
- نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تابلو یعبد .