جلمه ( روستای )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 44 ، عکس سمت چپ ]]

روستای عربی است که در بخش شمالی شمال غربی طولکرم قرار دارد . این روستا غیر از روستای جلمه است که در شهرستان جنین واقع است .

این روستا در فاصله 3 کیلومتری غرب جاده آسفالته اصلی طولکرم - حیفا قرار گرفته است و راه آهن طولکرم - حیفا از فاصله دو کیلومتری غرب آن می گذرد ، جاده هایی فرعی آن را به روستاهای عتیل ، زیتا ، دیرالغصون و آبادیهای یمه و بیرالسکه وصل می کند . جلمه در قطعه زمینی گسترده از اراضی دشت ساحلی بنا گردیده و 50 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . این روستا و مزرعه زلفه در اصل جزو مزارع اهالی عتیل بود که اینان از روستای خود که در مجاورت آن قرار دارد کوچ کردند و در مزارع خود مستقر گردیدند و در آنها خانه سازی کردند . این خانه ها از خشت و سیمان ساخته شده بود که در وسط متراکم و در اطراف پراکنده می باشند جلمه از لحاظ مساحت کوچک و از لحاظ رشد عمرانی محدود و همچنین فاقد خدمات عمومی بود . اهالی آن آب آشامیدنی خود را از چاه جلمه تأمین می کردند که در کنار قسمت راست دره جلمه واقع است . این دره از بخش غربی روستا در جهت شمال غربی امتداد دارد و به دره جناحات می پیوندد . در جلمه ، آثار پی دیوارها ، چاهها و مقابری برجای مانده است . ظاهر بیبرس در سال 1265م ، این روستا را به اقطاع بعضی از فرزندان امرای ایوبی الاصل درآورد .

مساحت اراضی جلمه و زلفه بالغ بر 7713 جریب است و از آن سبزیجات ، هندوانه و پرتقال به دست می آید .

کشاورزی در آنجا به صورت دیم و باریاب است و برای آبیاری ، از چاهها استفاده می شود . در سال 1922 در جلمه بیش از 29 تن زندگی نمی کردند . جمعیت آن در سال 1940 به 70 تن رسید . در سال 1948 صهیونیستها جلمه را به تصرف خود درآوردند و پس از تخریب آن و بیرون راندن سکنه اش ، کوچ نشین " أهیتف " را در اراضی آن بنا نهادند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو یعبد .