یاسین ، احمد ( 1936 - 2004 )

از دانشنامه فلسطین


ولادت :

شیخ احمد یاسین در سال 1938 در روستای جوره

از توابع شهر المجدل اشغالی دیده به جهان گشودند و پس از فاجعه سال 1948 به همراه خانواده اش به نوار غزه کوچانده شدند . ایشان در دوران جوانی به هنگام ورزش دچار ضایعه نخاعی شدند و فلج گردیدند . ایشان مدتی به عنوان آموزگار زبان عربی و پرورشی مشغول به کار شدند و سپس به سخنرانی و آموزش علوم دینی در مساجد روی آوردند .

در مقابله با اشغالگری و به خاطر قدرت استدلالش و جسارتش به خطیبی نامور در نوار غزه مبدل گشتند . ایشان همچنین از همان اوایل جوانی به عنوان رئیس مجمع اسلامی شهر غزه انتخاب شدند و در عرصه دعوتگری و تبلیغ دین فعالیتی مضاعف داشتند .

شیخ احمد یاسین در سال 1983 به اتهام حمل اسلحه و تأسیس یک تشکل نظامی به منظور نابودی رژیم صهیونیستی بازداشت شدند و در دادگاه نظامی صهیونیستی محاکمه و به 13 سال حبس محکوم شدند ، ولی پس از 11 ماه حبس در سال 1985 در جریان مبادله اسیران میان رژیم صهیونیستی و جبهه خلق برای آزادی فلسطین آزاد شدند .

شیخ احمد یاسین در سال 1987 به همراه شماری از اسلامگرایان فلسطین جنبش مقاومت اسلامی حماس را تأسیس کردند که در پی این اقدام رژیم صهیونیستی ایشان را به تبعید تهدید کرد و اشغالگران صهیونیست در اواخر ماه اوت سال 1988 به خانه او یورش بردند .

متجاوزان صهیونیست در تاریخ 18/5/1989 این رهبر فرزانه را به همراه صدها تن از اعضای حماس جهت متوقف کردن مقاومت مسلحانه که به صورت حمله به نظامیان صهیونیست و شهرک نشینان و مزدوران اسرائیل با سلاحهای سرد صورت می گرفت ، بازداشت کردند و دادگاه نظامی رژیم صهیونیستی در 16/10/1991 شیخ احمد را به 15 سال زندان محکوم کرد و کیفرخواستی را بدین مضمون علیه وی صادر کردند : تشویق به ربودن نظامیان صهیونیست ، قتل نظامیان صهیونیست ، تأسیس جنبش حماس و شاخه های نظامی و امنیتی آن .

شیخ احمد یاسین در سپیده دم 1/10/1997 به

موجب توافقاتی که میان اردن و رژیم صهیونیستی صورت گرفت در ازای تحویل دو تن از مزدوران صهیونیستی آزاد شدند . این دو مزدور در جریان ترور نافرجام خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس دستگیر شده بودند .

ایشان در 22 مارس سال 2004 میلادی پس از ادای نماز صبح هنگام خروج از مسجد به وسیله جنگنده های دشمن صهیونیستی به شهادت رسیدند .

حضرت آیت الله خامنه ای : درس شیخ زمزمه جوانان و نوجوانان نسل آینده فلسطین خواهد بود .

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران ، در پیامی به مناسبت شهادت شیخ احمد یاسین اظهار داشتند که آنچه از شیخ احمد یاسین و ملت فلسطین با این جنایت ستاندند جسمی نحیف و علیل بود . فکر او را و خطی را که او ترسیم کرد و راهی را که او گشود نخواهند توانست از ملت فلسطین بگیرند .

ایشان می افزایند : روح شیخ زنده است و درس او که اینک با خون مظلومانه اش ماندگارتر و برجسته تر شده زمزمه جوانان و نوجوانان نسل آینده فلسطین خواهد بود .

رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران خاطرنشان ساختند : تبهکاران غاصب فلسطین بدانند که قدرت نمائیهای احمقانه آنان بزرگترین شاهد ضعف و شکست آنهاست و رژیم غاصب و دولت مجعول صهیونیستی محکوم به فناست .

فلسطین متعلق به ملت فلسطین است و هر لجاجتی در برابر این حق مسلم سرنوشتی جز ناکامی و شکست ندارد . " لیحق الحق و یبطل الباطل و لو کره المجرمون " .

شیخ احمد یاسین از زبان شهید دکتر رنتیسی :

شهید دکتر عبدالعزیز رنتیسی رهبر حماس در نوار غزه در مورد شیخ احمد یاسین گفته است : " شیخ احمد یاسین یک رهبر اسلامگرای بزرگی بودند که با شهادتشان به یک چهره برجسته و بی نظیر در تاریخ امت اسلام مبدل گشتند و تاکنون در طول تاریخ سراغ نداریم که رهبری با

این معلولیت جسمی این چنین افتخاراتی بیافرینند . "

رنتیسی که پس از گذشت یک ماه از ایراد این سخنان گوهربار به شهادت رسید ، خاطرنشان ساخت که شیخ احمدیاسین ملت ستمدیده فلسطین را بیدار کرد تا با سنگ و چاقو و اسلحه سپس با خمپاره و موشکهای قسام به نبرد با دشمن صهیونیستی برخیزند .

این رهبر شهید یادآور شد که شیخ احمدیاسین ضعف این ملت را به اقتدار مبدل کرد که محور صهیونیستی و آمریکایی توان نابودی این ملت را ندارد ؛ به گونه ای که اکنون این محور تروریست نسبت به آینده توطئه های شیطانی خود نگران است .

دکتر رنتیسی همچنین گفت که دشمن صهیونیستی با ترور شیخ احمدیاسین اشتباه بزرگی را مرتکب شد ، آری ! دشمن از گذشته درس عبرت نگرفت ؛ دشمنی که در گذشته پیامبران را به خاک و خون می کشید تا نور هدایتگر آنان را خاموش کند ، ولی این جلادان در خاموش کردن مشعل پرفروغ و هدایتگار این پیامبران ناکام ماندند و ترور احمدیاسین ابعاد تازه تری به مناقشه فلسطینیان با اسرائیل بخشید .

خون شیخ احمدیاسین مایه همدلی مردم فلسطین شد :

خالد مشعل می گوید : " خون شیخ احمد یاسین مایه همدلی و همگرایی مردم فلسطین شد و اکنون رهبران فلسطینی جان خود را در طبق اخلاص گذاشته اند و در راه خداوند متعال و آزادسازی فلسطین اشغالی جانفشانی می کنند و شهادت شیخ احمدیاسین تأکیدی بر این واقعیت است که شهادت وی موجب اوج گیری اقتدار و صلابت و استقامت و پایداری این جنبش در راه مبارزه و مقاومت شد و موجب تداوم حرکت این جنبش برای آزادسازی وجب به وجب خاک فلسطین از چنگال صهیونیستهای غاصب شد . "

وی می افزاید که دشمن صهیونیستی باید بداند که خیال باطل می کند اگر تصور کند که با این اقدامات تروریستی می تواند اراده پولادین ملت فلسطین را تضعیف

کند و رفتارهای احمقانه دشمن صهیونیستی نشانگر دیوانگی و جنون رژیم اشغالگر قدس است .

حماس راه مقاومت را ادامه می دهد :

محمود زهار از رهبران جنبش حماس تأکید می کند که جنایت ترور حماس یاسین قابل پیش بینی بود و این اقدام تروریستی هرگز حماس را از راهی که در پیش گرفته است بازنخواهد داشت .

وی افزود : " سران تل آویو که می گفتند شیخ احمدیاسین باید از میان برداشته شود چون وجودش موجودیت رژیم صهیونیستی را به مخاطره می افکند ، ما می گوییم که شیخ احمد یاسین زنده است و رژیم صهیونیستی و سران خون آشام آن از بین خواهد رفت . "

زهار یادآور شد که ترور شیخ احمدیاسین نشانگر ناکامی دشمن صهیونیستی است و کسی که صرفا به زور بازوی خود ببالد شکست می خورد . شیخ حامد بیتاوی خطیب سابق مسجد مبارک الاقصی تأکید می کند که ترور شیخ احمدیاسین هرگز عزم و اراده پولادین ملت قهرمان فلسطین را تضعیف نخواهد کرد و هر چند که دشمن صهیونیستی در گذشته دست به اقدامات تروریستی علیه رهبران حماس زد ، ولی مقاومت متوقف نشد ، بلکه اوج گرفت . وی از ملت فلسطین خواست تا به راه مبارزه و مقاومت ادامه دهند و به اصول آرمان ملی خود پایبند باشند تا به حول قوه الهی پیروزی نصیب آنان گردد .

بیتاوی خطاب به سران عرب گفت که صهیونیستها به ترور شیخ احمدیاسین اکتفا نکردند ، بلکه اکنون چشم طمع به اشغال کشورهای عربی نظیر اردن و سوریه و غیره دوخته اند . وی می گوید مسأله ای که موجب تسکین ما می گردد این است که شهادت والاترین آرزوی شیخ احمدیاسین بود .

احمد یاسین رهبری دانشمند و عملگرا و مبارز :

محمدمهدی عاکف رهبر اخوان المسلمین می گوید که امتهای عربی و اسلامی یکی از عزیزترین فرزندان و

یکی از بهترین و کم نظیرترین رهبرانش را از دست دادند . وی افزود که شیخ احمدیاسین یک الگوی تمام عیار ایمان و سرافرازی و عزت و دلیلی بر قدرت اسلام در پرورش و تربیت نیروهای مؤمن و خداجو است .

وی خاطرنشان ساخت که از درگاه احدیت مسئلت داریم که این شیخ مبارز را با شهدای صدر اسلام و شهدای فلسطین و امت اسلام محشور گرداند .

عاکف یادآور شد که مجاهدتهای این ابرمرد تاریخ و همقطارانش به بار نشست و تلاشها و مجاهدتهای آنان به هدر نرفت و امت اسلام یکپارچه در سوگ و فراق شیخ شهید همصدا شدند و با او عهد و پیمان بستند که به راهش ادامه دهند و خون این شهید به هدر نخواهد رفت و دشمنان ما به این مسأله واقفند .

شیخ احمد یاسین به سال 1936 در روستای الحوره در عقلان در فلسطین از یک خانواده متوسط که دارای زمین نسبتا متوسطی بودند و زندگی متوسطی داشتند به دنیا آمد . وی تحصیلات متوسطه خود را در غزه به پایان رسانید و پس از آن در بین سالهای 1958 - - 1964 در مدارس دولتی به تدریس پرداخت . پس از آن دروس متوسطه را یکبار دیگر گذرانید و در سال 1964 وارد دانشگاه عین شمس بخش زبان انگلیسی گردید .

پس از گذرانیدن یکسال درس به دلیل طرفداری از گروه اخوان المسلمین از سفر به مصر ممنوع شد . شیخ یاسین کار تدریس را تا سال 1948 ادامه داد و بعد به دلیل ناتوانی جسمی ( فلج پا ) جبور به استعفا گردید . شیخ احمد یاسینی در تاریخ 15 آوریل سال 1984 به اتهام گرایش به یک تشکیلات مخالف و قاچاق اسلحه زندانی و سپس به 13 سال حبس محکوم گردید .

پس از آنکه 10 ماه در زندان به سر برد در عملیات تبادل اسرا که در 20 ماه مه سال 1985 بین حکومت اسرائیل و جبهه خلق برای آزادی فلسطین - - فرماندهی کل - - انجام شد آزاد گردید . وی پس از خروج از زندان تصمیم گرفت از فکر انجام کار مسلحانه دست بردارد و به فعالیت از طریق تربیت و کار اجتماعی برای بالا بردن

آگاهی میهنی بین ساکنان غزه بپردازد .

وی فعالیت خود را در مقر مرکزی مجتمع اسلامی در جورة الشمس غزه آغاز کرد . مهمترین اولویت مجتمع اسلامی اصلاح جامعه فلسطین از داخل و مبارزه با جریان غیر دینی به عنوان مقدمه ای برای مقابله با اسرائیل می باشد . با شروع انتفاضه مردمی در سرزمینهای اشغالی فلسطین در سال 1987 ، شیخ احمد یاسین نبز در آن مشارکت فعال داشت و در سخنرانیهای خود مردم را به شرکت در این انتفاضه علیه اشغالگران صهیونیستی دعوت کرد .

وی که در آن زمان رهبر مجتمع اسلامی غزه بود و به هنگام تشکیل جنبش نوپای حماس ( جنبش مقاومت اسلامی ) که از سوی جماعت اخوان المسلمین تأسیس شد به عنوان رهبر معنوی و مرشد روحی جنبش حماس برگزیده شد ، درباره انتفاضه می گوید : حماس مشارکت خود را در انتفاضه متوقف نخواهد ساخت ولو اینکه برخی دیگر جریانات ، این مشارکت را متوقف سازند حماس می تواند به تنهایی انتفاضه را ادامه دهد .

وی در یک مصاحبه دیگر که مربوط به مذاکره با اسرائیل می شد مواضع خود را روشن ساخته است و می گوید : " بر اسرائیل لازم است که اول حق تعیین سرنوشت برای مردم فلسطین و بازگشت آنها به سرزمین خویش را اعلام نماید و آنگاه چو فردا شود فکر فردا کنیم . "

در مورد مرزهای فلسطین نیز می گوید : فلسطین دارای مرزهای معروفی است و همان مرزهای دولت فلسطین است . ( نک : حماس ، جنبش ) . او همچنین درباره تشکیل دولت فلسطینی طی مصاحبه ای با مجله الاسلام و الفلسطین در 30 دسامبر 1988 اظهار داشت : ما هنوز هیچ بخشی از وطن خود را آزاد نکرده ایم و در هر قسمت از وطنمان که آن را آزاد کنیم دولت تشکیل خواهیم داد .

ما هنوز زیر اشغال هستیم پس در کجا دولت تشکیل بدهیم در کجا ؟... شیخ احمد یاسین به دنبال تشدید فعالیتهایش علیه رژیم صهیونیستی توسط مقامات صهیونیستی بازداشت و زندانی گردید . وی چندین بار در

زندان به خاطر شرایط بد زندان دست به اعتصاب غذا زد .

صهیونیستها در تاریخ 18/5/1989 شیخ یاسین را به همراه صدها تن از اعضای مبارز جنبش حماس به اسارت گرفتند . این اقدام رژیم صهیونیستی همزمان با تشکیل انتفاضه و افزایش قدرت مبارزاتی حماس اجرای عملیات مسلحانه علیه مواضع صهیونیستها از جمله ربودن دو سرباز صهیونیستی در سال 1989 صورت گرفت .

یکی از دادگاههای نظامی صهیونیست در تاریخ 16/10/1991 شیخ را به اتهام تشویق مبارزان فلسطین به ربودن سربازان صهیونیسم ، کشته آنان و تأسیس جنبش حماس به حبس ابد و پانزده سال زندان محکوم کرد . با توجه به تبلیغات گسترده شیخ و تأثیر آن در دل مبارزان این جنبش ، شماری از مبارزان گردانهای شهید عزالدین قسام در 13/12/1992 یک سرباز صهیونیست را ربودند و به طرف صهیونیستی پیشنهاد کردند که این سرباز صهیونیستی را در مقابل آزادی شیخ مبارز ، شماری از بازداشت شدگان از جمله اسیران بیمار ، سالخورده و شماری دیگر که به دست نیروهای صهیونیستی از لبنان ربوده شده بودند آزاد خواهند کرد . ولی رژیم صهیونیستی با این خواسته مخالفت ورزید و به بازداشتگاه این سرباز یورش برد . به دنبال درگیری ، این سرباز و فرمانده یگان مهاجم به هلاکت رسیدند . سپس قهرمانان این تیم عملیاتی در خانه ای در نزدیک قدس اشغالی به شهادت رسیدند .

نظامیان صهیونیست مجبور شدند که بامداد روز چهارشنبه شیخ مبارز را طبق توافق میان مقامات اردن و تل آویو مبنی بر آزادی شیخ در مقابل آزادی دو تن از مزدوران یهودی آزاد کنند . این دو نفر در جریان ترور نافرجام خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در امان دستگیر شده بودند . شیخ به هنگام بازگشت به غزه با استقبال بی نظیر و باشکوه ساکنان این منطقه روبه رو شد .

وی پس از آزادی به منظور درمان به چندین کشور عربی سفر کرد و با استقبال گرم و پرشور رهبران عرب و مسلمان روبه رو شد . از جمله این کشورها می توان به ایران ، سوریه ، امارات متحده عربی و عربستان سعودی اشاره کرد .

در جریان انتفاضه الاقصی که در اواخر سال 2000 آغاز شد جنبش حماس به رهبری شیخ احمد یاسین حضور فعال و گسترده خود را در عرصه های تبلیغاتی نشان داد . این اقدام درست پس از سامان دهی اوضاع داخل حماس و بازسازی شاخه نظامی این جنبش صورت گرفت . صهیونیستها تلاش زیادی در محافل بین المللی برای معرفی حماس به عنوان یک سازمان تروریستی انجام دادند تا اموالش بلوکه شود .

اتحادیه اروپا نیز در اثر تبلیغات سوء رژیم صهیونیستی و فشارهای مقامات کاخ سفید به این خواسته تن داد و بیانیه ای را نیز در این زمینه صادر کرد و نام این جنبش مبارز و اسلامی را در لیست سیاه تروریستها گنجاند .

صهیونیستها در تاریخ 6/9/2003 درصدد حذف فیزیکی شیخ مبارز و اسماعیل هنیه از رهبران این جنبش برآمدند و ساختمانی را که در آن حضور داشتند با یک فروند موشک حدف قرار دادند ، ولی آنها از این جنایت وحشیانه جان سالم بدر بردند .

صهیونیستها از اقدامات تروریستی خود علیه شیخ یاسین دست برنداشتند و بالأخره در تاریخ 22/3/2004 بار دیگر دست به ترور او زدند و این بار توانستند کالبد این روحانی را غرق به خون کنند .

به محض انتشار خبر شهادت شیخ احمد یاسین غبار ماتم و اندوه آسمان غزه را تیره و تار گرداند و پیام تسلیت از مساجد بلند شد .

به دنبال انتشار این خبر هزاران تن از فلسطینان هراسان از خواب برخاستند و راهی بیمارستان الشفای غزه شدند ولی هرگز نمی توانستند خبر شهادت این مبارز نستوه را باور کنند . آنان در مقابل این بیمارستان اجتماع کردند و منتظر ماندند تا پیکر مبارک این مجاهد عرصه ستیز با سپاه کفر و دژخیمان پصهیونیست را از سردخانه بیمارستان تحویل بگیرند . مردی که نه تنها یک رهبر و یک مبارز بلکه پدری مهربان و امید مظلومان فلسطین بود .

پس از آنکه جنازه از سردخانه خارج شد جوانان غیور بر سر و سینه زدند و نوجوانان شعارهایی در محکومیت این جنایت سر دادند . از سوی دیگر ، فریاد انتقام جویانه مبارزان فلسطین از حنجره ها بلند شد . اما سالخوردگان در فراق این یار سفر کرده در سکوت فرو رفته و اشکهایش در چشم ها حلقه بسته و بغض گلوی آنها را گرفته بود . زیرا شیخ مبارز ستون فقرات جهاد و وحدت در فلسطین بود .

مآخذ :

  1. ابوعمرو ، زیاد : جنبش های اسلامی در فلسطین ، ترجمه هادی صبا ، نشر سفیر .
  2. ویژه نامه پیام فلسطین ، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین " حماس " دفتر تهران ، شماره 44 ، اردیبهشت 1383 .
  3. هفته نامه دفتر جنبش مقاومت اسلامی " حماس " در تهران ، 23/1/1388 ، شماره 98 .