بیت نبالا ( روستای - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۰
روستای عربی بیت نبالا در 15 کیلومتری شمال شرقی رملة و در 11 کیلومتری شمال شرقی لد قرار داد و به خاطر سهولت ارتباط آن با شهرهای مجاور مانند لد و رمله از طریق راههای اصلی شوسه ، از موقعیت ممتازی برخوردار است . این روستا بر سر دوراهی یافا و حیفا در شمال بنا شده است . مقامات قیمومیت انگلیس در نقطهی برخورد این دو راه ، یک پادگان نظامی برای
نیروهایشان ساخته بودند . بیت نبالا با یک شاخه راه فرعی به راه آهن میان رفح و حیفا میپیوندد که بر اهمیت آن میافزاید ، ضمناً چند کوره راه این روستا را به روستاهای دیر طریف ، بدرس الحدیثه و جنداس مرتبط میسازد .
روستای بیت نبالا بر روی زمین هموار وسیعی در طرف شرق است و بین درهی شاهین در جنوب و یکی از شاخههای آن در سمت شمال محصور شده و به همین علت رشد عمرانی آن بیشتر به سوی غرب و شرق بوده چرا که از دو طرف شمال و جنوب ، به کنارهی دره رسیده است .
شکل کلی روستا به صورت مستطیل میباشد و دارای 2 خیابان اصلی است و بقیهی خیابانها و موازات آن دو به اطراف روستا راه پیدا کرده اند . در مرکز روستا یک بازار کوچک وجود دارد که دارای چندین مغازه است . علاوه بر مسجد ، از یک مدرسهی ابتدائی نیز که در سال 1921 بنا شده بهره مند بود . در اواخر دورهی قیمومیت ، مساحت این روستا به 123 جریب رسیدکه بیشتر آن را خانههای آجری و سنگی فرا گرفته بود . اما اراضی آن 15050 جریب شامل راهها و صحرا بود . زمینهای کشاورزی به علت داشتن خاک حاصلخیزی از نوع خاک مدیترانهای و آبهای زیرزمینی ، از موقعیت ویژهای برخوردار است که در آنها اکثر فرآوردههای کشاورزی مانند حبوبات ، سبزیجات ، و درختان میوه کشت میشود . درختان زیتون بیشترین مساحت را ( 2680 ) به خود اختصاص داده و گندم ، مرکبات ( 226 جریب ) انگور ، انجیر و غیزه در مرتبههای بعدی قرار دارد . کشاورزی آن به آب باران که همه ساله به اندازه کافی میبارد و آب چاهها که باغها را آبیاری میکند وابسته است . مزارع کشاورزی به غیر از سمت غرب و جنوب غربی ، بقیهی اطراف روستا را فراگرفته اند .
جمعیت بیت نبالا در سال 1922 به 1324 تن بالغ میشد ، در سال 1931 به 1785 تن رسید که در 471 خانه سکونت داشتند . در سال 1945 جمعیت آن 2310 تن برآورد شده بود . در سال 1948 صهیونیستها بیت نبالا را اشغال کرده ، ساکنان آن را آواره ساخته و روستا را خراب کردند .
مآخذ :
- دباغ مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 . پ
- نقشهی فلسطین : مقیاس ، نقشهی اللد .