یامون ( شهرک - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۹
شهری غربی است که در کیلومتری غرب شمال غربی چنین واقع شده است و وارد شوسه آن را به جنین وصل می کند . از راه جاده های خاکی و کوره راهها به روستاهای مجاور ارتباط دارد . که بر سرزمینهای یامن ، روستاهای کفردان و مقییله و تعنک وسیله الحارثیه و عرقه و بارد و کفرقود و برقین احاطه دارند .
یامون بر بالای سرزمین وسیعی بنا شده و در دورترین طرف جوب دشت مرج ابن عامر است و در حدود 155 متر ارتفاع آن بالاتر از سطح دریاست و زمینهای آن از جنوب شرقی به شمال غربی به طرف دشت مرج شیب دار است . خانه های آن از سنگ و سیمان و خشت ساخته شده و نقشه آن به صورت مستطیل است که طول آن شمالی جنوبی است .
گسترش عمرانی روستا در دو جهت شرقی و شمال غربی به موازات راههای فرعی آن است . مساحت ان از 58 جریب در سال 1945 به بیش از 250 جریب در سال 1980 رسید و در یمون بعضی از خدمات عمومی زیاد دیده می شود . در آن محله های تجاری و مسجد قدیمی و سه مدرسه برای پسران و دختران برای مراحل مختلف تحصیلی است . در آن مرکز بهداشتی شورای روستایی که بر سازماندهی آن نظارت دارد و آب و برق آن را می رساند وجود دارد .
روستا دراای یک چاه طبیعی و تعدادی چاه آب باران و محل هایی به نام " البنی بنیامین بن یعقوب " می باشد . مساحت زمینهای یامون به 20361 جریب می رسد که 63 ضریب آن شامل راهها و رودهاست . در این زمینها حبوبات پنبه ای و سبزیجات و درختان میوه مثل زیتون و بادام و زردآلو و انجیر کاشته می شود .
درختان زیتون بیشترین مساحت را در بین تولیدات کشاورزی به خود اختصاص داده است . زیرا یامون سومین شهر بزرگ در منطقه است که در آن زیتون کاشته می شود . درختان میوه از هر طرف روستا را در خود گرفته اند و
کشاورزی علاوه بر آب چاه ها که بعضی از باغها را آبیاری می کند مثل چاه السیبه و چاه غربی به آب باران وابسته است .
همین طور از آب چشمه ها مثل عین حنان و نبعه وادی حسن استفاده می شود . گوسفندان زیادی در یامون پرورش می یابند که بر چراگاهی تکیه دارند که در اطراف روستاست و مساحت آن هزار جریب است در یامون پنیر و کره و کمی روغن و طبقه های قش و روغن زیتون به دست می آید .
تعدا ساکنان آن از 1486 نفر در سال 1922 به 1836 نفر در سال 1931 رسید که در آن زمان در 371 خانه زندگی می کردند . تعداد آنها در سال 1945 به حدود 2520 نفر رسید و در ( سرشماری ) سال 1961 تعداد آنها به 41730 نفر رسید . تعداد آنها در سال 1980 در حدود 6000 نفر برآورد می شود .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
- نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، لوحه یعبد .