کنفرانس وزیران خارجه کشورهای اسلامی ( قطعنامه - 1350 )

از دانشنامه فلسطین


کنفرانس وزیران خارجه کشورهای اسلامی روز 26 دسامبر 1970 ( 26 شوال ) ساعت 9 و 30 دقیقه در سالن مرمر بانک دولتی پاکستان با قرائت چند آیه از قرآن کریم شروع شد . ریاست کنفرانس برعهده آقای مالک وزیر کابینه دولت پاکستان و معاونت برعهده حسن التهامی معاون مخصوص رئیس جمهور متحد عرب قرار گرفت ، سپس آقای ژنرال یحیی خان وارد شد و سخنرانی افتتاحیه را آغاز کرد . آنگاه جلسات برای روزهای 26 و 27 و 28 دسامبر در اطاقهای دربسته تشکیل گردید و روز 29 ساعت دو بعد از ظهر خاتمه یافت . 23 کشوری که در کنفرانس شرکت داشتند بدین قرار است :

افغانستان ، الجزایر ، چاد ، اندونزی ، ایران ، اردن ، کویت ، لبنان ، لیبی ، مالزی ، مالی ، موریتانیا ، مراکش ، نیجریه ، پاکستان ، عربستان سعودی ، سنگال ، سومالی ، تونس ، ترکیه ، جمهوری متحد عرب ، جمهوری عرب یمن .

کنفرانس تأثر عمیق خود را از فوت جمال عبدالناصر رهبر برجسته جهان عرب ابراز داشت و نقش وی را در جهان صلح و عدالت ستود .

روز 29 اعلامیه مشترکی مبنی بر تصمیم های کنفرانس به این شرح صادر کرد :

1 - بحران خاورمیانه :

کنفرانس عمل اسرائیل و ادامه اشغال سرزمینهای سه کشور اسلامی را غیر قابل تحمل دانست و اعمال زور را محکوم کرد و عقب نشینی اسرائیل را از سرزمینهای غصب شده تقاضا کرد .

2 - مسأله فلسطین :

کنفرانس اعلام کرد که احترام به حقوق مسلم ملت فلسطین برای حفظ صلح پایدار و عملیات در ناحیه خاورمیانه و بازگشت مهاجرین فلسطین به خانه و لانه خودشان امری است ضروری و کوشش آنها را در راه تحصیل نجات و استقلال مجدد تأیید کرد . کنفرانس تصمیم دولتهای شرکت کننده را تأیید کرد مبنی بر اینکه :

الف - اعضای کنفرانس باید پشتیبانی سیاسی و اخلاقی و مادی ملت فلسطین را هرچه بیشتر تشدید نماید تا ملت فلسطین حقوق غصب شده اش را به دست آورد .

ب - تسهیلاتی ایجاد نماید تا جنبش نجات فلسطین در کشورهای اسلامی توسعه یابد .

ج - جنبش نژادی و تجاوزهای توسعه طلبانه اسرائیل را که مخالف تمام ایده آل های شریف و آمال بلند انسانی و خطری برای صلح جهان است محکوم و مطرود بداند ، کنفرانس اجرای تصمیماتی را که سازمان ملل متحد در این مسایل تصویب کرده خواستار شود .

3 - روابط فلسطین و اردن :

کنفرانس با خرسندی تمام اجرای قراردادهای قاهره و عمان مربوط به حفظ روابط برداری و همکاری بین دولت اردن و سازمان آزادی بخش فلسطین را به منظور حفظ مساعی مشترک علیه دشمن ( صهیونیزم ) ضروری

می داند و لهذا از دولت هاشمی اردن و سازمان آزادی بخش فلسطین تقاضا دارد این قراردادها را محترم شمرده و اتحاد کامل ملت فلسطین و اردن را حفظ نمایند .

4 - همکاری با مسیحیان :

کنفرانس همکاری مسیحیان را برای دفاع از اماکن مقدس فلسطین و حفظ حقوق مشروع ملت فلسطین مورد توجه قرار داده و همکاری های میان مسلمانان و مسیحیان را در این زمینه می ستاید تا اینکه ارزشهای انسانی و معنوی حفظ شود .

5 - روز اقصی :

کنفرانس با تذکار اعلامیه رباط و کنفرانس جده و تأیید تصمیم های قبلی مجددا تأیید می نماید که روز 21 ماه اوت ( 30 مرداد 1350 ) سال 1971 که مصادف با حریق مسجداقصی است به نام " روز اقصی " و روز عزای اسلامی اعلام شود .

مأخذ :

  1. سعیدی ، سیدغلام رضا : فریاد فلسطین و حریق مسجدالاقصی ، دارالتبلیغ اسلامی ، 1350 .