کدنا ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی است که در شمال غربی شهر خلیل واقع شده و یک راه زیرسازی شده به طول چهار کیلومتر این روستا را به روستای بیت جبرین که از آنجا راه شوسه اصلی به سمت شرق و شهر خلیل و به سمت شمال و بیت اللحم و به سمت غرب به سوی فالوجه منشعب می شود مرتبط می کند . چند راه و جاده زیرسازی شده نیز کدنا را به روستاهای رعنا ، زکرین ، زیتا ، صمیل ، دیرنخاس و عجور متصل می کنند .

کدنا مانند روستاهای دیگر کوهپایه های غربی

کوههای خلیل بر روی قطعه زمینی ناهموار که 272 متر از سطح دریا ارتفاع دارد به وجود آمده است و خانه هایش که از سنگ آهکی و گل ساخته شده بر روی تپه ای که به طرف غرب شیبدارد ساخته شده است . دره زیتا در فاصله چهار کیلومتری کدنا کشیده شده و به طرف غرب و سپس شمال غرب به سوی قسطینه در دشت ساحلی می رود .

ساختمانهای کدنا به صورت کشیده در دوطرف راه بیت جبرین - - دیرالدبان که از جنوب به شمال روستا را شکافته و خیابان اصلی آن به شمار می رود امتداد دارد . آبادانی و گسترش روستا نیز به طرف شمال و به موازات همین راه زیرسازی شده می باشد . اهالی روستا از چشمه آبی که در شرق روستا که تقریبا فاقد اماکن و خدمات عمومی بوده و در تمامی اینها به بیت جبرین تکیه دارد واقع است استفاده می کنند . کدنا در داخل خود و برروی زمینهای اطرافش آثار تاریخی بسیاری را در بر گرفته که مهمترین تپه ها و خرابه های باستانی مجاور روستا خرابه های خلق ، برناطة ، جدیده ، علما ، ام الدرج ، فراش و عزیزه می باشد .

مساحت زمینهای کدنا به 724/15 جریب بالغ شده که این زمینها در مسیر جنوب شرقی یعنی جایی که درختان جنگلی و درختچه ها و علفها و بوته های طبیعی و خودرو که جهت چریدن گوسفند و بز استفاده می شود می روید به طور نسبی مرتفع می باشد . بیشتر زمینهای کشاورزی روستا در قسمت غرب روستا امتداد داشته و در آنها حبوبات ، برخی انواع سبزیجات و درختان میوه مانند انگور ، انجیر و زیتون کشت می شود . بیشتر زراعت کدنا دیمی بوده و بر بارانهایی که سالیانه مقدار کافی می بارد تکیه دارد .

تعداد سکنه کدنا از 281 نفر در سال 1922 به 450 نفر در سال 1945 افزایش یافت . بیشتر سکنه روستا از طریق کشاورزی و پرورش دام به امرارمعاش می پرداختند . در سال 1948 صهیونیستها این روستا را اشغال کرده و سکنه آن را از روستا طرد و بیرون کرده و خانه های آنجا را ویران نموده و مستعمره گالون را در غرب روستا و در نزدیکی روستای زیتا الخلیل برپا کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 8 ، ق 2 ، #بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین - مقیاس 000,101 ، تابلوی الخلیل .