نمایشگاهها در فلسطین: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۷


اعراب دو نمایشگاه بزرگ در فلسطین برپا نمودند : اول صنعتی تجاری که سال 1934 برپا شد و دوم تربیتی فرهنگی که در سال 1945 تأسیس شد . این دو نمایشگاه در نوع خود اولین نمایشگاه در سرزمین اعراب بجز مصر بودند .

علی رغم مبارزات دائم با مهاجرت یهودیان و موانع

سیاسی دیگری که حکومت بریتانیا بر تنظیم آن همت گماشت و با وجود کاهش سطح فعالیتهای اقتصادی کل عربی ، در دوره سلطنت عثمانی و مستقیما بعد از پایان جنگ جهانی اول ، جنبش عربی در مقابل مشکلات اقتصادی با بررسی های مداوم از طریق فعال کردن اعمال اقتصادی عربی برای مواجهه با طرحهای صنعتی صهیونیستی به جدیت کوشید .

این طرحهای صهیونیستی به طور وسیعی فعالیت می کرد و از نظر مالی توسط خارجیان به شدت حمایت می شد و این تنها به هدف نابودی بازارهای عربی در فلسطین و سرزمینهای مجاور ، وجوب تسلط اقتصادی بر آنها انجام می گرفت . در رأس فعالیتهای اقتصادی عربی ایجاد بانک عربی در بیت المقدس بود . در تابستان 1929 انقلاب عربی بزرگ و معروفی به نام " ثورة البراق " به وقوع پیوست .

در طول آن و بعد از آن ( جنبش ) تحریم بازرگانی فرآورده های صهیونیستی با تحریم خرید ( فرآورده های ) بریتانیا با همه انواعش ، به خوبی نمایان گردید . ( نک : انقلاب 1929 ) و اما این جنبش به خاطر عدم وجود کالاهای جدید از طرفی و عدم فراوانی دارایی عربی از طرف دیگر ، با موفقیت روبه رو نشد .

الف - نمایشگاههای صنعتی تجاری :

اندیشه سازماندهی نمایشگاه صنعتی تجاری از یکسو و تجربیات صنعتی از سوی دیگر ، محدود کردن صنعت موجود آن زمان را می طلبید و از آن جمله صنعت صابون سازی در نابلس و صنعت منسوجات ( نک : ریسندگی و بافندگی ، صنعت ) و شیرینی جات ( نک : مواد غذایی ، صنعت ) و لوازم و بعضی صنایع دستی و لوازم روغن گیری زیتون و کنجد و غیر از آن در مجدل و عسقلان بود .

اندیشه ایجاد نمایشگاه در بیت المقدس سال 1933 با حمایت مجلس اعلای اسلامی و با تشویق هیأتهای عربی تجلی یافت و هتل بزرگی که مجلس اعلای اسلامی به

روش هتل های هندسی - - عربی در خیابان مأمن الله بیت المقدس بنا کرده بود مکانی مناسب برای برپایی نمایشگاه بود .

نمایشگاه در طبقات هتل به نام نمایشگاه عربی فلسطینی اول در ماه اوت سال 1934 برگزار شد . در واقع نمایش عربی بزرگی بود که در آن مؤسسات صنعتی بسیاری از سوریه شرکت کردند و فرآورده هایشان از قبیل منسوجات سوریه و محصولات کنسرو شده و وسائل چوبی مزین به صدف و شیرینی جات شرقی و ظروف مسی و بعضی مصنوعات چرمی را عرضه کردند . مؤسسات فلسطینی با منسوجات و صابون و وسایل و بعضی مصنوعات چرمی و قالیچه پشمی و لوازم پرورش زنبور و ظروف سفالی و غیر از آن شرکت کردند . نمایشگاه دو هفته ادامه پیدا کرد و بعد از آن حکومت ، به مشترکین لوح و گواهینامه طلایی اهدا نمود .

نمایشگاه دوم در ماه اوت سال 1935 برپا شد و بعد از آن به خاطر انقلاب 1936 - 1939 و اعتصابات عمومی که در آن میان پیش آ مد و حدود شش ماه ادامه یافت ، تجدید برپایی نمایشگاه امکان نداشت .

حکومت ( قیمومیت ) نمایشگاههای کشاورزی سالانه در آموزشگاه محصولات زراعی در طولکرم برای تشویق کشاورزان نظارت کردند .

اعراب به طور کامل شرکت در هر نمایشگاه از نمایشگاههای صنعتی تل آویو را رد کردند و در نمایشگاه سالانه شکوفه ها و باغها که جمعیت باغبانی تابع باشگاه ورزشکاران بریتانی بیت المقدس آن را سازماندهی کرده بودند شرکت نمودند و گروهی از آنها در نگهداری شکوفه ها مقام اول را کسب کردند .

ب - نمایشگاه تربیتی فرهنگی :

در بیت المقدس سال 1945 کمیته ای به نام فرهنگ عربی ، در فلسطین برای خدمت به فرهنگ عرب در سرزمینهای عربی و چاپ مجله ای به نام " القلم " برای تفسیر و تشریح فعالیتهای فکری و ادبی در آن تأسیس شد . ایجاد

این کمیته شرح واقعی از فعالیتهای زندگی فرهنگی و تأکید بر این بود که امت قدیم و جدید عرب فلسطین مشارکت ریشه ای و بنیادی در میراث فرهنگ عرب داشتند .

کمیته تا آنجا که امکان داشت کتابهایی که در فلسطین چاپ شده بود را محدود نمود تا تعداد بیشتری از کتبی که در خارج از فلسطین توسط مؤلفین چاپ می شود را برای عده بیشتری جمع آوری کند .

کمیته نمایشگاهی به نام " نمایشگاه اول کتاب عربی فلسطین " در مقر باشگاه اتحاد ارتودوکسی عربی در بیت المقدس در طول تاریخ 11 تا 20/10/1946 برپا کرد . نشریه ویژه ای نمایشگاه که دربرگیرنده اسامی متوالی کتب برحسب ترتیب هجایی حروف و اسامی مؤلفینشان بود منتشر شد .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطنیة : المعارض ، جلد چهارم ، 1984 .