بطیمات ( روستای - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
جز (۱ نسخه واردشده)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۱۸


بطم ( پسته کوهی ) درختی بوته ای است که در فلسطین به وفور رشد می کند و روستای بطیمات به آن منسوب شده است .

این روستای عربی در جنوب شرقی حیفا و در فاصله 34 کیلومتری حیفا از راه کفرین - مرج ابن عامر قرار دارد . از این مسافت 21 کیلومتر راه آسفالته درجه یک و 6 کیلومتر راه آسفالته درجه 2 و 7 کیلومتر غیر آسفالته است .

بطیمات در کوه الکرمل در ارتفاع 195 متری از سطح دریا بر روی دامنه غربی ایجاد شد و مشرف بر آبریز ( دره ) کوچکی است که به دره الجزر که از شمال آن می گذرد می ریزد سپس به دره قحرور می پیوندد تا با هم دره ای را تشکیل دهند که به ( عین حمد ) می ریزد که آن هم در دره غدران به یکی از سرچشمه های نهر زرقاء متصل است . دره حسن العلی نیز از جنوب روستا آغاز می شود . اما دره جرف حد فاصل بین زمینهای حسن العلی و زمینهای روستای معاویه ( واقع در جنوب آن ) می باشد . آب هر دو دره به دره مراح می ریزد که آن هم به نهر زرقأ ریخته می شود . از چشمه های روستا ، چشمه افندی در طرف غرب روستا و چشمه جزر و همچنین چشمهدره حمد در شمال آن می باشد و چشمه بستان و چشمه الجهمة در جنوب و چشمه عرایس در شمال غربی آن قرار دارند . ( نک - : چشمه های آب ) .

[[ پرونده : | ج1/ص408 ]]

[[ پرونده : | سمت راست ]]

شکل کلی روستا شبیه نواری است که از شرق به غرب امتداد دارد . در سال 1931 حدود 29 خانه در آن وجود داشت که از سنگ و سیمان یا سنگ و خاک رس ساخته شده بود . در سال 1945 مساحت روستا 4 جریب بود و بدین ترتیب از نظر مساحت کوچکترین روستای شهرستان حیفا به شمار می آمد . اما زمینهایش در همان سال به 557 ، 8 جریب می رسید که صهیونیستها 724 ، 4 جریب یعنی نزدیک به 55 درصد آن را به مالکیت خود درآورند .

در سال 1931 در روستای بطیمات 112 تن عرب زندگی می کردند که تعدادشان در سال 1945 بیش از 110 تن نبود و بدین ترتیب از نظر جمعیت نیز کم جمعیت ترین روستای شهرستان حیفا بود . روستا دارای یک مسجد بود و خدمات عام المنفعه دیگری نداشت . ساکنان روستا برای آب آشامیدنی و مصرفی داخل منزل از آب چشمه ها به ویژه از چشمه افندی استفاده می کردند . اقتصاد روستا بر کشاورزی و دامپروری متکی و مهم ترین محصولات آن انواع حبوبات بود . در سال زراعی 43 - 1942 در روستا 113 جریب زمین زیر کشت زیتون قرار داشت . صهیونیستها ساکنان روستای عرب را آواره کردند و روستا را در سال 1948 ویران نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین : ج 7 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس : 2500001 ، تابلو راعی و ام الفحم .
  3. نقشه فلسطین : مقیاس 500001 ، تابلو . مجدو .